16. 3. 2021

Kto bude novým členom Rady RTVS?

Kto bude novým členom Rady RTVS?



Novým členom Rady Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) by sa mohla stať aj hlavná štátna radkyňa z Úradu na ochranu osobných údajov. Vyplýva to z návrhu na voľbu členov Rady RTVS, ktorý na dnešnej schôdzi schválil Výbor Národnej rady SR (NR SR) pre kultúru a média. Podľa zákona o RTVS je potrebné zvoliť troch členov. Začiatkom februára skončilo funkčné obdobie dvom odborníkom v oblasti rozhlasového vysielania, a to Ildikó Nagy a Ľubomírovi Gumanovi a v oblasti práva Jozefovi Vozárovi.

Pre oblasť rozhlasového vysielania boli odporúčaní Peter Abrahám, ktorého navrhlo združenie Za trvalo udržateľný rozvoj, prekladateľka Agáta Staneková, ktorú navrhla Asociácia európskych novinárov či Ľubica Hamarová, navrhnutá Občianskym združením za zdravší život. Navrhnutý bol aj herec Činohry Štátneho divadla Košice Milan Antol, hlavný radca na Najvyššom kontrolnom úrade SR Ján Balaščak či riaditeľ Základnej umeleckej školy v Prešove Ľubomír Guman.

Kandidátmi na člena rady sú aj dramaturg činohry Štátneho divadla v Košiciach Peter Himič, riaditeľ základnej umeleckej školy Dezidera Kardoša v Bánovciach nad Bebravou Silvester Lavrík, učiteľ na Divadelnej fakulte Vysokej školy múzického umenia v Bratislave Ján Uličiansky a hlavná štátna radkyňa na Úrade na ochranu osobných údajov Tamara Válková. Pri kandidátoch Gumanovi a Himičovi výbor konštatoval, že nespĺňajú podmienku dostatočnej odbornej či riadiacej praxe. Členovia výboru sa totiž ujednotili na tom, že za takúto prax sa považuje tá v médiách.

Ako kandidáti pre oblasť práva boli odporúčaní Tomáš Caban, Martin Daňko, Helena Dobosová, Martina Gajdošová, Dominik Okenica, Adriana Petrová a Jozef Švec.


©2021, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané