12. 6. 2020

RTVS pripravila špeciálne vydanie relácie Moja diagnóza

RTVS pripravila špeciálne vydanie 

relácie Moja diagnóza

Uplynulé mesiace sme boli svedkami, ako svet zachvátila pandémia a situácia sa dotkla každého z nás. Tvorcovia cyklu MOJA DIAGNÓZA sa rozhodli túto historickú etapu našej spoločnosti v oblasti zdravotníctva, medicíny, vedy a výskumu zachytiť a priniesť na obrazovky RTVS. „Špeciálne trojdielne vydanie vzdáva úctu a je poďakovaním výnimočným ľuďom, ktorí pomohli úspešne zvládnuť epidémiu koronavírusu na Slovensku“, hovorí dramaturg RTVS Robert Valovič.

Úvodný diel dokumentu je viazaný na Bratislavský kraj a prezentuje úspešnú lokalizáciu, diagnostiku a izoláciu vírusu, ako aj prácu v oblasti vedy a výskumu a všetkých zložiek, ktoré sa podieľali na úspešnom zvládnutí situácie na Slovensku od prvej správy až do dnešných dní. K téme sa vyjadria okrem iných profesor Vladimír Krčméry, hlavný hygienik SR Ján Mikas, predstavia sa vedci a výskumníci z Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied a Vedeckého parku Univerzity Komenského, ktorí vyvinuli unikátny diagnostický test výnimočný spomedzi všetkých v Európe.
Druhý diel trojcyklu zavedie divákov do Banskobystrického kraja a cez príbeh pacienta ohrozeného ochorením Covid – 19 zachytáva boj o jeho vyliečenie a náročnú prácu jeho lekárky a tímu odborníkov okolo primárky infektológie doktorky Diany Vološinovej vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou F. D. Roosevelta. Dokument tiež ukáže, ako bola zabezpečovaná bežná zdravotná starostlivosť a súčinnosť záchranných zložiek, operačných stredísk a krízového štábu Banskobystrického okresu pri ohrození zdravia obyvateľstva. Dvojka ho prinesie v premiére 19. júna o 20:10.
Posledná časť trojdielneho špeciálneho vydania relácie MOJA DIAGNÓZA - Nový koronavírus na Slovensku III. predstaví príbehy z východného Slovenska. Konštruktéri v Chirane Stará Turá vyvinuli a okamžite preniesli do výroby originálny slovenský prístroj na podpornú pľúcnu ventiláciu pacientov, o ktorý vďaka jeho unikátnej viacúrovňovej technológii prejavili záujem mnohé krajiny sveta. V dokumente sa tiež predstavia lekári z Košíc, ktorí sa podieľali na vývoji ventilácie a zvládnutí koronakrízy na východe krajiny a o svoj pohľad sa podelí aj prezident Slovenskej spoločnosti infektológov a pracovník Kliniky infektológie a cestovnej medicíny UPJŠ LF a UNLP profesor Pavol Jarčuška. Finále trojdielneho cyklu odvysiela Dvojka 26. júna o 20:10.