7. 9. 2012

MK SR a RTVS

MK SR a RTVS






Tému zvýšenia tzv. koncesionárskych poplatkov, ktorú nedávno otvoril generálny riaditeľ Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) Václav Mika, považuje minister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD) za legitímnu. "Oceňujem, že ju Václav Mika otvoril spôsobom ponúknutia programovej protihodnoty pre verejnosť," reagoval pre TASR.
Zároveň nevylúčil, že sa o tejto téme bude diskutovať aj v parlamente, keďže, ako pripomenul, zvýšenie úhrad za služby verejnosti poskytované RTVS je v tejto chvíli možné len cestou poslaneckého návrhu. Na septembrovú schôdzu je zaradená vládna novela zákona o RTVS. V nej sa však o zvyšovaní koncesionárskych poplatkov nehovorí, iba o ich zachovaní aj v budúcom roku. Od roku 2013 totiž mali zaniknúť a RTVS mala byť financovaná iba zo štátneho rozpočtu. V súčasnosti fyzická osoba, ktorá odberá elektrinu, platí 4,64 eura mesačne.
Podľa predsedu výboru pre kultúru a médiá Dušana Jarjabka (Smer-SD) "logický dôvod" na zvyšovanie koncesionárskych poplatkov existuje. Poukázal na to, že ich výška na Slovensku patrí medzi najnižšie v európskych krajinách. Či však sociálni demokrati ich zvýšenie navrhnú v parlamente, je podľa neho predčasná otázka.
"K tomuto sa musí v prvom rade vyjadriť minister financií. Musí povedať, čo je utiahnuteľné ešte v rámci rozpočtu a čo už nie je," poznamenal Jarjabek pre TASR. Dodal, že do úvahy treba brať hlavne záujem verejnosti a to, či by bola schopná platiť za služby verejnoprávneho vysielateľa viac.
Touto témou by sa mal zaoberať poslanecký klub Smeru-SD pravdepodobne na budúci týždeň. Ak by padlo rozhodnutie v prospech zvyšovania poplatkov, tak Jarjabek jeho realizáciu vidí prostredníctvom dvoch mechanizmov. Popri pevnom zvýšení sumy by do úvahy prichádzalo aj ustanovenie o valorizácii týchto poplatkov či akomsi percentuálnom zvýšení.
Mika koncom augusta na rokovaní Rady RTVS vyhlásil, že chce využiť predloženie spomínanej novely na presadenie zvýšenia koncesionárskych poplatkov. "Sme pripravení ponúknuť za to protihodnotu," konštatoval s tým, že divákom by RTVS kompenzovala vyššie poplatky zlepšením programových služieb.


Copyright © TASR 2012