20. 9. 2024

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS





Sociálna sieť X sa v stredu stala pre mnohých používateľov v Brazílii prístupnou, vďaka novej aktualizácii, ktorá obišla príkaz na zablokovanie siete vydaný minulý mesiac tamojším Najvyšším súdom. TASR o tom informuje podľa správ agentúr Reuters a AFP.
Brazílska asociácia poskytovateľov internetu a telekomunikácií (ABRINT) uviedla, že návrat X bol možný v dôsledku aktualizácie aplikácie na softvér Cloudflare, ktorý používa neustále sa meniace IP adresy. V predchádzajúcom systéme sa podľa AFP používali špecifické IP adresy, ktoré fungovali ako domáce adresy serverov alebo počítačov a bolo ich možné jednoduchšie zablokovať.
Nové zmeny "značne komplikujú blokovanie aplikácie," uviedla brazílska asociácia, podľa ktorej by blokovanie mohlo ovplyvniť aj ostatné služby.
Najvyšší brazílsky súd a vlastník siete X, americký miliardár Elon Musk, vedú spory v súvislosti so šírením dezinformácií na sociálnej sieti X, ktorá dlhodobo odmieta zaplatiť pokuty a určiť svojho právneho zástupcu v Brazílii. Z dôvodu nerešpektovania týchto nariadení súd koncom augusta pristúpil k dočasnému vypnutiu tejto platformy v celej krajine.
Musk, ktorý tento príkaz odsúdil ako cenzúru, reagoval tým, že zatvoril prevádzky sociálnej siete X v Brazílii a ukončil jej tamojšie obchodné aktivity.
Sociálna sieť X má podľa AFP v Brazílii viac ako 22 miliónov používateľov. Počet Brazílčanov, ktorí majú po novej aktualizácii prístup k sieti, nie je známy, píše Reuters.

Copyright © TASR 2024





Denník New York Times (NYT) vystopoval autora príspevku na Facebooku, ktorý bol pôvodom falošnej fámy, že prisťahovalci z Haiti zabíjajú domáce zvieratá v štáte Ohio. Žena z mesta Springfield uviedla, že nebola schopná overiť tvrdenie, že zabila mačku svojej kamarátky a že ľutuje, že to zverejnila. Nakoniec svoj príspevok vymazala, ale dovtedy príbeh imigrantov začal žiť vlastným životom, uvádza NYT.
Nový kontext prichádza týždeň po tom, čo bývalý americký prezident Donald Trump a jeho spojenci zmenili nepodložené tvrdenia o jedení psov a mačiek na tému volebnej kampane. Fáma o haitských migrantoch, pre ktorú úrady v Springfielde tvrdia, že neexistujú žiadne dôkazy, sa podľa médií začala šíriť na základe príspevku v facebookovej skupine pre obyvateľov mesta. Hovoril o mačke zo susedného domu, ktorú Haiťania krájali na jedlo.
Podľa NYT ju napísala istá Erika Lee, ktorá sa dozvedela, že susedova mačka zmizla a že ju mohol uniesť imigrant z Haiti. Ale keď sa na to išla opýtať suseda, ukázalo sa, že mačka jej dcéry nezmizla. Dozvedela sa, že ak sa niečo také stalo, bolo to domáce zviera, ktoré patrilo priateľovi priateľa susedovej dcéry. "V tom okamihu už hráte tichú poštu," komentovala Lee.
Svoj príspevok vymazala z Facebooku a teraz vyjadruje ľútosť nad rasovo zafarbenou kontroverziou, ktorá pohltila jej mesto. "Nebola som vychovávaná v nenávisti," povedala so slzami v očiach. "Celá moja rodina je rasovo zmiešaná. Nikdy som nechcela nikomu spôsobiť problémy," citoval ju NYT.
Leein príspevok si našiel cestu do ekosystému protiimigračných komentátorov na sociálnych sieťach a asi pred desiatimi dňami začali účty s miliónmi sledovateľov zdieľať tvrdenia o Haiťanoch. Začiatkom minulého týždňa sa ho chopili politici Republikánskej strany a v televíznej debate s desiatkami miliónov divákov Trump konečne prišiel s vlastnou verziou. "V Springfielde jedia psov! Ľudia, ktorí prišli, jedia mačky!" povedal exprezident, ktorý počas svojej volebnej kampane vykresľoval imigrantov ako hrozbu pre prežitie Spojených štátov.
Príbeh šíril aj Trumpov kandidát na viceprezidenta J.D. Vance, ktorého tím poskytol denníku The Wall Street Journal policajný záznam, v ktorom obyvateľka Springfieldu tvrdila, že jej mačku mohli vziať haitskí susedia. Keď však reportérka navštívila ženu, povedala, že mačka sa po niekoľkých dňoch vrátila. Žena dodala, že sa ospravedlnila svojim susedom.
V Springfielde, v ktorom predtým žilo takmer 60 000 ľudí, sa v posledných rokoch usadilo približne 15 000 prisťahovalcov z Haiti, krajiny, ktorá sa utápa v politickej kríze a problémoch s ozbrojenými gangmi. Prisťahovalci z chudobnej karibskej krajiny majú nárok na dočasnú ochranu v USA a mnohí zamierili do mesta na juhozápade Ohia za voľnými pracovnými miestami a relatívne lacným bývaním. Miestne podniky si novú pracovnú silu pochvaľujú, ale problémy v meste spôsobuje aj výrazný nárast populácie.
Po vývoji na začiatku minulého týždňa sa v médiách objavuje čoraz viac svedectiev Haiťanov, ktorí hovoria, že sa boja a že čelia obťažovaniu v Springfielde. Mesto zároveň zasiahla vlna bombových hrozieb, kvôli ktorým museli byť školy a administratívne budovy opakovane evakuované. Všetky doterajšie správy o nástražných výbušninách sa ukázali ako nepravdivé.
Úrady zaznamenali za posledný týždeň viac ako 30 takýchto hrozieb, informovala agentúra AP. Podľa úradu guvernéra Mikea DeWinea vyšetrovanie ukázalo, že "drvivá väčšina" týchto správ pochádzala zo zahraničia. DeWine nemenoval konkrétne krajiny a úrady nešpecifikovali, ako vyšetrovatelia identifikovali zahraničný pôvod správ.


Copyright © ČTK 2024