1. 10. 2016

Zlatá Praha – Medzinárodný televízny festival 2016

Zlatá Praha
 Medzinárodný televízny festival 2016

Hlavnú cenu Medzinárodného televízneho festivalu Zlatá Praha získal nemecký dokument Ajham Ahmad: Klavirista z Jarmuku. Rozpráva o sýrskom hudobníkovi, ktorý hrá v ruinách Damasku až do chvíle, kedy je jeho klavír zničený a on musí rovnako ako tisíce ďalších ľudí utiecť. Odovzdaním cien na Novej scéne Národného divadla skončil 53. ročník festivalu, počas ktorého mohli záujemcovia zadarmo vidieť 84 relácií.
Hlavný víťaz festivalu podľa hodnotenia medzinárodnej poroty ilustruje, ako hudba pomáha prežiť strašné utrpenie. "Snímok vyvoláva pocit nádeje a optimizmu, napriek tragickým okolnostiam, ktoré sú v ňom zachytené, a to prostredníctvom nehynúceho ducha mladého muža, jeho lásky k hudbe a jeho využitie hudby ako prostriedku, ktorým oznamuje zásadné posolstvo svetu," uviedla porota.
Cenu Český krištáľ v kategórii dokument o hudbe, tanci a divadle dostal snímka Zázrak z Gozy. Zachytáva život na malom ostrove vedľa Malty, ktorý má 30 tisíc obyvateľov a dva operné domy. Produkciu, inscenovaní a väčšinu speváckych partov tam majú na starosti amatéri.
Rovnakú cenu v kategórii dokumentov, ktoré zachytávajú živé predstavenia, dostal holandský snímku Symetria, ktorý prepojil tanec a operu s prostredím výskumného centra CERN.
Zvláštne uznanie si odniesol francúzsky film Seidži Ozawa - Žijúca duch hudby o predným svetovom dirigentovi. Ozawa, ktorý sa spočiatku venoval hre na klavír, ale po úraze pri športovaní prešiel k dirigovanie, je známy predovšetkým svojimi interpretáciami autorov z obdobia neskorého romantizmu. Dokument podľa poroty prekročil hranice žánru a dáva divákom príležitosť spoznať pravého ducha veľkého majstra.
Festival, ktorý každoročne predstavuje televízne hudobné a tanečné programy, tento rok novo uviedol relácie z oblasti divadla. Ich súťaž doplnila videotéka na foyer Národného divadla, záujemcovia mohli zadarmo zhliadnuť ktorýkoľvek zo súťažných relácií. V rámci tohto ročníka sa s českým publikom rozlúčili slávni tanečníci, bratia Jiří a Otto Bubeníčkovi, keď uviedli svoje autorské predstavenia Orfeus.

Zdroj:aktualne.cz