15. 3. 2021

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS




Mjanmarské bezpečnostné zložky vo štvrtok zatkli poľského novinára pracujúceho pre nemeckú tlačovú agentúru DPA. Informovala o tom v piatok samotná agentúra.
Robert Bociaga bol zadržaný armádou v hlavnom meste Šanského štátu Taundži, informovali miestne médiá a viacero používateľov na sociálnych sieťach. Novinára tiež údajne zbili a zranili, uviedol reportér agentúry Khit Thit Media, ktorá zverejnila aj záber, zachytávajúci Bociagu v obkľúčení vojakov.
Agentúra DPA v súčasnosti nemá s Bociagom priamy kontakt. "Zatknutie a zjavné zlé zaobchádzanie s Robertom Bociagom je veľmi znepokojujúce," uviedol šéfredaktor DPA Sven Gösmann. Kroky bezpečnostných zložiek označil za "neprijateľný útok" na slobodu informovania a vyzval na okamžité prepustenie 30-ročného Bociagu.
Poľské ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení uviedlo, že poľská ambasáda v Thajsku i nemecká ambasáda v Mjanmarsku zatknutie novinára potvrdili, informoval denník Gazeta Wyborcza. Pokúsia sa tiež zadržaného novinára kontaktovať, aby mu poskytli pomoc a zistili informácie o jeho zdravotnom stave a dôvode zadržania.
Bezpečnostné zložky v Mjanmarsku pritvrdzujú v represiách nielen proti demonštrantom, ale aj novinárom. Mjanmarský súd v piatok oficiálne obvinil piatich novinárov, vrátane fotografa agentúry AP, za informovanie o protestoch proti vojenskému prevratu. Junta tiež v pondelok odobrala akreditáciu redaktorom piatich miestnych médií, uviedla agentúra Reuters.
V Mjanmarsku prebiehajú demonštrácie od prevratu z 1. februára, keď armáda zosadila líderku demokraticky zvolenej vlády Aun Schan Su Ťij. Prevrat vyvolal masové protesty a následne tvrdé zásahy bezpečnostných zložiek voči demonštrantom. Od prevratu bolo podľa portálu Myanmar Now zadržaných najmenej 35 novinárov, z ktorých 19 medzitým prepustili.





Nemecká ambasáda v Rangúne vyzvala v sobotu mjanmarské orgány, aby zabezpečili, že so zadržaným poľským novinárom pracujúcim pre nemeckú tlačovú agentúru DPA sa bude zaobchádzať spravodlivo a humánne. Informovala o tom v sobotu agentúra DPA.
"Veľvyslanectvo takisto v mene poľského veľvyslanectva v Bangkoku formálne požiadalo mjanmarskú stranu, aby informovala o presnom mieste pobytu zadržaného poľského občana, umožnila mu okamžitý konzulárny prístup a poskytla písomné informácie o dôvode jeho zadržania a voči nemu vznesených obvineniach," píše sa v sobotňajšom vyhlásení nemeckého veľvyslanectva zverejnenom na Facebooku.
Robert Bociaga (30) bol zadržaný vo štvrtok armádou v hlavnom meste Šanského štátu Taundži. Novinára tiež údajne zbili a zranili, uviedol reportér agentúry Khit Thit Media, ktorá zverejnila aj záber, zachytávajúci Bociagu v obkľúčení vojakov.
Bezpečnostné zložky v Mjanmarsku pritvrdzujú v represiách nielen proti demonštrantom, ale aj novinárom. Mjanmarský súd v piatok oficiálne obvinil piatich novinárov, vrátane fotografa agentúry AP, za informovanie o protestoch proti vojenskému prevratu. Junta tiež v pondelok odobrala akreditáciu redaktorom piatich miestnych médií.
V Mjanmarsku prebiehajú demonštrácie od prevratu z 1. februára, keď armáda zosadila líderku demokraticky zvolenej vlády Aun Schan Su Ťij. Prevrat vyvolal masové protesty a následne tvrdé zásahy bezpečnostných zložiek voči demonštrantom.
Agentúra Reuters s odvolaním na svedkov a mjanmarské médiá informovala, že tamojšie bezpečnostné zložky zabili v sobotu najmenej päť demonštrantov počas zhromaždenia, na ktorom si pripomenuli výročie úmrtia študenta, ktorého zabitie v roku 1988 vyvolalo prodemokratické demonštrácie proti vtedajšiemu vojenskému režimu.
V Mjanmarsku od začiatku protestov zabili podľa Združenia pre pomoc politickým väzňom (AAPP) viac ako 70 ľudí.




 
 
Rada Európskej aliancie tlačových agentúr (EANA) žiada okamžité prepustenie poľského novinára Roberta Bociagu pracujúceho pre nemeckú tlačovú agentúru DPA, ktorého zatkli mjanmarské bezpečnostné zložky.
EANA vo svojom vyhlásení zdôraznila, že podporuje slobodnú žurnalistiku a osobitne vyzýva vlády, aby rešpektovali práva novinárov. EANA preto žiada mjanmarské orgány, aby prepustili novinára Bociagu a kontaktovali agentúru DPA alebo nemecké a poľské úrady.
Robert Bociaga (30) bol zadržaný vo štvrtok armádou v hlavnom meste Šanského štátu Taundži. Novinára tiež údajne zbili a zranili, uviedol reportér agentúry Khit Thit Media, ktorá zverejnila aj záber, zachytávajúci Bociagu v obkľúčení vojakov.
Bezpečnostné zložky v Mjanmarsku pritvrdzujú v represiách nielen proti demonštrantom, ale aj novinárom. Mjanmarský súd v piatok oficiálne obvinil piatich novinárov, vrátane fotografa agentúry AP, za informovanie o protestoch proti vojenskému prevratu. Junta tiež v pondelok odobrala akreditáciu redaktorom piatich miestnych médií.
V Mjanmarsku prebiehajú demonštrácie od prevratu z 1. februára, keď armáda zosadila líderku demokraticky zvolenej vlády Aun Schan Su Ťij. Prevrat vyvolal masové protesty a následne tvrdé zásahy bezpečnostných zložiek voči demonštrantom.
EANA, ktorej členom je aj Tlačová agentúra Slovenskej republiky (TASR), je tradičná stavovská organizácia tlačových agentúr z Európy. Jej úlohou je formulovať, koordinovať a spoločnými silami riešiť výzvy agentúrnej žurnalistickej práce v dynamicky sa meniacich trhových, legislatívnych a technologických podmienkach a v otázkach autorských práv.

 
Google čelí "rozsiahlemu vyšetrovaniu" svojho reklamného biznisu, uviedla v piatok (12. 3.) komisárka EÚ pre hospodársku súťaž Margrethe Vestagerová.
"Technologický sektor je pre nás prioritný, keďže to, čo sa stalo počas uplynulých 12 mesiacov, zmenilo množstvo našich zvykov," povedala Vestagerová.
Vyšetrovanie "reklamného ekosystému Google" je jedným z viacerých, ktoré vedie Európska komisia (EK) voči technologickým firmám, ako napríklad vyšetrovanie Apple pre podmienky jeho App Storu a jeho platobný systém či vyšetrovanie Facebooku pre jeho Marketplace či spôsob zaobchádzania s dátami užívateľov alebo Amazonu pre používanie dát predajcov a preferovanie vlastných ponúk.
Regulačné úrady v januári získali informácie o praktikách Google v oblasti reklamy. EK vyšetruje praktiky nakladania Google s údajmi od roku 2019 a aktuálne rozšírila jeho rámec, aby sa pozrela na plány koncernu redukovať cookies tretích strán, čo po sťažnostiach vydavateľov už vyšetruje britský protimonopolný úrad.
Vestagerová už predtým uviedla, že sa veľmi zaujíma o reklamný biznis Google, aby ho plne pochopila a dokázala reagovať na kritiku odporcov jeho fungovania. Ešte v januári povedala, že nevie, či EK otvorí formálne vyšetrovanie a bude sa tým hlbšie zaoberať.

 
Lídri Európskej únie (EÚ) sú pripravení potvrdiť na nadchádzajúcom samite svoj záväzok zaviesť jednostranne daň pre technologické giganty, ak sa do polovice tohto roka nedohodnú na globálnom rámci s partnermi vrátane americkej administratívy prezidenta Joea Bidena.
Podľa predbežného návrhu komuniké, do ktorého sa niektorým agentúram podarilo nahliadnuť, lídri EÚ na samite koncom marca „zdôraznia potrebu urgentného riešenia daňových výziev vyplývajúcich z digitalizácie ekonomiky, aby sa zabezpečila spravodlivosť a efektívnosť“.
Zaviažu sa pritom, že do polovice roka 2021 budú pracovať na „riešení založenom na konsenze“, ale zároveň „potvrdia, že sú pripravení pohnúť sa dopredu aj vtedy, ak nebude k dispozícii globálne riešenie," píše sa v návrhu, ktorý však nie je konečný a môže v ňom dôjsť k zmenám.
EÚ je frustrovaná pomalým pokrokom pri medzinárodných rokovaniach o pravidlách zdaňovania ziskov veľkých digitálnych spoločností. Niekoľko krajín už zaviedlo, alebo plánuje zaviesť dane z príjmov spoločností ako Facebook alebo Alphabet, materská spoločnosť vyhľadávača Google, v jurisdikciách, kde pôsobia. Tieto takzvané dane z digitálnych služieb vyvolali spor s administratívou bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa.
Doterajšie snahy o dosiahnutie konsenzu o podobných poplatkoch zlyhali aj v rámci EÚ, kde je potrebný jednomyseľný súhlas všetkých 27 členských štátov. Niektoré krajiny trvajú na tom, že blok by sa mal najskôr venovať viac globálnym rokovaniam o daňových pravidlách pre technologických gigantov v rámci Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD).
Isté známky pokroku sa objavili minulý mesiac. Na februárovom videosamite americká ministerka financií Janet Yellenová povedala svojim kolegom zo skupiny G20 (20 najväčších svetovch ekonomík), že USA už netrvajú na tzv. pravidle bezpečného prístavu, ktoré by americkým spoločnostiam umožnilo zvoliť si nové daňové pravidlá.
Napriek tomuto kroku Bidenovej administratívy ku globálnej dohode o tom, ako zdaniť globálnych technologických gigantov, vedie ešte dlhá cesta. Okrem otázky bezpečného prístavu sa USA a Európa rozchádzajú aj v názore na rozsah akýchkoľvek nových pravidiel aj na to, ako by sa mali presadzovať.
Európska komisia má predstaviť svoje plány digitálnej dane už na budúci mesiac.


Copyright © TASR 2021