7. 6. 2020

Cena princeznej Astúrskej za umenie

Cena princeznej Astúrskej 

za umenie
Tohtoročnú Cenu princeznej Astúrskej za umenie získali skladatelia filmovej hudby Ennio Morricone a John Williams. Obaja patria vo svojom odbore k legendám a počas kariéry skomponovali soundtracky k stovkám filmov, pričom väčšina z nich obstojí aj samostatne mimo filmové plátno, napísali vo svojom odôvodnení porotcovia. Ceny princeznej Astúrskej sa udeľujú v ôsmich kategóriách, ocenenie za svornosť získali tento týždeň zdravotníci, ktorí bojujú s Koronavirovou pandémiou.
Talian Morricone (91) počas svojej dlhej kariéry napísal hudbu k viac ako štyrom stovkám filmov. Preslávili ho najmä melódie z westernov Dobrý, zlý a škaredý alebo Vtedy na Západe. Jeho hudba znela aj v snímkach Misia, Nepodplatiteľní či Bugsy. Po piatich nomináciách na Oscara, cenu americkej filmovej akadémie, získal až v roku 2016 za hudbu k snímke Quentina Tarantina Osem hrozných. Našim divákom sa Morricone zrejme zapísal do pamäti aj vďaka melódiám k seriálom Chobotnica a Marco Polo.
Američan Williams (88) je držiteľom hneď piatich Oscarov za filmy Fidlikant na streche, Čeľuste, Hviezdne vojny, ET - Mimozemšťan a Schindlerov zoznam. Nominovaný bol na toto ocenenie viac ako tridsaťkrát.
"Obrovské množstvo skladieb, ktoré Morricone a Williams skomponovali, neslúžilo len ako podkreslenie, ktoré má zvýrazniť atmosféru alebo charaktery hrdinov, ale dokázalo uspieť aj mimo strieborné plátno vďaka svojej schopnosti dokonale miešať dedičstvo hudobnej histórie so súčasným zvukom," napísala porota.
O Cenách princeznej Astúrskej sa niekedy vzhľadom k ich prestíži hovorí ako o španielskych Nobelových cenách. Udeľujú sa jednotlivcom, skupinám alebo medzinárodným organizáciám za prínos v oblasti vedy, techniky, športu a kultúry. Každý víťaz si od nadácie zaštítené korunnou princeznou Leonor, štrnásťročnou dcérou kráľa Felipeho VI., Odnesie finančnú odmenu 50.000 eur (1,3 milióna Sk). Vlani ceny získali napríklad americká lyžiarka Lindsey Vonnová za šport či britský divadelník Peter Brook za umenie.
Copyright © ČTK 2020