8. 6. 2014

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Americký spisovateľ a autor knižnej predlohy seriálu Hry o tróny (2011) George R. R. Martin založil fond pre pomoc vlčej rezervácii. Zúčastneným fanúšikom ponúka, že im v jednej z pripravovaných kníh vytvorí na mieru ušité postavy.
Nezvyčajnú možnosť stať sa súčasťou fantasy série A Song of Ice and Fire (v češtine vychádza pod názvom Píseň ledu a ohně, pozn. SITA) získajú prispievatelia fondu, ktorí zaplatia 20-tisíc britských libier (v prepočte približne 24 600 eur). Ako spisovateľ uviedol, v rámci kampane ponúka jednu mužskú a jednu ženskú postavu, pričom záujemcovia si môžu vybrať, či v knihe budú lordom, rytierom, sedliakom, kňažnou alebo prostitútkou. Obom postavám však zaručuje príšernú smrť.
Na pomoc rezervácii môžu záujemcovia a záujemkyne prispieť aj nižšími sumami. Za 15-tisíc libier (v prepočte približne 18 500 eur) Martin ponúka stretnutie pri raňajkách. V hre je aj spisovateľov klobúk alebo vstupenky na premiéru piatej série seriálu Hry o tróny. Každého z prispievateľov zároveň zaradia do zlosovania o výlet do chránenej rezervácie, pre ktorú Martin fond vytvoril.
Príbeh Hry o tróny sa odohráva vo fiktívnom svete Siedmich kráľovstiev na kontinentoch Západozem a Essos, kde v období podobnom stredoveku bojuje o Železný trón niekoľko urodzených rodín. Blíži sa však zima, ktorá môže trvať dlhé roky. Dej sa začína v čase, keď sa za slabo stráženou severnou Stenou aktivizuje armáda nekorunovaného kráľa Mancea Raydera a tiež desiví Bieli chodci. Za morom zas krásna Daenerys Targaryen túži po tróne, ktorý jej rodine patril dlhé roky, a na dosiahnutie svojho cieľa má nebezpečnú zbraň - tri draky. Hry o tróny je prvým dielom zo spomínanej knižnej série A Song of Ice and Fire.

Britský herec Michael Gambon, známy napríklad ako profesor Dumbledore zo série filmov o čarodejníkovi Harrym Potterovi, si zahrá v trojdielnej minisérii The Casual Vacancy, ktorú nakrútia podľa rovnomenného románu známej britskej spisovateľky J. K. Rowling z roku 2012. Kniha vyšla o rok neskôr aj v slovenskom preklade pod názvom Prázdne miesto.
Miniséria bude rovnako ako román pre dospelých zachytávať príbeh zdanlivo idylickej anglickej dedinky Pagford, v ktorej však zúri vojna medzi bohatými a chudobnými, deťmi a rodičmi, učiteľmi a žiakmi či manželmi navzájom.
Gambon stvárni v seriáli z dielne HBO a BBC majiteľa obchodu s lahôdkami Howarda Mollisona. Monica Dolan si zahrá Tess Wall a Julia McKenzie Howardovu manželku Shirley Mollison. Ich seriálovým synom Milesom Mollisonom bude Rufus Jones, ktorý bude mať za ženu Keeley Hawes. Rory Kinnear sa predstaví ako Barry Fairbrother. Okrem nich si v seriáli zahrajú aj Simon McBurney, Keeley Forsyth, Abigail Lawrie, Richard Glover, Marie Critchley či Michelle Austin. Minisériu bude podľa scenára Sarah Phelps režírovať Jonny Campbell. Nakrúcať budú v Anglicku, pričom začať chcú už 7. júla.
Sedemdesiattriročný Michael Gambon počas svojej kariéry získal okrem iného štyri televízne ceny BAFTA, dve nominácie na Emmy a jednu na Zlatý glóbus. Okrem snímok o Harrym Potterovi ho diváci môžu poznať aj z filmov Ospalá diera (1999), Dymová clona (1999), Gosford Park (2001), Krajina strelcov (2003), Život pod vodou (2004), Satan prichádza (2006), Kauza CIA (2006), Kráľova reč (2010) alebo Kniha prežitia (2010).

©2014, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Najvyšší súd v Španielsku v piatok rozhodol, že kriminálne vyšetrovanie smrti španielskeho kameramana Josého Cousa americkou tankovou strelou v Iraku v roku 2003 má pokračovať napriek novým obmedzeniam právomocí španielskych súdov v prípadoch zločinov uskutočnených mimo Španielska.
Španielske úrady na základe vyšetrovania vydali zatykač na troch amerických vojakov podozrivých zo zodpovednosti za smrť kameramana. Pri incidente prišiel o život aj fotograf agentúry Reuters Taras Procjuk z Ukrajiny.
Novinári prišli o život v apríli roku 2003, keď projektil vystrelený z amerického tanku na území Bagdadu zasiahol hotel, v ktorom boli ubytovaní.
Španielska vláda v marci prijala zákon obmedzujúci vyšetrovanie zločinov proti ľudským právam alebo vojnových zločinov mimo územia Španielska. O oprávnenosti vyšetrovať všetky zostávajúce prípady musí podľa nového zákona jednotlivo rozhodnúť najvyšší súd.
Prípady musia byť zastavené, ak nie sú v súlade s novým zákonom o vyšetrovaní takýchto zločinov, podľa ktorého ich páchateľmi v zahraničí musia byť občania Španielska.
Najvyšší súd napriek tomu, že podozriví sú Američania a nie Španieli, rozhodol, že vyšetrovanie má pokračovať, pretože je v súlade s Ženevským dohovorom o ľudských právach, ktorý definuje práva a ochranu civilistov vo vojnových konfliktoch.
Americké ministerstvo obrany v roku 2004 vydalo vlastnú vyšetrovaciu správu, podľa ktorej americkí vojaci zasiahli spomenutý hotel, v ktorom v tom čase bolo okolo 100 zahraničných novinárov, v sebaobrane, pretože si mysleli, že na nich z tohto objektu niekto vystrelil.
Španielsky zákon o vyšetrovaní zločinov proti ľudským právam i mimo územia Španielska viedol napríklad k obvineniu a zatknutiu bývalého čilskeho diktátora Augusta Pinocheta v Londýne v roku 1998.
Zákon sa stal v minulosti terčom kritiky predstaviteľov Číny, Spojených štátov i Izraela, pretože sa na základe neho vyšetrovali aktivity občanov uvedených krajín vrátane niektorých ich predstaviteľov, pripomína agentúra Reuters.

Copyright © TASR 2014