9. 3. 2020

Hasselblad Award

Hasselblad Award 

Čilský konceptuálny umelec Alfredo Jaar sa stal v pondelok laureátom prestížnej Hasselbladovej ceny za fotografiu.
Jaar, ktorý žije v New Yorku, podľa päťčlennej medzinárodnej poroty "spochybňuje spôsob, akým využívame a spotrebúvame fotografie, pričom poukazuje na obmedzenia snímok a médií pri sprístupňovaní závažných udalostí", informuje tlačová agentúra DPA.
Jaar si ocenenie prevezme 19. októbra na slávnostnom podujatí vo švédskom Göteborgu. K oceneniu prislúcha zlatá medaila, diplom a peňažná prémia milión švédskych korún (94.000 eur). Výstavu jeho diel otvoria nasledujúci deň v tamojšom Hasselbladovom centre.
"Alfredo Jaar skúma zložité spoločensko-politické problémy a dostáva do popredia etiku zobrazovania. Prostredníctvom svojich pokojných a meditatívnych prác konfrontuje udalosti veľkého rozsahu, prináša svedectvo o humanitárnych katastrofách, vojenských konfliktoch, politickej korupcii a ekonomickej nerovnosti na celom svete," uvádza sa vo vyhlásení Hasselbladovej nadácie.
Jaar sa narodil v roku 1956 v Santiagu, kde vyštudoval architektúru a filmárstvo. V roku 1982, keď v Čile vládla vojenská diktatúra, opustil svoju vlasť.
Medzi jeho známe práce patrí Rwanda Project (1994 - 2000), ktorým konfrontuje "ticho, ľahostajnosť a nečinnosť" v súvislosti s rwandskou genocídou z roku 1994, ako aj "obmedzenú schopnosť umenia zachytiť tragédiu", dopĺňa zmienená nadácia.
Jaar svoje diela vystavoval na bienále v Benátkach a Sao Paule, ako aj v múzeách v New Yorku, Chicagu, Londýne, Ríme, Miláne, Berlíne či Štokholme. Jeho práce sa nachádzajú v mnohých kultúrnych inštitúciách na celom svete a o jeho diele vyšlo viac než 60 monografií.
Hasselbladova cena je pomenovaná po Victorovi Hasselbladovi (1906 - 1978), švédskom vynálezcovi fotoaparátov Hasselblad, ktoré pri svojich misiách používa americká vesmírna agentúra NASA i mnohí poprední fotografi.
Medzi držiteľov Hasselbladovej ceny patria Robert Frank, Josef Koudelka, Richard Avedon, Sebastiao Salgado, Henri Cartier-Bresson či Ansel Adams. Ocenenie sa udeľuje každoročne od roku 1980.

Copyright © TASR 2020