8. 6. 2020

MEDIA NEWS


MEDIA NEWS 

Desiatky vedcov pracujúcich na výskumoch sponzorovaných Markom Zuckerbergom uviedli, že Facebook by nemal dovoliť prezidentovi Donaldovi Trumpovi, aby sociálnu sieť využíval na "šírenie dezinformácií a štvavých vyhlásení”. Vedci, medzi nimi 60 profesorov z popredných amerických výskumných ústavov, napísali v sobotu výkonnému riaditeľovi Facebooku a požiadali ho, aby "zvážil sprísnenie pravidiel týkajúcich sa dezinformácií a štvavých rečí, ktoré zraňujú ľudí". Ich šírenie je podľa nich v ostrom rozpore s cieľmi vedcov využívať technológie na prevenciu a vykorenenie ochorení, zlepšovanie vzdelávania detí či reformovanie trestnoprávneho systému.
Výzva prichádza v čase občianskych nepokojov a protestov pre rasovú nespravodlivosť v USA. List má dokopy viac než 160 signatárov. Tí Zuckerbergovi vyčítajú najmä to, že Facebook sa nezachoval podobne ako Twitter, ktorý už Trumpove tweety blokuje alebo pred nimi varuje.
Twitter napríklad zablokoval na svojej platforme video kampane prezidenta Trumpa, ktoré malo slúžiť ako pocta Georgeovi Floydovi, ktorý zomrel pri zásahu minneapoliských policajtov. Podľa spoločnosti ním porušil autorské práva. Minulý týždeň sociálna sieť označila dvojicu jeho tweetov o korešpondenčnom hlasovaní značkou s varovaním o ich pravdivosti. Neskôr skryla ďalší jeho príspevok za porušenie pravidiel týkajúcich sa vychvaľovania násilia, keď v súvislosti s protestmi v Minneapolise napísal: "keď začne rabovanie, začne streľba" (when the looting starts, the shooting starts, pozn. red), čo má navyše aj negatívny historický kontext. Trump v reakcii pohrozil sociálnym médiám odvetnými opatreniami.


Facebook odstránil takmer 200 účtov napojených na belošské rasistické skupiny, ktoré plánovali povzbudzovať svojich členov, aby sa zapojili do protestov týkajúcich sa policajného násilia proti černochom, v niektorých prípadoch so zbraňami, uviedla v piatok mediálna spoločnosť.
Účty na sociálnej sieti Facebook a službe Instagram boli napojené na nenávistné skupiny Proud Boys a American Guard, ktoré sú už na platformách zakázané. Zamestnanci už účty monitorovali v príprave na ich odstránenie, keď zaregistrovali statusy, ktorých cieľom bolo zneužiť pokračujúce protesty vyvolané smrťou Georgea Floyda v Minneapolise.
Spoločnosť detaily o používateľoch účtov, ako napríklad ich presné plány počas protestov alebo kde v rámci USA bývajú, nezverejnila. Uviedla len, že celkovo odstránila "približne" 190 účtov.
Skupiny Proud Boys a American Guard sú na Facebooku zakázané pre porušovanie pravidiel zákazujúcich nenávistné prejavy. Spoločnosť uviedla, že bude naďalej odstraňovať nové stránky, skupiny a účty vytvorené používateľmi, ktorí sa budú snažiť zákaz obísť.


Komunikačná aplikácia Signal má novú funkciu, vďaka ktorej môžu jej používatelia rozmazať tváre ľudí na fotografiách. Funkcia je dostupná v aplikáciách pre operačné systémy Android a iOS.
Funkcia sa v aplikácii objaví pri upravovaní fotografie, či už čerstvo odfotenej alebo z galérie zariadenia. Používatelia uvidia možnosť rozostrenia tváre vedľa ďalších nástrojov úpravy snímky. Po výbere funkcia automaticky vyhľadá tváre a rozmaže ich, v prípade, že by niektoré osoby neidentifikovala, používatelia to môžu urobiť aj manuálne. Použiť sa pritom dá aj na zakrytie ostatných súkromných informácií na fotke. Takto upravené snímky si používatelia môžu uložiť a zdieľať aj na iných sociálnych médiách.
Niektoré nástroje na rozmazanie tváre si vyžadujú posielať informácie zo zariadení. V prípade Signalu sa však vzhľadom na ochranu súkromia celý proces odohráva v používanom zariadení, pretože podľa vývojárov používa "najnovšie systémové knižnice na úrovni platforiem pre iOS a Android". Preto nie vždy nájde všetky tváre.
Signal poskytuje šifrovanú komunikáciu a vďaka tomu v ostatných dňoch nadobudol počas demonštrácií v USA značnú popularitu, keďže jeho funkcie na ochranu súkromia neumožňujú úradom dešifrovať správy. Len počas uplynulého víkendu zaznamenal 37-tisíc stiahnutí.


Kampane amerického prezidenta Donalda Trumpa a niekdajšieho viceprezidenta Joea Bidena sa stali terčmi hackerov podporovaných štátmi. Vo štvrtok to potvrdila spoločnosť Google s tým, že neobjavili žiadne dôkazy o tom, že by ich phishingové pokusy boli úspešné.
Šéf skupiny Googlu pre analýzu hrozieb Shane Huntley na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter oznámil, že na Bidenovu kampaň sa zamerala čínska hackerská skupina známa ako Hurricane Panda, na Trumpa zase iránske zoskupenie známe ako Charming Kitten. Terčmi hackerov boli osobné e-mailové účty pracovníkov oboch kampaní. Hovorca Googlu uviedol, že pokusy hackerov sú nedávne a "v oboch kampaniach sa stalo terčmi pár ľudí". Ich počet ale nekonkretizoval. Google vysvetlil, že používateľov upozornil a incidenty nahlásil federálnym orgánom činným v trestnom konaní.
O kybernetickej bezpečnosti ich zamestnancov sa nevyjadrila ani jedna z kampaní. Ani jedna pre agentúru AP neposkytla informácie o tom, koľko ich zamestnancov si hackeri vyhliadli, ani kedy sa ich pokusy uskutočnili a či bol ich phishing úspešný.
Graham Brookie z Laboratória forenzného výskumu Atlantickej rady sa na Twitteri vyjadril, že oznámenie Googlu je "významné odhalenie potenciálnych kybernetických vplyvných operácií, ako sme to videli v roku 2016". Odkazoval pritom na útoky ruských hackerov na Demokratický národný výbor (DNC) a prezidentskú kampaň Hillary Clintonovej a následné zverejnenie interných e-mailov, pričom niektoré boli aj upravené. Podľa amerických vyšetrovateľov to bolo úsilie pomôcť Trumpovej prezidentskej kampani.
Phishingové útoky zvyčajne zahŕňajú falošné e-maily s odkazmi, cez ktoré hackeri buď zbierajú heslá používateľov alebo nakazia ich zariadenia škodlivým softvérom. Spomínaná skupina Hurricane Panda, medzi bezpečnostnými výskumníkmi nazývaná aj ako Zirconium alebo APT31, je známa tým, že sa zameriava na odcudzovanie duševného vlastníctva a inú špionáž. Charming Kitten, tiež známa ako Newscaster a APT35, sa zase zameriava na predstaviteľov vlád a podniky v USA a na Blízkom východe, ale tiež na krádeže informácií a špionáž.
 Twitter zablokoval na svojej platforme video kampane amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktoré malo slúžiť ako pocta Georgeovi Floydovi, ktorý zomrel pri zásahu minneapoliských policajtov. Podľa spoločnosti ním porušila autorské práva. Twitter vo vyhlásení uviedol, že konal po sťažnosti vlastníka autorských práv, kto sa však sťažoval, neuviedol.
Takmer štvorminútové video je montážou fotografií Floyda, snímok a videí z pokojných pochodov a záberov policajtov objímajúcich demonštrantov, ktoré za zvukov klavírnej hudby a Trumpovho rečnenia dopĺňajú scény horiacich budov a vandalizmu. Video je stále dostupné na Trumpovom kanáli na službe YouTube.
Najnovší krok Twitteru prispieva k napätému vzťahu medzi platformou a americkým prezidentom, ktorý patrí medzi jeho najsledovanejších používateľov. Minulý týždeň sociálna sieť označila dvojicu jeho tweetov o korešpondenčnom hlasovaní značkou s varovaním o ich pravdivosti. Neskôr skryla ďalší jeho príspevok za porušenie pravidiel týkajúcich sa vychvaľovania násilia, keď v súvislosti s protestmi v Minneapolise napísal "keď začne rabovanie, začne streľba" (when the looting starts, the shooting starts, pozn. red), čo má navyše aj negatívny historický kontext. Trump po tomto pohrozil sociálnym médiám odvetnými opatreniami.


©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Novým šéfom BBC bude Tim Davie, ktorý doteraz riadil spoločnosť BBC Studios a zodpovedal aj za medzinárodný rozvoj značky. Jednou z hlavných priorít nového šéfa BBC bude dohodnúť sa s vládou na financovaní verejnoprávneho média. 

Zdroj: Guardian