23. 6. 2021

MEDIA NEWS



MEDIA NEWS



Priznávam, som vinný. Bieloruského prezidenta si vážim, odkazuje vo videu  Pratasevič



Grécko nevylučuje možnosť súdneho sporu so súčasným bieloruským vedením z dôvodu vynúteného pristátia lietadla spoločnosti Ryanair v Minsku, na ktorého palube bol bieloruský novinár Raman Pratasevič.
Vzhľadom na to, že lietadlo vzlietlo z Atén, odkiaľ smerovalo do Vilniusu, uvažuje sa o možnosti začať súdny spor s Minskom, informoval v utorok spravodajský web Belsat, ktorý sa odvolal na správy televízie Euronews.
Táto televízia citovala gréckeho ministra zahraničných vecí Nikosa Dendiasa, ktorý komentoval rozhodnutie šéfov diplomacií členských štátov EÚ o uvalení balíka sankcií voči Bielorusku. Tieto sankcie postihujú celé sektory bieloruskej ekonomiky.
Rozšíril sa tiež zoznam sankcionovaných subjektov, keď doň pribudlo osem organizácií a 78 osôb, vrátane Lukašenkovho syna Dzmitryja a manželky jeho druhého syna Viktara - Liliji, ako aj niektorých bieloruských ministrov, prokurátorov, sudcov či rektorov univerzít.
K Európskej únii sa pripojili aj Spojené štáty, Británia a Kanada, ktoré taktiež zaviedli nové sankcie voči Bielorusku.
Dôvodom zavedenia sankcií bol práve incident s odklonom lietadla a zatknutím novinára Ramana Prataseviča.
Dendias v rozhovore pre Euronews ubezpečil, že "nezabúdame ani na únos lietadla spoločnosti Ryanair", ktoré sa na let do Vilniusu vydalo z Atén. Dodal, že Grécko študuje možnosť začatia trestného stíhania osôb zodpovedných v tejto kauze.
Grécky minister zopakoval, že sankcie prijaté EÚ "nie sú proti ekonomike Bieloruska, je to proti bieloruskému režimu". Zdôraznil, že Európska únia sa snaží podporiť bieloruskú spoločnosť v jej úsilí o obnovenie demokracie v krajine. 
 USA sa zmocnili webových stránok iránskych štátnych médií - Svet SME
Americké policajné úrady získali kontrolu nad webovými stránkami iránskych štátnych spravodajských staníc Press TV a al-Alam a webu jemenskej televízie al-Masirah, ktorú kontrolujú jemenskí povstalci - húsíjovia. Informovala o tom v utorok agentúra AFP.
Každý z týchto webov zobrazoval oznam, že stránky sa "zmocnila vláda Spojených štátov". Oznámenie takisto obsahovalo zmienku o sankčných zákonoch USA a jeho súčasťou boli pečate amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) a amerického ministerstva obchodu.
Iránsky štátny telerozhlas IRIB podľa AFP informoval, že zablokované boli aj ďalšie webové stránky. IRIB Spojené štáty obvinil, že potláčajú slobodu prejavu a spájajú sa s Izraelom a Saudskou Arábiou s cieľom zablokovať média odhaľujúce zločiny, ktoré v tomto regióne spáchali spojenci USA.
Irán uviedol, že USA sa za nejasných okolností zmocnili niekoľkých spravodajských webových stránok prepojených s vládou, píše agentúra AP. Americké úrady vypnutie iránskych webov bezprostredne nepotvrdili.

Copyright © TASR 2021


Tragická správa! Zomrela Popoluška Libuše Šafránková († 68) | Nový Čas

Ľudia sa budú môcť v piatok rozlúčiť s herečkou Libušou Šafránkovou v kostole v Prahe na Spořilově, ktorý bude otvorený od 10:00 do 14:00. Smútočná omša začne o 16:00 v kruhu rodiny a priateľov, záujemcovia ju ale budú môcť sledovať na veľkoplošných obrazovkách pred kostolom. Prenos z tejto smútočnej omše bude tiež naživo vysielať Česká televízia, uviedli v tlačovej správe ministerstvo kultúry a Národné divadlo, ktoré sa na príprave poslednej rozlúčky s herečkou podieľajú. Libuše Šafránková zomrela 9. júna vo veku 68 rokov. 

 

Copyright © ČTK 2021