28. 5. 2021

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Analyzing attitudes towards China at the forthcoming G7 summit - CGTN
Ministri zahraničných vecí zo skupiny bohatých krajín G7 vyzvali vo štvrtok na "okamžité a bezpodmienečné prepustenie" bieloruského novinára Ramana Prataseviča, zatknutého režimom v Minsku po tom, čo dal odkloniť lietadlo, v ktorom žurnalista cestoval. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.
"Požadujeme okamžité a bezpodmienečné prepustenie" Prataseviča, "ako aj všetkých ďalších novinárov a politických väzňov zadržiavaných v Bielorusku", uviedli ministri v spoločnom vyhlásení zverejnenom britskou vládou.
Ministri Kanady, Francúzska, Nemecka, Talianska, Japonska, Británie a Spojených štátov, spolu s Európskou úniou, "čo najdôraznejšie odsudzujú bezprecedentné konanie bieloruských úradov", dodali vo vyhlásení.
Kritika medzinárodného spoločenstvo na adresu Bieloruska a jeho prezidenta Alexandra Lukašenka zosilnela po nedeli, keď režim odklonil dopravné lietadlo spoločnosti Ryanair smerujúce z Atén do litovského Vilniusu, donútil ho pristáť v Minsku a tam zatkol opozičného novinára Prataseviča, ako aj jeho priateľku Sofiu Sopegovú, ktorí sa nachádzali na palube stroja.
Ministri skupiny krajín G7 obvinili Lukašenka z ohrozovania bezpečnosti pasažierov a posádky tohto letu.
"Vyzývame Medzinárodnú organizáciu civilného letectva (ICAO), aby bezodkladne riešila toto spochybnenie svojich pravidiel a noriem," napísali tiež vo vyhlásení.
"Toto konanie takisto predstavuje vážny útok na slobodu médií," dodali.
"Zintenzívnime svoje snahy, aj prostredníctvom ďalších primeraných sankcií, aby sme dosiahli, že bieloruské úrady sa budú zodpovedať za svoje činy," doplnili.
Dominic Raab, minister zahraničných vecí za Britániu, ktorá v súčasnosti predsedá skupine G7, na Twitteri napísal: "Využijeme všetky nástroje, ktoré máme k dispozícii, aby sme Lukašenkov režim postavili pred zodpovednosť".


Putin sa stretne s Lukašenkom, hovoriť budú o vzájomnej spolupráci
Ruský prezident Vladimir Putin sa v piatok 28. mája stretne s bieloruským prezidentom Alexandrom Lukašenkom, informoval vo štvrtok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Hovoriť budú okrem iného o odklone lietadla spoločnosti Ryanair z Atén do Vilniusu, ako aj o situácii zadržanej ruskej občianky Sofie Sapegovej, uviedla agentúra TASS.
"Myslím si, že prezident Lukašenko informuje nášho prezidenta o situácii s lietadlom. Určite sa budú zaoberať aj otázkou ruskej občianky, ktorá bola zadržaná a nachádza sa vo vyšetrovacej väzbe v Minsku," povedal Peskov a dodal, že Moskva môže de iure žiadať odovzdanie Sapegovej z Bieloruska do Ruska.
"V každom prípade spravíme všetko preto, aby sme ochránili práva ruskej občianky," vyhlásil hovorca Kremľa a zároveň dodal, že prezidenti majú rokovať "najmä o rozličných témach spojených s ekonomikou".
Právnik Sapegovej vo štvrtok informoval, že bieloruská štátna bezpečnostná služba KGB mu neumožnila stretnutie s klientkou. Ako dôvod uviedli "nedostatok návštevných miestností".
Sofia Sapegová je ruská občianka, ktorú zadržali spolu s jej priateľom, opozičným novinárom a aktivistom Ramanom Pratasevičom, 23. mája na letisku v Minsku po tom, ako bolo lietadlo spoločnosti Ryanair počas letu z Atén do Vilniusu donútené pristáť v Bielorusku – údajne z dôvodu vyhrážok o bombe na palube, ktoré sa ukázali ako nepravdivé.

Copyright © TASR 2021

 

🥇 ▷ Twitter pre aplikáciu Android Crashing App po aktualizácii » ✓



Moskovský súd udelil vo štvrtok opäť pokuty sociálnym sieťam Twitter, Google a Tiktok za to, že neodstránili obsah, ktorý je v Rusku zakázaný. Informovala o tom agentúra Interfax.
Spoločnosť Google dostala pokutu vo výške 3,5 milióna rubľov (39.000 eur). Súd v Moskve má 1. júna rozhodnúť aj o ďalších žalobách v súvislosti s nerešpektovaním zákona o odstraňovaní nevhodného obsahu. Googlu tak hrozí ďalšia pokuta vo výške 24 miliónov rubľov (268.000 eur). Od začiatku roka dostala táto spoločnosť v Rusku už už niekoľko pokút - v celkovej výške 9,5 milióna rubľov (106.000 eur).
Najvyššiu pokutu udelil vo štvrtok súd spoločnosti Twitter, a to vo výške 19 miliónov rubľov (212.000 eur). Spoločnosť ju dostala v súvislosti so šiestimi prípadmi výziev na účasť na nepolevených demonštráciách, ktoré zo svojej platformy neodstránila, informoval portál Meduza.io. Za podobné prečiny bol už aj Twitter pokutovaný viackrát, pričom v apríli mu bola udelená pokuta vo výške 8,9 milióna rubľov (99.000 eur). Spoločnosť tak teraz musí zaplatiť pokuty v celkovej hodnote 27,9 milióna rubľov (311.000 eur).
Sociálnej sieti Tiktok udelil súd vo štvrtok pokutu vo výške 1,5 milióna rubľov (17.000 eur) a to taktiež za neodstránenie príspevkov, ktoré ľudí vyzývali na účasť na nepovolených protestoch. Rovnako ako Google a Twitter bol už v minulosti v Rusku pokutovaný aj Tiktok, ktorý musí v tejto krajine uhradiť pokuty v celkovej výške 4,1 milióna rubľov (46.000 eur).
V Rusku platí od februára zákon, ktorý zaväzuje sociálne siete k tomu, aby vyhľadávali a následne blokovali informácie o úradmi nepovolených zhromaždeniach. Ešte v januári pritom začala platiť v tejto krajine aj iná legislatíva, v súlade s ktorou hrozia sociálnym sieťam vysoké pokuty - od niekoľko stotisíc do niekoľko miliónov rubľov-, ak odmietnu vymazať informácie zakázané v Rusku.
Kritici Kremľa sa domnievajú, že cieľom opatrení proti sociálnym sieťam je umlčať opozíciu.

 

Copyright © TASR 2021