18. 9. 2024

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

                 


Príspevok republikánskeho kandidáta Donalda Trumpa na sociálnej sieti o tom, že nenávidí americkú popovú speváčku Taylor Swift, spôsobil, že jej fanklub získal na kampaň prezidentskej kandidátky demokratov Kamaly Harrisovej ďalších 40.000 dolárov, píše TASR na základe informácií agentúry AFP.
Trump v nedeľu ráno na svojej sociálnej sieti Truth Social zverejnil status: "NENÁVIDÍM TAYLOR SWIFT!" Pozorovatelia sa domnievajú, že Trump tým dal najavo, že ani po niekoľkých dňoch nestrávil, že Taylor Swift po jeho diskusii s Harrisovou zverejnila na platforme Instagram, kde má 284 miliónov sledovateľov, podporu kandidátke Demokratickej strany.
Trumpa speváčkin postoj podľa AFP nahneval, pretože takto zrejme prišiel o desiatky tisíc potenciálnych voličov - aj preto vyjadril presvedčenie, že Taylor Swift sa to vráti, napríklad v podobe poklesu tržieb z predaných lístkov na koncerty.
Tým, že Taylor Swift povzbudila osoby staršie ako 18 rokov, aby sa zaregistrovali ako voliči, vyvolala na webovej stránke Vote.com mohutnú vlnu návštev.
Organizácia Swifties for Kamala využila Trumpov nedeľný status i na sériu mémov, ktoré pretavila aj do finančnej zbierky na podpory kampane Trumpovej súperky v prezidentských voľbách.
Okrem toho mnohé celebrity zdieľali na sociálnych sieťach hashtagy #ILoveTaylorSwift - boli medzi nimi aj legendárny herec zo ságy Hviezdne vojny Mark Hamill, filmový a televízny producent Franklin Leonard či spisovateľ Stephen King. Dcéra bývalého amerického videprezidenta Liz Cheneyová - Trumpova veľká kritička - označila exprezidenta za "najmenšieho muža, aký kedy žil".
Medzi ďalších hudobníkov, ktorí podporili Kamalu Harrisovú, patria Charli XCX, Beyoncé, Megan Thee Stallion, P!nk, Bon Iver, Quavo a mnohí iní.
Prezidentské voľby v USA sú naplánované na 5. novembra.



                 

Ruská novinárka Marija Ponomarenková, ktorá si odpykáva šesťročný väzenský trest za vyjadrenie nesúhlasu s vojnou na Ukrajine, začala hladovku. V utorok to uviedli jej podporovatelia, TASR informuje podľa agentúry Reuters.
Štyridsaťšesťročná Ponomarenková pôvodom zo Sibíri bola uväznená necelé dva mesiace po začiatku ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu v roku 2022. Príčinou bolo, že obvinila ruské letectvo z bombardovania divadla v ukrajinskom prístavnom meste Mariupol.
Vlani vo februári ju súd v jej rodnom meste Barnaul v Altajskom kraji na západe Sibíri odsúdil za šírenie nepravdivých informácií o ruskej armáde.
Po celom Rusku bolo za vyjadrenie nesúhlasu s vojnou na Ukrajine zadržaných viac než 20.000 ľudí, uvádza ľudskoprávna monitorovacia organizácia OVD-Info. Väčšina zadržaných bola po udelení pokuty prepustená, nezávislých novinárov súdy trestajú tvrdšími trestami.
Vrátane Ponomarenkovej sa za mrežami nachádzajú dovedna štyria žurnalisti z webu RusNews, ktorý publikuje v ruštine a v zahraničí má iba malé publikum. Prevažná väčšina nezávislých médií v súčasnosti pôsobí zo zahraničia.
Ponomarenková čelí aj ďalším obvineniam za údajné napadnutie dozorcov vo väzení, kde ju umiestnili, uvádza RusNews. Podľa jej podporovateľky a bývalej moskovskej mestskej poslankyne Julije Galjaminovej bola premiestnená do izolácie, pričom predstavitelia väznice sfalšovali správu inšpekcie voči nej. Z tohto dôvodu v pondelok na súdnom pojednávaní začala protestnú hladovku.
"Maša je vo veľmi zlom stave... Veľa plakala (na súde) pre pocit bezmocnosti. Dokonca chce spáchať samovraždu," uviedla Galjaminová, ktorá odcestovala na Sibír, aby sa mohla zúčastňovať na súdnych pojednávaniach.
Ponomarenková počas pojednávania minulý mesiac povedala, že si podreže žily na zápästiach na protest proti podmienkam vo vyšetrovacej väzbe, uvádza RusNews.
Denník Kommersant vlani napísal, že počas väzby jej diagnostikovali "hysterickú poruchu osobnosti", pričom si údajne aj podrezala žily na zápästiach. Denník citoval jej obhajcu, podľa ktorého Ponomarenková trpí klaustrofóbiou a na cele mala rozbité okno, dodáva Reuters.



Spoločnosť Meta v pondelok oznámila, že zakázala ruským štátnym médiám vrátane televízie RT a mediálnej skupiny Rossija Segodňa prístup na svoje platformy. Odôvodnila to tým, že používali zavádzajúce taktiky, aby na internete vykonávali tajné vplyvové operácie. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.
Uplatňovanie zákazu zavedú postupne v najbližších dňoch. Meta vlastní okrem sociálnej siete Facebook aj platformy Instagram, WhatsApp či Threads.
"Po starostlivom zvážení sme rozšírili naše pokračujúce presadzovanie (pravidiel) proti ruským štátnym médiám. Rossija Segodňa, RT a ďalšie súvisiace subjekty majú teraz celosvetovo zakázaný prístup k našim aplikáciám z dôvodu aktivity zahraničného zasahovania," uviedla spoločnosť vo vyhlásení. Ruské veľvyslanectvo zatiaľ na žiadosť Reuters o vyjadrenie nereagovalo.
Zákaz znamená výrazne sprísnenie opatrení proti ruským štátnym médiám zo strany najväčšej spoločnosti sociálnych médií, ktorá roky podnikala obmedzenejšie kroky, ako je blokovanie zadávania reklám a obmedzenie dosahu ich príspevkov.
Spojené štáty tento mesiac vzniesli obvinenia z prania peňazí voči dvom zamestnancom RT, ktorí podľa amerických predstaviteľov pracovali na pláne najať si americkú firmu na výrobu internetového obsahu na ovplyvnenie novembrových volieb v USA.
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken minulý piatok povedal, že krajiny by mali k aktivitám ruskej štátnej televízie RT pristupovať rovnako ako k spravodajským operáciám tajných služieb.
RT reagovala na sankcie USA výsmešne a obvinila Washington zo snahy zabrániť jej vo vykonávaní činnosti novinárskej organizácie.

                                   
Spoločnosť Meta sa sama diskreditovala, keď zakázala niektorým ruským štátnym médiám prístup na svoje platformy. Vyhlásil to v utorok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov s tým, že tento krok skomplikoval vyhliadky na normalizáciu vzťahov Ruska a Mety. TASR o tom informuje podľa správ agentúr AFP a Reuters.
"Takéto selektívne konanie namierené proti ruským médiám je neprijateľné. Staviame sa k tomu mimoriadne negatívne," uviedol Peskov.
Meta v pondelok oznámila, že zakázala ruským štátnym médiám vrátane televízie RT a mediálnej skupiny Rossija Segodňa prístup na svoje platformy. Odôvodnila to tým, že používali zavádzajúce taktiky, aby na internete vykonávali tajné vplyvové operácie. Uplatňovanie zákazu zavedú postupne v najbližších dňoch. Meta vlastní okrem Facebooku aj Instagram, WhatsApp či Threads.
Peskov na svojej tlačovej konferencii v utorok uviedol, že nariadenie ruského prezidenta Vladimira Putina súvisiace so zvýšením počtu vojakov je potrebné vzhľadom na rastúcu hrozbu na západných hraniciach Ruska a nestabilitu na východe.
"Je to kvôli viacerým hrozbám voči našej krajine, ktoré sa vyskytujú pozdĺž našich hraníc. Je to spôsobené mimoriadne nepriateľským prostredím na našich západných hraniciach a nestabilitou na našich východných hraniciach. To si vyžaduje prijatie náležitých opatrení," konštatoval Peskov.
Putin v pondelok nariadil, aby sa počet vojakov ruských ozbrojených síl zvýšil o 180.000 na 1,5 milióna. Celkový počet vojenského personálu dosiahne takmer 2,4 milióna. Šéf Kremľa pritom nariadil zvýšenie počtu vojakov už tretíkrát od začiatku invázie na Ukrajinu.
Podľa údajov Medzinárodného inštitútu pre strategické štúdie (IISS) bude mať Rusko po tomto zvýšení k dispozícii viac aktívnych vojakov ako Spojené štáty a India a ruská armáda sa z hľadiska počtu vojakov stane po Číne druhou najväčšou armádou.




Copyright © TASR 2024 



Americký miliardár a majiteľ sociálnej siete X Elon Musk napísal príspevok po víkendovom pokuse o atentát na republikánskeho exprezidenta Donalda Trumpa, v ktorom uviedol, že "nikto sa ani nepokúša zavraždiť" prezidenta Joea Bidena alebo viceprezidentku Kamalu Harrisovú. Musk teraz tvrdí, že to bol vtip a neskôr príspevok zmazal. Tajná služba, ktorá má za úlohu chrániť amerických prezidentov, bývalých prezidentov a ďalších dôležitých predstaviteľov, podľa BBC uviedla, že si je "vedomá" Muskovho príspevku.
Trump sa usiluje o návrat do Bieleho domu v novembrových voľbách, jeho súperom je súčasná viceprezidentka Harrisová.
Musk zdieľal kontroverzný príspevok na X len niekoľko hodín po možnom pokuse o atentát na Trumpa na jeho golfovom ihrisku na Floride v nedeľu. Musk je spojencom Trumpa a exprezident v tejto súvislosti povedal, že ak by bol znovu zvolený, poveril by miliardára vládnou kontrolnou komisiou.
Muskov príspevok, ktorý bol sprevádzaný emotikonom so zdvihnutým obočím, kritizovali mnohí používatelia X s tým, že išlo o podnecovanie k násiliu proti prezidentovi a viceprezidentovi.
Biely dom označil príspevok za "nezodpovedný". "Násilie by sa malo len odsudzovať, nikdy by sa nemalo podporovať alebo žartovať," uviedol vo vyhlásení a dodal, že v USA by nemalo byť "miesto pre politické násilie alebo akékoľvek iné násilie".
V odpovedi na otázku BBC o príspevku tajná služba uviedla len, že o tejto záležitosti vie a že sa nebude ďalej vyjadrovať. "Môžeme však povedať, že tajná služba vyšetruje všetky hrozby voči osobám, ktoré chráni," dodala.
Musk po vymazaní textu napísal, že sa z incidentu dozvedel, že niečo, čo je vtipné, keď sa povie určitej skupine ľudí, neznamená, že sa to stretne s rovnakou reakciou v príspevku na X. "Vtipy sa ukázali ako oveľa menej vtipné, ak ľudia nepoznajú kontext a sú prezentované v písanom texte," povedal.
Musk oficiálne podporil Trumpa po prvom útoku na exprezidenta 13. júla v Pensylvánii. Trump sa potom stal terčom strelca na zhromaždení so svojimi priaznivcami. Exprezident utrpel zranenie ucha a jeden účastník udalosti bol počas atentátu zastrelený.


Copyright © ČTK 2020