21. 6. 2021

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Vedenie hongkonského prodemokratického denníka Apple Daily v pondelok varovalo, že novinám hrozí bezprostredný zánik, pretože z dôvodu zablokovania kont po minulotýždňovej razii nie je schopné platiť zamestnancov. Uviedla to v pondelok agentúra AFP.
"Naším problémom v Apple Daily nie je to, že nemáme finančné prostriedky, v banke máme 50 miliónov dolárov," povedal pre televíziu CNN manažér denníka Mark Simon. "Naším problémom sú (hongkonský) minister pre bezpečnosť a polícia, ktoré nás nenechajú platiť našim reportérom, zamestnancom ani našim predajcom. Zablokovali nám účty," dodal Simon
Apple Daily je už dlho tŕňom v oku čínskej vlády svojou neskrývanou podporou prodemokratického hnutia v Hongkongu a ostrou kritikou čínskych politikov. Jeho majiteľ Jimmy Lai je vo väzení a ako jeden z prvých bol minulý rok obvinený na základe nového zákona o národnej bezpečnosti.
Vyše 500 hongkonských policajtov podniklo vo štvrtok ráno (17.6.) raziu v sídle Apple Daily, pričom zatkli jeho šéfredaktora a ďalších štyroch vedúcich pracovníkov – oficiálne pre podozrenie, že sa "spriahli so zahraničnou mocnosťou alebo s cudzími elementmi s cieľom ohroziť národnú bezpečnosť" krajiny.
Raziu podľa tamojších úradov vykonali na základe článkov, v ktorých podľa nich denník "vyzýval na uvalenie sankcií" na hongkonských a čínskych predstaviteľov. Išlo o prvý prípad, keď kontroverzný čínsky bezpečnostný zákon použili proti hongkonským médiám.



Izraelská spravodajská televízia i24News v pondelok oznámila, že otvorí svoju pobočku v Dubaji. Ide o prvé izraelské médium, ktoré pristúpilo k takémuto kroku od vlaňajšej normalizácie vzťahov medzi Izraelom a Spojenými arabskými emirátmi, informuje agentúra AFP.
"Počas vlaňajšieho roka sme boli svedkami zmien v regióne a diplomacii, ktoré otvorili priestor pre obchodné vzťahy a príležitosti pre nadväzovanie partnerstiev," komentoval avizované otvorenie pobočky v Dubaji hlavný manažér i24News Frank Melloul.
Tento krok podľa neho poskytne televízii "strategickú platformu", prostredníctvom ktorej bude môcť rozširovať spravodajské pokrývanie diania na Blízkom východe priamo z Dubaja považovaného za mediálne centrum celého regiónu.
Stanica i24News, vysielajúca v arabčine, angličtine a francúzštine, zároveň ohlásila sériu dohôd so Spojenými arabskými emirátmi. Tie okrem iného zahŕňajú výmenu spravodajského obsahu s dubajským denníkom Gulf News a zverejňovania inzercie ministerstva turizmu SAE.
Mediálny úrad emirátu Dubaj otvorenie pobočky i24News privítal ako začiatok spolupráce medzi mediálnym sektorom SAE a Izraela. Vysielanie izraelskej televízie budú prenášať spoločnosti Etisalat a DU, ktoré patria medzi hlavných telekomuninačných operátorov v SAE.
Stanica i24News, ktorá sídli v Tel Avive, už vlani uzavrela dohodu s Abu Dhabi Media, oficiálnou mediálnou spoločnosťou vlády SAE, o výmene spravodajských a archívnych obsahov. Memorandum o spolupráci pri tvorbe obsahu, výmene zamestnancov a technologickej kooperácii podpísala aj so štátnou spoločnosťou Dubai Media.
Izrael vlani znormalizoval svoje vzťahy so štyrmi moslimskými krajinami: so SAE, s Bahrajnom, Marokom a Sudánom. Stalo sa tak na základe bilaterálnych dohôd, ktoré sprostredkovala administratíva bývalého amerického prezidenta USA Donalda Trumpa. Na rámcové zmluvy nadviazala celá škála čiastkových dohôd o spolupráci v konkrétnych oblastiach.

 

Copyright © TASR 2021