13. 6. 2020

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS 

Twitter v piatok oznámil, že zmazal desiatky tisíc čínskych, ruských a tureckých na štátny aparát napojených účtov, ktoré šírili propagandu a dezinformácie a napádali kritikov. Informovala o tom agentúra AFP.
Najväčšiu odkrytú sieť Twitter spojil s Čínou. Tvorilo ju jadro 23.750 účtov, podporovaných asi 150.000 ďalšími, menšími účtami - tzv. "zosilňovačmi".
Turecká sieť sa skladala zo 7340 účtov a ruská z 1152. Twitter všetky účty zmazal a umiestnil ich do archívu. Prístup k nim budú mať analytici a výskumníci.
Twitter uviedol, že čínsku sieť odhalil pomocou systému, ktorý predtým používal na vymazávanie účtov napojených na štát počas vlaňajších prodemokratických protestov v Hongkongu.
Twitter vo svojej analýze uviedol, že účty napojené na Peking zdieľali príspevky prevažne v čínštine, pričom šírili geopolitické naratívy, ktoré vyhovovali komunistickému režimu.
Turecká sieť sa zameriavala na podporu prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Ruská zase na podporu prezidenta Vladimira Putina a vládnucej strany Jednotné Rusko a na napádanie politických protivníkov, približuje AFP.


Turecký súd poslal do väzby prominentnú opozičnú novinárku, ktorá sa postaví pred súd pre obvinenia z odhalenia tajných informácií týkajúcich sa zapojenia Turecka do konfliktu v Líbyi.
Müesser Yildizovú, ktorá je v Ankare šéfredaktorkou on-line média OdaTV, zadržali ešte v pondelok, avšak podľa agentúry Reuters ju oficiálne zatkli až vo štvrtok po jej vypočutí.
Uväznili ju spoločne s jedným príslušníkom armády, ktorého meno úrady uviedli iba iniciálmi E.B.
Polícia s Yildizovou zadržala a vypočúvala aj Ismaila Dükela, predstaviteľa televízie TELE 1, ktorého však neskôr prepustili na kauciu.
Yildizovej článok, uverejnený v decembri, sa zaoberal tým, ktorý z tureckých veliteľov sa stretol s líbyjským poľným maršalom Chalífom Haftarom bojujúcim proti medzinárodne uznávanej vláde so sídlom v Tripolise, ktorú podporuje aj Turecko.
Ďalší článok, z januára tohto roku, informoval o príslušníkovi armády, ktorého Ankara poslala do Líbye s cieľom dohliadať na zapojenie sa Turecka do líbyjského konfliktu.
Líbya má po zvrhnutí dlhoročného režimu líbyjského diktátora Muammara Kaddáfího dve konkurenčné vlády. Jednu v Tripolise a druhú v meste Tobruk na východe, za ktorou stojí práve Haftar.
Yildizová bola pôvodne obvinená zo špionáže, čo súd neskôr zmenil na obvinenie z vyzradenia štátneho tajomstva.
Pred časom boli dvaja novinári Oda TV zatknutí kvôli zverejneniu správy o pohrebe príslušníka tureckej spravodajskej služby, ktorý bol údajne zabitý v Líbyi.
Po neúspešnom pokuse o prevrat z roku 2016 boli v Turecku uväznení už mnohí novinári a desiatky médií boli zrušené. Erdogan sa po pokuse o puč týmto spôsobom pokúša upevniť si postavenie a umlčať kritikov svojej vlády.



Trojica oscarových mexických režisérov, známych ako "Traja priatelia" (Los Tres Amigos), spustila vo štvrtok fond na pomoc pracovníkom vo filmovom priemysle, ťažko zasiahnutom pandémiou ochorenia COVID-19. Podporuje ich aj herečka Salma Hayek, informovali tlačové agentúry AFP a AP.
Filmári Guillermo del Toro, Alejandro González Iňárritu a Alfonso Cuarón uviedli, že ich Audiovizuálny núdzový fond ("Sifonóforo") je určený každému vo filmovej branži, kto v chaose spôsobenom koronavírusom zostal bez práce a nutne potrebuje finančnú pomoc.
"Týmto spôsobom sa môžeme ako priemysel, kolegovia, ľudské bytosti držať za ruky... Netreba žiadať o pomoc nikoho iného, len nás," povedal Iňárritu na videokonferencii z hlavného mesta Mexiko.
Fond, podporovaný Mexickou filmovou akadémiou a vyše 40 produkčnými spoločnosťami, ale tiež svetoznámou herečkou a podnikateľkou Salmou Hayek, zhromaždil desať miliónov pesos (455.000 dolárov/400.950 eur). Ďalšie peňažné dary sa očakávajú.
Peniaze sa rozdelia na sumy po 20.000 pesos (približne 790 eur) a pošlú ako prvým technickým pracovníkom postihnutým pandémiou, ktorá spôsobila, že v miestnom filmovom priemysle zostalo bez príjmu okolo 30.000 rodín. Medzi technických pracovníkov patria tí, čo sa starajú o scény, kostýmy, zvuk či vizuálnu stránku filmov. Prišli o prácu, pretože väčšina produkcií sa v pandémii zastavila. Financie dostanú ako prví tí z nich, ktorí sú chorí alebo rodičia-samoživitelia.
Vláda ani lídri filmového priemyslu neoznámili žiadny termín obnovenia produkcií.
Organizácia oznámila, že všetci kolegovia, ktorí majú záujem o finančnú pomoc, by si mali podať žiadosť cez webovú stránku Mexickej filmovej akadémie.
"Traja priatelia" majú dohromady päť Oscarov na najlepšiu réžiu a dva Oscary za najlepší film, ale množstvo cien Americkej akadémie filmových umení a vied majú aj herečky ich filmov a štáby.


Copyright © TASR 2020

Moderátorka Světlana Witowská (47) končí v hlavných spravodajských reláciách Českej televízie. Povedala to Denníku N . Možnosť, že by z televízie odišla úplne, nekomentovala. Witowská na seba výrazne upozornila v roku 2018 pred prezidentskou voľbou, keď úspešne moderovala diskusiu dvoch prezidentských kandidátov Miloša Zemana a Jiřího Drahoša. Zožala za to uznanie verejnosti i odborníkov.
"Končím v Udalostiach a v Udalostiach, komentároch. Hlavné spravodajské relácie už vzhľadom k svojim časovým možnostiam robiť nemôžem. A nechcem," povedala serveru. Obe relácie považuje za najprestížnejšie zo spravodajstva ČT. K akému termínu skončí, ešte presne nevie. Odmietla komentovať, akú má od Českej televízie ponuku alebo či odíde úplne. "Zvažujem skôr svoje zaradenie. Uvažujem o tom, ako vo svojom živote ďalej, a neviem, čo bude," dodala.
Spomenula však, že by sa chcela viac venovať malému synovi. "Už dva roky sa časť mesiaca vraciam z práce až o pol dvanástej v noci a chcela by som to zmeniť," uviedla. Odmietla tiež, že by na ňu kvôli jej práci ktokoľvek vyvíjal tlaky.
Hlavnú spravodajskú reláciu Českej televízie Udalosti moderuje Witovská od roku 2018. Predtým bola od roku 2014 moderátorkou relácie Interview ČT24. V roku 2018 získala novinársku cenu Karola Havlíčka Borovského za rok 2017. V médiách pracuje Witowská od 90. rokov. Okrem Českej televízie pôsobila tiež napríklad v televízii Prima alebo v ČTK.
Z prvého manželstva so športovým komentátorom Robertom Zárubom má syna Viktora. V roku 2010 sa stala manželkou Petra Witowského, ktorý je riaditeľom Dopravného podniku hlavného mesta Prahy a predtým pôsobil v rade bánk vrátane Českej sporiteľne. Spolu majú syna Filipa.

Copyright © ČTK 2020


Bezplatný softvér na rozpoznávanie tvárí, ktorý umožní nájsť na internete fotografie seba alebo niekoho iného, vyvolal kritiku ochrancov súkromia. Predstavitelia portálu PimEyes tvrdia, že systém slúži na ochranu súkromia a ako prevencia zneužitia fotografií.
Ľudskoprávna skupina Big Brother Watch vyhlásila, že by mohol umožniť "sledovanie na štátnej úrovni, komerčné monitorovanie a dokonca nebezpečné prenasledovanie v doteraz nepredstaviteľnom rozsahu".
Poľskú webstránku PimEyes založili v roku 2017 ako koníček, no vlani ju skomercializovali. V súčasnosti má šesťtisíc registrovaných používateľov. Stránka umožňuje ľuďom nahrať zadarmo hocijakú fotografiu, na základe ktorej danú osobu následne vyhľadá na internete, pričom čerpá z verejne dostupných zdrojov, akými sú Tumblr, blogy či spravodajské portály.
Riaditeľka Big Brother Watch Silkie Carlo pre BBC News povedala, že táto technológia predstavuje pre "ženy a deti bezprecedentné riziko". Zástupcovia PimEyes reagovali na jej vyhlásenie s tým, že ich "bezpečnostné pravidlá zakazujú ľuďom používať softvér na takéto účely". "Každý nástroj sa dá použiť aj nesprávne," uviedli na obhajobu, pričom podľa nich nepoužívajú fotografie zo sociálnych sietí. BBC však našla fotografie svojich zamestnancov, ktoré zverejnili na Facebooku alebo Twitteri.
"Ak ste našli fotografie, ktoré ste zverejnili len na Facebooku, znamená to, že ich niekto iní zverejnil aj na inom mieste. Využívame len webstránky, ktoré s tým súhlasia vo svojich pravidlách," vysvetlili zástupcovia portálu.
PimEyes ponúka aj prémiovú službu, ktorá umožňuje vložiť až 25 fotografií rôznych ľudí a používateľa upozorní, keď sa na internete objaví nejaká nová fotka niektorej z týchto osôb. Túto možnosť zatiaľ využíva 350 aktívnych používateľov. Predstavitelia portálu podľa vlastných slov chcú, aby ľudia mali možnosť "bojovať za svoje vlastné súkromie na internete". Vďaka softvéru môžu nájsť falošné profily, ukradnuté či neautorizované fotografie.
Firma takisto spolupracuje s políciou, ktorej dodáva softvér Paliscope.


©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.