29. 5. 2021

MEDIA NEWS

 MEDIA NEWS

 Hongkonského mediálneho magnáta Jimmyho Laia prepustili na kauciu |  Parlamentné Listy



Hongkonský mediálny magnát dostal v piatok ďalší trest odňatia slobody za protivládne protesty z roku 2019. Jimmyho Laia a ďalších deväť ľudí obvinili z podnecovania k účasti na nepovolenom zhromaždení, keď 1. októbra 2019 spolu s ďalšími obyvateľmi Hongkongu pochodovali ulicami na protest proti ubúdajúcim politickým slobodám.
Sedemdesiattriročného Laia odsúdili na 14 mesiacov väzenia, pričom v súčasnosti si už odpykáva iný 14-mesačný trest za ďalšie obvinenia súvisiace s nepovolenými protestmi z roku 2019, keď opakovane vychádzali do ulíc desiatky tisíc ľudí. Zakladateľ prodemokratických novín The Apple Daily by si mal podľa agentúry AP po spojení trestov odsedieť 20 mesiacov. Pre spolčovanie sa so zahraničnými silami s cieľom zasahovať do záležitostí Hongkongu ho však vyšetrujú aj na základe nového bezpečnostného zákona.
Peking počas uplynulého roka v reakcii na protesty rázne zakročil proti občianskym slobodám obyvateľov Hongkongu. Tamojšie úrady pozatýkali a obžalovali väčšinu prodemokratických aktivistov, vrátane Joshuu Wonga, lídra študentských protestov z roku 2014, a mnohí ďalší ušli do zahraničia.
Legislatívna rada Hongkongu tiež vo štvrtok prijala návrh upravujúci tamojší volebný systém. Nový zákon dáva právomoc úradu národnej bezpečnosti vykonávať previerky potenciálnych kandidátov pre verejný úrad a zriaďuje nový výbor, ktorý má zabezpečiť, že kandidáti sú „vlastenci“. Tiež rozširuje počet kresiel v legislatívnej rade na 90, pričom 40 z nich bude voliť zväčša propekinská volebná komisia, zatiaľ čo hongkonskí voliči budú priamo voliť už len 20 poslancov.


Čo všetko o vás Facebook vie a ako sa k týmto dátam dostať? | TECHBOX.sk


Spoločnosť Facebook už nebude na svojich platformách odstraňovať príspevky s tvrdeniami, že vírus spôsobujúci ochorenie COVID-19 je ľudskej výroby. Vo svojom vyhlásení firma uviedla, že sa tak rozhodla na základe súčasných vyšetrovaní pôvodu COVID-19 a po konzultácii s odborníkmi v oblasti verejného zdravia.
Od začiatku pandémie Facebook menil, čo bude v spojitosti s ňou povoľovať a zakazovať. Vo februári oznámil, že zakáže viacero tvrdení, okrem iného aj to, že COVID-19 pochádza z čínskeho laboratória. Ďalšie sporné tvrdenia sa týkali napríklad falošných domnienok, že vakcíny nie sú účinné a že sú toxické.
„Pokračujeme v spolupráci so zdravotníckymi odborníkmi, aby sme udržali tempo s vyvíjajúcou sa povahou pandémie, a ako sa objavujú nové fakty a trendy, pravidelne aktualizujeme naše pravidlá,“ uviedol vo vyhlásení viceprezident Facebooku pre integritu Guy Rosen.
Vo svete rastie tlak na vyšetrovanie pôvodu pandémie, vrátane možnosti, že koronavírus je laboratórneho pôvodu. Americký prezident Joe Biden v stredu požiadal tamojšiu spravodajskú komunitu, aby „zdvojnásobila“ svoje úsilie pri vyšetrovaní pôvodu pandémie COVID-19.


Európska komisia, oficiálne webové sídlo

Európska komisia (EK) dala v piatok čínskej videoaplikácii TikTok mesiac na to, aby odpovedala na sťažnosti Európskej spotrebiteľskej organizácie (BEUC) o jej obchodných praktikách. Komisia uviedla, že začala diskusie s platformou a národnými spotrebiteľskými orgánmi. Predchádzalo tomu varovanie od BEUC o údajnom porušovaní práv spotrebiteľov.
Komisia uviedla, že niektoré zmluvné podmienky v pravidlách TikToku možno považovať za zavádzajúce a zmätočné pre spotrebiteľov. Ako tiež dodala, evidujú obavy týkajúce sa problémov, ktoré zahŕňajú skryté marketingové a reklamné stratégie zamerané na deti.
BEUC podala sťažnosť na TikTok u EK a siete úradov pre ochranu spotrebiteľov vo februári. V nej uviedla, že viaceré podmienky v „Podmienkach služby“ TikToku sú nespravodlivé a platforma, ktorá je obzvlášť populárna u mládeže, nedostatočne chráni deti od skrytých reklám a potenciálne škodlivého obsahu.
„Súčasná pandémia viac urýchlila digitalizáciu. To prinieslo nové príležitosti, ale tiež vytvorilo nové riziká, najmä pre zraniteľných používateľov,“ pripomenul eurokomisár pre spravodlivosť Didier Ryenders. Ako tiež povedal, v EÚ je zakázané zameriavať sa na deti a mládež s reklamou skrytou napríklad v banneroch vo videách. „Dialóg, ktorý dnes začíname, by mal podporiť TikTok v dodržiavaní pravidiel EÚ na ochranu spotrebiteľov,“ dodal.



Rusi zajtra vyjdú do ulíc na podporu novinára Ivana Golunova | Aktuality.sk

Piatich bývalých ruských policajtov v piatok uznali za vinných v súvislosti s obvineniami zo sfalšovania dôkazov proti investigatívnemu novinárovi v roku 2019.
Ivana Golunova z nezávislého spravodajského webu Meduza zatkli v Moskve pre držbu drog, čo on odmietol ako podvod. Tvrdil pritom, že drogy, ktoré našli v jeho batohu a byte, tam podstrčili policajti ako odplatu za jeho vyšetrovanie korupcie v moskovskej polícii.
Obvinenia voči nemu po masových protestoch proti zneužívaniu moci zo strany polície a vyfabrikovaným kauzám, v rámci ktorých policajti zatýkajú stúpencov opozície, po niekoľkých dňoch stiahli. Golunov a jeho kolegovia odvtedy tlačili na stíhanie jednotlivcov zodpovedných za jeho zatknutie.
Moskovský mestský súd bývalých policajtov uznal za vinných zo zneužívania právomoci, falšovania dôkazov a držby drog. Všetci okrem jedného obvinenia odmietli. Bývalí policajti, ktorí boli od zadržania v januári 2020 vo väzbe, dostali tresty odňatia slobody v trvaní od päť do 12 rokov. Súd im tiež nariadil zaplatiť Golunovovi odškodné.

 

©2021, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.