15. 3. 2021

K.Čekovský: RTVS by mala vyvodiť dôsledky voči vedeniu spravodajstva

 K.Čekovský: RTVS by mala vyvodiť dôsledky

 


 voči vedeniu spravodajstva



Zavádzajúcou reportážou RTVS s názvom "Úmrtie po očkovaní aj na Slovensku,“ ktorá spája úmrtie učiteľky z Vranova nad Topľou s následkami očkovania vakcínou AstraZeneca, sa bude zaoberať Výbor NR SR pre kultúru médiá. Okrem toho podávame podnet na Radu RTVS.

Verejnoprávna RTVS ešte v piatok odvysielala zavádzajúcu reportáž o očkovaní vakcínou od AstraZeneca. Podľa vyjadrení Ministerstva zdravotníctva SR, ŠÚKL a Polície SR, televízia pochybila, keď dala smrť mladej ženy priamo do súvisu s očkovaním, pričom takáto skutočnosť doposiaľ potvrdená nebola. Okrem toho došlo aj k manipulácii so starším vyjadrením zosnulej učiteľky. Napriek tomu, RTVS doteraz nezverejnila žiadnu opravu ani ospravedlnenie. „Dôveryhodnosť médií je veľmi krehká a v prípade uvedenia nesprávnych, či zavádzajúcich informácií musia byť schopné čím skôr chybu opraviť. Či už ospravedlnením, alebo zverejnením korektnej informácie. Inak sa dostávajú na úroveň dezinformačných médií,“ upozornil predseda Výboru NR SR pre kultúru a médiá Kristián Čekovský.
RTVS však nechala celý problém „žiť svojím životom“ a doteraz sa k reportáži ani nevyjadrila. Témy sa už v sobotu chytil poslanec Smeru a to priamo vo vysielaní RTVS. V relácii Sobotné dialógy pracoval priamo s informáciami, ktoré verejnoprávna inštitúcia zverejnila a vážnym spôsobom spochybňoval očkovanie. Ani tu však moderátorka neuviedla, že by RTVS odvysielala nekorektnú reportáž. Do nedeľného večera zívali prázdnotou aj weby RTVS a opravu sme nezachytili ani vo večerných správach. Úlohu verejnoprávneho médiá museli prevziať iné štátne inštitúcie a súkromné médiá, ktoré nesprávne informácie korigovali. „Považujem to za zlyhanie vedenia spravodajstva, voči ktorému by mali byť vyvodené dôsledky. Aj preto podávam podnet na Radu RTVS a zároveň sa tejto téme budeme venovať na najbližšom zasadnutí Výboru NR SR pre kultúru a médiá,“ uzavrel jeho predseda Kristián Čekovský s tým, že očkovanie vakcínou od spoločnosti AstraZeneca je podľa WHO naďalej bezpečné. Iba na Slovensku bola vakcína podaná takmer 100-tisíc ľuďom bez vážnych vedľajších účinkov.