25. 5. 2021

MÉDIÁ: Mobilný operátor zhrnul svoj mega úspešný rok 2019: Zmeny a chvála? Kampaň poukáže na riziká hoaxov a dezinformácií

 MÉDIÁ:

 Mobilný operátor zhrnul svoj mega úspešný rok 2019: Zmeny a chvála?

Kampaň poukáže na riziká hoaxov a dezinformácií

 

Moderné technológie umožňujú ľuďom šíriť a zdieľať veľké množstvo informácii, spadajú tam však aj nepravdivé a zmanipulované tvrdenia a hoaxy. Uviedol to na dnešnej tlačovej konferencii generálny riaditeľa spoločnosti O2 Slovakia Igor Tóth. Ako ďalej povedal, takýmto informáciám majú ľudia tendenciu veriť napríklad vtedy, keď ju zdieľa nejaký ich blízky človek. Navyše sociálne siete fungujú na princípe algoritmov, a pokiaľ zaregistrujú, že jednotlivca zaujíma nejaká konkrétna oblasť, podsúvajú mu informácie z podobnej oblasti.

„Vnímame, že tá situácia je pomerne alarmujúca," povedal Tóth s tým, že za účelom kultivovania online priestoru spoločnosť spúšťa projekt „Vráťme rozum na internet", ktorý má poukazovať na riziká hoaxov a dezinformácií. "Technológie vedia byť dobrý sluha, ale zlý pán," povedal.

Podľa psychológa Dušana Ondrušeka konšpiračný spôsob myslenia pomáha mnohým ľuďom „vyrovnať sa so zložitosťou sveta". „A preto máme tendenciu k takým čiernobielym binárnym odpovediam, kde sa všetko zredukuje na dobré a zlé," povedal. Všeobecne podľa Ondrušeka prevláda predstava, že veriť konšpiráciám sú náchylní prevažne ľudia bez vzdelania. „Žiaľbohu, nie je to pravda, aj univerzitní profesori niekedy naletia na konšpirácie, hlavne pokiaľ nie sú z ich špecializácie," povedal. Rovnako podľa psychológa neplatí, že konšpiračné teórie šíria prevažne mladí ľudia. „Dneska vidíme, že aj seniori alebo ľudia, ktorí majú vyšší vek, sú schopní veľmi aktívne šíriť konšpirácie," dodal.

Podrobnosti o kampani je možné nájsť na stránke https://datujzodpovedne.o2.sk/

©2021, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.