19. 10. 2020

Zomrela Jana Andresíková

Zomrela Jana Andresíková


Vo veku 79 rokov dnes zomrela filmová a divadelná herečka Jana Andresíková. Do povedomia televíznych divákov sa zapísala predovšetkým rolou čarodejnice v rozprávkovom seriáli Arabela. Svoj hlas prepožičala rade ďalších filmových aj rozhlasových postáv. V roku 2010 získala za celoživotné majstrovstvo v dabingu Cenu Františka Filipovského. 
Jana Andresíková sa narodila v roku 1941 v Kroměříži. Po vyštudovaní Janáčkovej akadémie múzických umení pôsobila v pražských divadlách Maringotka a Divadle Za bránou. V roku 1969 opustila stály angažmán a uplatňovala sa ako herečka na voľnej nohe. Niekoľko rokov pôsobila aj ako pedagogička na Divadelnej fakulte Akadémie múzických umení (DAMU), kde vychovala takých hercov ako Valerie Zawadská, Miroslav Vladyka či David Prachař. Javiskovú reč vyučovala aj v Súkromné ​​hereckej škole v Prahe.
Vo filme a v televízii dostával skôr stredné a menšie role. Asi najviac sa preslávila ako zlá čarodejnica (postavu nahovorila Jana Dítětova) v seriáli Miloša Macourka a Václava Vorlíčka Arabela, respektíve rolu pani Čierne z jeho pokračovania Arabela sa vracia. Diváci si ju ale môžu pamätať aj z filmu Posledné kráľovná z roku 1975, v ktorom stvárnila titulnú rolu kráľovnej Elišky Přemyslovny. V posledných rokoch si zahrala vo filmovej komédii Kameňák alebo v rozprávke Čertova nevesta.


Copyright © ČTK 2020