21. 4. 2020

Pőtheová dnes nepríde

Pőtheová dnes nepríde

Výbor Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) pre ľudské práva sa v utorok 21. apríla uskutoční bez predsedníčky Úradu na ochranu osobných údajov Soni Pőtheovej. Vysvetliť na ňom mala, prečo si úrad pod hrozbou pokuty žiadal informáciu od Českého centra pre investigatívnu žurnalistiku, kto mu poskytol video, na ktorom sa Marian K. a bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka rozprávajú o kauze Gorila. Ako uviedol poslanec Ondrej Dostál (SaS) na sociálnej sieti, Pőtheová ospravedlnila svoju neúčasť zo zdravotných dôvodov.
„Pani predsedníčka ospravedlnila svoju neúčasť zo zdravotných dôvodov, je práceneschopná," napísal Dostál. Zároveň v statuse informoval, že rokovanie Výboru NR SR pre ľudské práva a národnostné menšiny sa neuskutoční o 9:00, ako bolo pôvodne plánované, ale o 12:00.
Členom výboru mala Pőtheová vysvetliť postup úradu vo veci vyžadovania informácií od Českého centra pre investigatívnu žurnalistiku. Úrad na ochranu osobných údajov žiadal od českého centra pod hrozbou pokuty informáciu, kto mu poskytol video, na ktorom sa Marian K. a bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka rozprávajú o kauze Gorila. Predsedníčka úradu si v minulosti priateľský písala s obžalovaným podnikateľom Marianom K.
Spis s názvom Gorila zverejnil na internete anonym v závere roka 2011. Bývalý príslušník Slovenskej informačnej služby (SIS) Peter Holúbek v ňom opisuje odposluchy zo stretnutí v konšpiračnom byte na Vazovovej ulici v Bratislave, kde sa údajne v rokoch 2005 a 2006 schádzali viacerí funkcionári z čias druhej vlády Mikuláša Dzurindu so spolumajiteľom finančnej skupiny Penta Jaroslavom Haščákom.

©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.