9. 6. 2020

MEDIA NEWS


MEDIA NEWS 

Taxikár Melvin Theuma, ktorý údajne sprostredkoval vraždu maltskej novinárky Daphne Caruanovej-Galiziovej, v pondelok pred súdom vypovedal, že ho podnikateľ Yorgen Fenech a bývalý premiérov spolupracovník Keith Schembri plánovali zabiť. Informovala o tom agentúra DPA.
Fenech je obvinený zo spolupáchateľstva pri vražde Caruanovej- Galiziovej, ktorá prišla o život 16. októbra 2017 pri výbuchu nálože umiestnenej v jej aute. Fenech tieto obvinenia odmieta a tvrdí, že skutočným strojcom novinárkinej vraždy bol Keith Schembri, "pravá ruka" vtedajšieho premiéra Josepha Muscata.
Schembri poprel akúkoľvek účasť na plánovaní vraždy a zatiaľ nebol obvinený zo žiadneho zločinu.
Theuma pred súdom svedčil, že mu Fenech dal 150.000 eur, aby zaplatil trom nájomným vrahom, ktorí mali zavraždiť Caruanovú-Galiziovú.
Polícia našla v Theumovom dome rukou písaný list, ktorý nasvedčoval, že do plánovania vraždy bol zapletený aj Schembri. Theuma však tvrdí, že nemá spoľahlivý dôkaz o Schembriho účasti na vražde.
Novinárka Caruanová-Galiziová písala protikorupčný blog, viedla vyšetrovanie škandálu Panama Papers na Malte a bola investigatívnou novinárkou a ostrou kritičkou maltskej vlády a miestnych korupčných praktík. Jej smrť otriasla krajinou a vyvolala dlhotrvajúce protesty znepokojených občanov. 



Copyright © TASR 2020


Niektoré brazílske médiá spolupracujú na vytvorení vlastnej centralizovanej databázy s údajmi o ochorení COVID-19 v krajine. Reagujú tak na zaobchádzanie s dátami o novom koronavíruse zo strany brazílskej vlády, ktoré považujú za nesprávne. Bezprecedentná iniciatíva novín a spravodajských portálov O Estado de S. Paulo, Folha de S. Paulo, O Globo, G1 a UOL im umožní zdieľať a potvrdzovať oficiálne informácie o prípadoch, úmrtiach a iných kľúčových štatistikách.
"V najnaliehavejšom okamihu pandémie musíme zabezpečiť, aby obyvateľstvo malo prístup k správnym údajom čo najrýchlejšie, bez ohľadu na náklady," vyjadril sa na margo iniciatívy obsahový riaditeľ UOL Murilo Garavello, ktorého cituje spravodajský portál BBC.
Spolupráca prišla deň po tom, čo z vládnej webstránky zmizli dáta týkajúce sa COVID-19 z niekoľkých mesiacov. Brazílske ministerstvo zdravotníctva tiež oznámilo, že už nebude hlásiť celkový počet nakazených a obetí ako ostatné krajiny, ale len prírastky za 24 hodín.
Brazília je v počte prípadov COVID-19 v celosvetovom meradle na druhom mieste a nedávno zaznamenala viac nových úmrtí ako ktorákoľvek iná krajina. Prezident Jair Bolsonaro čelí kritike za to, že odmieta prijať opatrenia odporúčané Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO). V piatok dokonca pohrozil odstúpením Brazílie z WHO, pretože je to podľa jeho slov "stranícka politická organizácia".


©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.