11. 6. 2020

Keď sa vykopávajú otvorené dvere

Keď sa vykopávajú otvorené dvere



Diskusia Do kríža patrí na verejnoprávnu obrazovku



Vážený pán riaditeľ Rozhlasu a televízie Slovenska,
vážení členovia Rady pre vysielanie a retransmisiu a Rady RTVS,

sme vážne znepokojení aktuálnymi útokmi na slobodu slova a úrovňou spoločenskej diskusie ako aj možným ohrozením pokračovania vysielania relácie Do kríža.

V RTVS sa od začiatku roka 2020 vysiela diskusná relácia Do kríža. Venuje sa témam, ktoré sú dôležité pre slovenskú spoločnosť, pritom každá debata je organizovaná polemicky a nevyhýba sa pri tom ani kontroverzným témam. Po ostatnej časti, ktorá sa venovala otázke potratov a ktorá vznikla ešte v auguste 2019, t. j. krátko pred Národným pochodom za život a v čase, kedy sa v parlamente malo rokovať o viacerých novelách zákonov na ochranu života, organizátori relácie Do kríža pozvali diskutovať v tom čase poslanca parlamentu, Martina Poliačika, člena strany Progresívne Slovensko, ktoré patrilo vtedy v prieskumoch k najsilnejším stranám, a jeho názorového oponenta bývalého ministra vnútra Vladimíra Palka, ktorý je autorom knihy, ktorá sa téme venuje. Dvaja moderátori, dvaja hostia a viacerí diskutujúci z publika debatovali na tému ochrany života v spoločenskej, politickej a filozofickej rovine. Dlhé roky relácia podobného druhu v RTVS chýbala, sme presvedčení, že ak existujú témy, kvôli ktorým príde do ulíc pokojne demonštrovať niekoľko desiatok tisíc ľudí, verejnoprávna televízia robí službu verejnosti, ak sa týmto témam venuje.

Žiaľ, po odvysielaní tejto relácie v máji 2020 sa strhla ideologická kritika, najmä od politikov vo voľbách neúspešného Progresívneho Slovenska, ktorá viedla až k podaniam na Radu pre vysielanie a retransmisiu. Obávame sa, že kritika z jedného progresívno-liberálneho názorového prúdu môže ohroziť vysielanie polemickej relácie Do kríža. Zrušenie relácie by bolo zásadnou chybou, sama aktuálna verejná polemika ukazuje, že kvalitnú verejnú diskusiu na mnohé témy na Slovensku potrebujeme.

Preto chceme vyslať jasný signál, že vo verejnoprávnej televízii majú existovať diskusné relácie, ktoré moderujú nielen liberálni moderátori, ale aj ich konzervatívni kolegovia a chceme sa verejne zastať relácie Do kríža.

Žiadame riaditeľa RTVS, Radu pre vysielanie a retransmisiu, a Radu RTVS, aby sa postavili na ochranu plurality a slobody slova, aby diskusná relácia Do kríža nebola priamo či nepriamo zastavená.

S úctou


Oliver Andrásy
Mária Svobodová
František Mikloško
Milan Bočkay
Martina Bednáriková
Tomáš Kováčik
Marek Michalčík
Mária Raučinová
Miriam Kuzárová
Matúš Hagara
Miroslava Makovníková
Zuzana Brixová