24. 4. 2020

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS 


Najkonzervatívnejší vyznávači judaizmu v Izraeli, ktorí sa tradične vyhýbajú používaniu internetu, smartfónov či iných moderných technológií, využívajú počas pandémie koronavírusu na nákupy, štúdium alebo četovanie čoraz viac práve on-line prostredie. Karanténne opatrenia ich totiž nútia zostať väčšinu času doma, napísala vo štvrtok agentúra Reuters.
Ultraortodoxní rabíni obmedzujú medzi svojimi stúpencami používanie internetu, aby im zabránili v interakcii so sexuálne a inak nábožensky nevhodným obsahom, ktorý je na internete navyše ľahko dostupný. Tento prístup tak pomáha izolovať ich komunity od zvyšku konzumného sveta.
V niektorých husto obývaných oblastiach, ako napríklad v meste Bnei Brak v aglomerácii Tel Avivu, však od 15. marca rapídne stúpol počet používateľov internetu, podľa údajov najväčšej izraelskej telekomunikačnej spoločnosti Bezeq až o 40 percent.
Viac ako polovica ultraortodoxných Židov v prieskume telekomunikačnej spoločnosti Bezeq uviedla, že digitálne médiá začala používať častejšie a osem percent nových zákazníkov je práve z radov ultraortodoxných židov, čo je trojnásobok bežného priemeru. Na otázku, či budú videočety používať aj po pandémii, 53 percent z nich odpovedalo kladne. Podľa Bezequ tak ide o jeden z najrýchlejších procesov zavádzania internetu, s akým sa táto spoločnosť stretla.
Izrael eviduje takmer 14.600 prípadov ochorenia COVID-19 a 191 úmrtí. V dôsledku opatrení na zastavenie šírenia nového koronavírusu nezamestnanosť v krajine presiahla 26 percent. Počet obetí je však podstatne nižší ako v mnohých iných krajinách, a preto v krajine postupne dochádza k uvoľňovaniu niektorých opatrení.


Pakistanská prokuratúra sa odvolala proti oslobodeniu v Británii narodeného militanta Ahmeda Omara Saeeda Sheikha, ktorý bol pred 18 rokmi odsúdený na smrť za únos a brutálnu vraždu amerického novinára Daniela Pearla.
Daniel Pearl ako novinár pracoval pre americký denník The Wall Street Journal. Bol vedúcim jeho juhoázijskej redakcie v Bombaji, odkiaľ podnikal pracovné cesty aj do Pakistanu. V januári roku 2002, keď tam zbieral materiál na článok o islamistických militantov, sa stal obeťou únosu.
Jeho násilná smrť sa potvrdila 21. februára 2002. Na americké veľvyslanectvo bola vtedy doručená videonahrávka so záznamom Pearlovej popravy, po ktorej vrahovia odrezali hlavu od tela.
Za jeho únos a vraždu bola v roku 2002 odsúdená štvorica mužov. Medzi nimi aj v Británii narodený Ahmed Omar Saeed Sheikh, odsúdený v minulosti za únosy západných turistov v Indii i únos lietadla.
V apríli tohto roku však súd v pakistanskej provincii Sindh zrušil rozsudky nad všetkými štyrmi odsúdenými mužmi, čo vyvolalo ostré protesty USA i organizácií na ochranu práv novinárov.
Deň po zrušení rozsudkov pakistanské úrady nariadili vziať túto štvoricu na tri mesiace do väzby.
Fiaz Šáh, generálny prokurátor provincie Sindh, pre agentúru AFP vo štvrtok povedal, že odvolanie proti rozhodnutiu súdu o zrušení rozsudkov podala provinčná vláda. Nevedel však uviesť, kedy sa začne odvolacie konanie.
Agentúra AFP pripomenula, že v januári roku 2011 bola zverejnená správa združenia Pearl Project z Georgetownskej univerzity, ktorá tvrdila, že títo odsúdení muži neboli pri novinárovej poprave.
Podľa Pearlovej bývalej kolegyne a blízkej priateľky Asry Nomaniovej, ktorá nezávislé vyšetrovanie viedla, Daniela Pearla popravil Chálid Šajch Muhammad, známy ako KSM a podozrivý zo zosnovania útokov na USA z 1. septembra 2001.
KSM bol zadržaný v roku 2003, je väznený v americkom väzení Guantánamo na Kube. Psychológ, ktorý s ním komunikoval, uviedol, že sa priznal k Pearlovej poprave.
Brutálna vražda Daniela Pearla vyvolala pobúrenie po celom svete. Pozorovatelia v tom čase uviedli, že vrahovia sa pomstili za podporu, ktorý Pakistan poskytol USA v operácii proti režimu fundamentalistického hnutia Taliban v Afganistane a proti vzmáhajúcej sa teroristickej sieti al-Káida.


Copyright © TASR 2020

Filmoví tvorcovia z hollywoodskych štúdií sa zaoberajú problémom, ako točiť filmy v čase, keď sa svetom šíri koronavírus, píše americký týždenník Variety. Štúdiá by sa k natáčanie rada vrátila čo najrýchlejšie, lenže nemôžu nič podnikať do doby, než budú stanovené jasné pravidlá, ktoré zaručia, že sa medzi členmi štábov nebude šíriť koronavírus.
"Je to naozaj zásadný problém," hovorí Matthew Baer, ​​producent filmu Unbroken z roku 2014. "Z histórie už máme príklady toho, čo sa dá robiť, keď vaši lokáciu s hotovou scénou zničí hurikán alebo keď počas nakrúcania zomrie herec, ale na to , čo robiť v prípade pandémie, žiadna príručka nie je. "
Tom Cruise mal pôvodne stráviť tohtoročné leto v Taliansku zavesený na krídlach lietadiel, uhýbaním pred guľkami a zložitými naháňačkami v drahých autách. Kedy ale začne nakrúcanie už raz odloženého filmu veľkofilmu Mission: Impossible 7, je teraz vo hviezdach.
Cruise údajne dúfa, že v júni by mohol postaviť pred kamery, kvôli súčasnému zmätku v informáciách o dostupnosti testovaní aj právnom rámci ale nie je nič isté.
Medzitým producenti spoločne s odbormi plánujú, akým spôsobom bezpečnosť natáčania zaistiť. Objavujú sa nápady, že členom štábu by sa pred vstupom do štúdia mohla merať teplota alebo že by sa zaviedlo pravidelné testovanie na koronavírus aj protilátky proti chorobe covid-19.
Iní navrhujú, že by všetci filmoví zamestnanci v priebehu celého natáčania mohli žiť v hoteloch alebo špeciálne vyhradenom ubytovanie a izolovať sa od rodiny a priateľov. V takom prípade by sa z natáčania stalo niečo ako letný tábor.
Je jasné, že súčasná situácia bude mať na produkciu filmov výrazné dopady. Pre producentov by mohlo byť za daných podmienok zložité získať poistenie filmov. Koronavírus sa tiež zrejme podpíše na zamestnanosti mnohých ľudí pracujúcich vo filmovom priemysle, pretože štúdia sa budú snažiť čo najviac znížiť počet ľudí v štábe.
Pokiaľ budú vo svete tiež pretrvávať dopravné obmedzenia, budú musieť tvorcovia, ktorí predtým preferovali zahraničnej lokácie, teraz natáčať filmy v USA. Nie je teda jasné, že sa Cruise do Talianska pozrie. Tvorcovia Mission: Impossible 7 teraz rozvmýšľajú, či scény, ktoré mali byť natáčané v Taliansku, vynechať, alebo natáčanie presunúť na jeseň. Lenže nič im nezaručuje, že sa vírus na jeseň nevráti v novej vlne, aj keby v blízkej dobe utíchol.

2020 © ČTK Copyright


Služba Spotify predstavila nový servis, ktorý umožní fanúšikom darovať peniaze priamo interpretom alebo ich poslať na charitu. Umelci si vo vrchnej časti svojho účtu môžu pripnúť označenie "Artist Fundraising Pick" a zverejniť adresáta, ktorému fanúšikovia môžu poslať peniaze. Takisto si môžu peniaze ponechať alebo ich darovať svojmu tímu, ktorého členovia sú pre zrušenie koncertov v čase pandémie bez práce.
Spotify dúfa, že tento krok pomôže umelcom, ktorých najviac zasiahli obmedzenia súvisiace s koronavírusom. "Vzhľadom na naliehavosť a vplyv krízy týkajúcej sa ochorenia COVID-19 pracujeme najrýchlejšie, ako dokážeme, aby sme tento nový produkt dostali medzi čo najviac umelcov. Nikdy predtým sme však takýto projekt ešte nerobili," uviedli zástupcovia Spotify, ktorí sa servis snažia zdokonalovať, aby pomohol čo najviac členom hudobnej komunity.
Ako jeden z prvých ho využil DJ Marshmello, ktorého tvorbu mesačne počúva 33 miliónov fanúšikov. Vyzval ich, aby posielali peniaze na fond MusiCares pod hlavičkou Grammy, určený pre hudobníkov bez práce. "COVID-19 má dopad na mnohých z nás a v súčasnosti musíme držať pri sebe a pomáhať si oveľa viac, ako kedykoľvek predtým," uviedol DJ.
Umelci vo veľkej miere privítali krok Spotify, no niektorí navrhli, aby firma radšej zvýšila honoráre, ktoré im vypláca. Švédska značka predtým prisľúbila pomoc vo výške desať miliónov dolárov (v prepočte približne 9,2 milióna eur) pre organizácie podporujúce muzikantov, ako napríklad MusiCares, Help Musicians či PRS Foundation.

YouTube odstraňuje videá s informáciami, ktoré sú v priamom rozpore s odporúčaniami Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) súvisiacimi s koronavírusom. Služba, ktorú vlastní Google, uviedla, že odstráni všetko, čo bude považovať za "medicínsky nepodložené".
Výkonná riaditeľka Susan Wojcicki v stredu potvrdila, že "chcú potlačiť šírenie dezinformácií na platforme". YouTube predtým zakázal zverejňovať príspevky, ktoré by podporovali teóriu o tom, že šírenie vírusu súvisí s 5G sieťami. "Ľudia hovoria, 'my vás vyliečime, dajte si vitamín C alebo kurkumu'. Toto sú príklady, ktoré porušujú naše pravidlá," vyjadrila sa pre CNN. "Všetko, čo bude odporovať odporúčaniam WHO, je v rozpore s našimi pravidlami," dodala.
Podľa Wojcicki zaznamenala služba YouTube 75-percentný nárast dopytu po informáciách z overených zdrojov.


©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.