22. 4. 2020

MEDIA NEWS


MEDIA NEWS


Organizácia Reportéri bez hraníc (RSF) kritizovala v utorok Čínu za cenzúrovnaie informácií o šírení nového koronavírusu ešte v počiatočnom štádiu pandémie. Riziko globálnej pandémie podľa RSF mohli v tejto ázijskej krajine znížiť či dokonca odvrátiť, ak by vláda rešpektovala slobodu čínskych médií. Informovala o tom spravodajská televízia CNN.
RSF v utorok vydala každoročnú správu, v ktorej monitoruje stav slobody médií v 180 krajinách sveta. Organizácia tvrdí, že autoritárski lídri na celom svete zneužívajú korornavírusovú pandémiu na potláčanie slobody slova a novinárskej práce. Poukázala najmä na čínsku vládu, ktorá nedostatočne upozornila na závažnosť situácie v miliónovom meste Wu-chan, z ktorého sa vírus následne začal šíriť do celého sveta.
"Ak by v Číne existovala slobodná tlač a ak by novinári a informátori neboli umlčaní, k prepuknutiu celosvetovej pandémie vôbec nemuselo dôjsť," uviedla riaditeľka britskej pobočky RSF Rebecca Vincentová. "O slobode slova a médií často hovoríme v teoretickej rovine, no nedávne udalosti ukazujú, ako môže sloboda tlače priamo ovplyvniť naše zdravie," dodala.
Čínski politici počas prvých týždňov šírenia vírusu zľahčovali závažnosť situácie, zatiaľ čo polícia sa zameriavala na jednotlivcov šíriacich "nepravdivé či nepodložené informácie" a akékoľvek správy spochybňujúce oficiálne vyhlásenia vlády neboli publikované. Wuchanský starosta Čou Sien-wang neskôr uviedol, že pochopil rozhorčenie verejnosti, ktorá bola "nespokojná s rozsahom a úrovňou hodnovernosti poskytovaných informácií".
Hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Keng Šuang reagoval na kritiku RSF slovami, že RSF mali "vždy hlboko zakorenené predsudky voči Číne a ich zistenia sa preto neoplatí vyvracať".


Copyright © TASR 2020


Čínska finančná skupina CITIC získala majoritný podiel 57 percent v jednej z najväčších českých mediálnych agentúr Médea. Pôvodne minoritný tridsaťpercentný vlastník využil svoju opciu, a v agentúre tak má prostredníctvom svojej spoločnosti Rainbow Wisdom Investment viac percent ako jej druhý majiteľ Jaromír Soukup. Ten ďalej drží väčšinu v spoločnosti Empresa Media, ktorá prevádzkuje Televíziu Barrandov alebo vydáva časopisy Týždeň či Sedmička.
Čínskemu štátnemu koncernu sa tak podľa serveru otvára cesta k vplyvu na väčšinu tuzemských médií. Tie sú často závislé na príjmoch z inzercie, ktorú u nich zadáva práve Médea. Táto mediálna agentúra podľa serveru obhospodaruje reklamné rozpočty na úrovni troch miliárd korún ročne.
Hlavnými strojcami obchodu sú podľa bývalý minister obrany a volebný manažér ČSSD Jaroslav Tvrdík a poradca prezidenta Miloša Zemana Martin Nejedlý. "Nejedlý a spol. Sa dlhodobo snažili o ovládnutie agentúry Médea, ktorá dotuje chod stratové televízie," uviedol pred týždňom web Neovlivní.cz.
Spoločnosť Rainbow Wisdom Investment získala vlani na jeseň neprávoplatné povolenia protimonopolného úradu potrebné na to, aby sa mohla podieľať na kontrole firiem Empresa Media a Médea. Rainbow Wisdom Investment, ktorú založila čínska štátna skupina CITIC pre pôsobenie v Česku, získala podiely v oboch spoločnostiach vlani v júni, keď preberala aktíva holdingu CEFC China. V Empresa Media získala 49 percent, v marketingovej Médea Group 30 percent.
Podľa hlavného ekonóma Czech Fund Lukáša Kovandu získava v nebývalej miere od roku 1993 na tuzemskej mediálnej scéne vplyv väčšinovo štátny subjekt. "Koncern CITIC je totiž v majetku čínskeho ministerstva financií. Médiá typu Českej televízie alebo Českého rozhlasu majú verejnoprávne, nie štátne statusy. Ide tak vlastne o novú situáciu. Možno predpokladať, že v podstatnej časti tuzemskej mediálnej scény zosilnie vplyv Číny a miera presadzovanie jej záujmov, "povedal ČTK.
Zmena vlastníckych pomerov môže podľa mediálneho experta Jána potôčika znamenať vážny problém pre TV Barrandov a ďalšie tituly Empresa, pretože Soukup ziskmi z Médei svoje médiá dotoval.
Mediálny dom Empresa Media patrí podľa webových stránok firmy medzi najväčšie česká vydavateľstvo. Vydáva napríklad časopisy Týždeň, Sedmička či Interview a knihy. Na prelome rokov 2012 a 2013 do skupiny pribudla televízie Barrandov.
Mediálna agentúra Médea funguje ako sprostredkovateľ pri zadávaní reklamy medzi firmami a médiami. Soukup ju prevzal koncom 90. rokov a vybudoval z nej jedného z hlavných hráčov na českom trhu.
Inzercia v tlači sa podľa údajov Nielsen Admosphere pohybuje okolo 20 miliárd korún ročne, objem reklamy v televízii vlani presiahol 57 miliárd, na internete zadávatelia za inzerciu vydali 34 miliárd korún.


2020 © ČTK Copyright 

Facebook zakázal na svojej platforme vytváranie udalostí súvisiacich s protestmi proti zákazu vychádzania, ktorý pre koronavírus nariadili v niekoľkých amerických štátoch. V pondelok už firma odstránila takéto udalosti o protestoch v Kalifornii, New Jersey a Nebraske.
Rozhodnutie gigantu sa však stretlo s kritikou, ku ktorej sa pridal aj najstarší syn prezidenta Donalda Trumpa. Donald Trump Jr. na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter uviedol, že Facebook porušuje slobodu prejavu.
Spoločnosť vyhlásila, že konzultovala tento krok s miestnymi úradmi a rozhodla sa odstraňovať len tie udalosti, ktoré sú v rozpore s nariadeniami štátov. "Ak vláda nezakáže konanie podujatia, môžu o ňom informovať aj na Facebooku. Podujatia, ktoré odporujú usmerneniam vlády o sociálnej izolácii, Facebook nebude podporovať," uviedol hovorca sociálnej siete.
V Spojených štátoch sa už konalo niekoľko protestov proti zákazu vychádzania a ďalšie sú naplánované. Hovorca Facebooku pre CNN potvrdil, že sa už rozprávali s predstaviteľmi štátov New York, Ohio, Pennsylvania a Wisconsin o tom, či majú na platforme zakázať vytvorenie udalostí o tamojších plánovaných protestoch.
Spoločnosť už odstraňuje nepravdivé informácie o ochorení COVID-19 z Facebooku, Instagramu a WhatsAppu. Zakladateľ firmy Mark Zuckerberg vyhlásil, že Facebook bude robiť všetko pre ochranu verejného zdravia a slobody prejavu.



©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.