27. 5. 2021

RADA RTVS

RADA RTVS



Úmrtia Jula Viršíka a Andreja Miklánka sú stratou pre slovenskú kultúru i mediálnu scénu. Na štvrtkovom rokovaní Rady RTVS to povedal generálny riaditeľ telerozhlasu Jaroslav Rezník.
Pripomenul, že počet smutných práv sa rozšíril aj o informáciu o náhlom úmrtí Dagmar Šebanovej, ktorá svoju novinársku kariéru začínala v Slovenskom rozhlase. Rezník vyjadril pozostalým úprimnú sústrasť. "Uctíme si našich bývalých kolegov smútočným vencom, predpokladám, že mnoho z nás sa zúčastní aj na smútočných obradoch," uviedol za RTVS pri tejto príležitosti.
Bývalý šéf športu RTVS, komentátor a spoluzakladateľ športovej Trojky, ale aj podpredseda Rady RTVS Andrej Miklánek zomrel vo veku nedožitých 49 rokov.
Julo Viršík, jeden z najznámejších moderátorov v histórii rozhlasového vysielania na Slovensku, ktorý na začiatku 90. rokov stál pri zrode Rock FM rádia, zomrel vo veku 56 rokov.
O úmrtí oboch informovali médiá počas stredy (26. 5.).

 


 

Od spustenia jesennej vysielacej štruktúry by mala byť zvýšená časová dotácia národnostného vysielania v televíznom programe RTVS na dvojnásobok, v plnohodnotnej verzii by mala fungovať aj webová stránka v maďarskom jazyku patria.rtvs.sk. Na štvrtkovom rokovaní Rady RTVS to v rámci priebežnej informácie o realizácii prvej fázy reformy národnostného vysielania RTVS uviedol riaditeľ sekcie národnostného vysielania verejnoprávneho média Attila Lovász.
Momentálne sa podľa jeho slov pripravuje "guideline" webu, ktorý bude podobný spravodajskému portálu spravy.rtvs.sk, jeho súčasťou má byť však aj audio a audiovizuálny obsah. "V júli by mala byť hotová jazyková verzia nového webu a v auguste by sme už mali tvoriť jeho obsah, zatiaľ pilotne, s tým, aby sme boli v septembri pripravení," dodal Lovász.
Obsah stránky bude mať na starosti redakcia národnostného vysielania, ktorá bola personálne posilnená. "Vytvárame 'brand' Patria, ktorá by sa mala dostať aj do ďalších jazykových verzií," doplnil Lovász.
V prípade zvýšenia časovej dotácie pre televízne národnostné vysielanie pôjde o zaradenie programov do ranného vysielania. "Pre málopočetné národnostné menšiny zachováme polhodinové informačné formáty, ktorých bude viac. V prípade štyroch národností – maďarskej, rómskej, rusínskej a ukrajinskej, vytvoríme nový 54-minútový súvislý ranný formát," priblížil Lovász. Naznačil, že v štruktúre národnostného vysielania majú opäť dostať priestor diskusné relácie.
Definitívnu podobu národnostného vysielania v jesennej vysielacej štruktúre, ktorá štartuje od 15. septembra, má vedenie RTVS predložiť na rokovanie rady do konca augusta.


Copyright © TASR 2021




Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) obdržal zo strany štátu dotáciu vo výške troch miliónov eur. Dotácia má slúžiť na rôzne investície v rámci RTVS. Vyplýva to z dnešného zasadnutia Rady RTVS. Telerozhlas by podľa informácií o aktuálnom stave hospodárenia mal dodržať ku koncu mesiaca všetky svoje závažné finančné záväzky a ukazovatele.
Rada na svojom zasadnutí prebrala aj informácie o nových zmluvných záväzkoch či o ich zmenách. Išlo napríklad o spoločnosť Monarch a jej zmluvy o spolupráci pri vývoji diela „Poraď si“, s predpokladaným finančným plnením viac ako 159-tisíc eur. Firma Monarch je podľa členov rady zapísaná v zozname partnerov verejného sektora. Týkalo sa to aj Slovenského filmového ústavu, v ktorého prípade ide o bezodplatnú výmenu titulu „Chodník cez Dunaj“ za titul „Ľalie poľné“, k zmene výšky plnenia zmluvy teda nedochádza.
Tretím prípadom je spoločnosť Filmworks Studio a jej koprodukčnú zmluvu k vianočnej rozprávke „Ako si nezobrať princeznú“. Tá dosahuje finančné plnenie 120-tisíc eur. V prípade ďalšieho partnera išlo o zmenu jeho názvu, pri ktorom nedošlo k zmenám finančného plnenia. V prípade ďalšieho partnera, spoločnosti Cassovia Media, rada RTVS prejednala zmenu dodávacieho kalendára k produktu „Dedovizeň“.
Dnešné stretnutie sa týkalo aj prejednania zmlúv, ktorých suma presiahla desaťtisíc eur. Dohromady ich medzi 1. májom a 15. májom bolo 14. „V rámci zmlúv vyvstala požiadavka na opravu strešných krytín a tiež na koprodukčnú zmluvu so spoločnosťou B Production na dokument Krycie meno ŠTB,“ uviedla členka rady RTVS Jarmila Mikušová.
V závere stretnutia členovia rady prerokovali aj informáciu o prvej fáze reformy národnostného vysielania v zmysle Koncepcie národnostného vysielania RTVS a tiež priebežnú informáciu o vysielaní telerozhlasu v súvislosti s Majstrovstvami sveta v hokeji.

 

©2021, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.