23. 4. 2020

Snahu vlády o vyriešenie finančne poddimenzovaného stavu RTVS víta

Snahu vlády o vyriešenie finančne
 poddimenzovaného stavu RTVS víta

Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) vníma veľmi pozitívne snahu vlády o vyriešenie finančne poddimenzovaného stavu RTVS. Pre agentúru SITA to uviedla hovorkyňa RTVS Erika Rusnáková. Vláda SR v programovom vyhlásení totiž uvádza, že zváži zavedenie nového finančného modelu financovania RTVS za súčasného zachovania verejnoprávnosti a nezávislosti.
„Ak sa vláde SR podarí po takmer 30 rokoch od zavedenia duálneho systému vysielania zmeniť model financovania verejnoprávneho média prostredníctvom koncesionárskych poplatkov na úroveň výšky európskeho priemeru členských štátov EBU, bude to významný systémový krok k rozvoju tohto verejnoprávneho segmentu a aj kultúry a demokracie ako takej," uviedla Rusnáková.
Kabinet Igora Matoviča považuje RTVS za garantovaný zdroj poskytujúci široký prístup verejnosti k overeným informáciám, kultúre a vzdelávaniu, ktorý je však v dlhodobom horizonte a najmä v európskom kontexte finančne poddimenzovaný. Preto prijme také legislatívne opatrenia, ktoré poskytnú RTVS priestor pre stabilizáciu plnenia zákonných úloh vrátane možností rozvoja infraštruktúry, výroby vlastných obsahov, zvyšovania kvality programov či prieniku do oblasti nových mediálnych služieb.
Vláda chce zároveň prehodnotiť a prípadne navrhnúť aj nový mechanizmus voľby generálneho riaditeľa RTVS do budúcnosti tak, aby bol proces jeho výberu v čo najširšom možnom zábere apolitický.
V programovom vyhlásení v časti Mediálna politika vláda avizovala aj prípravu zásadnej rekodifikácie mediálneho práva tak, aby sa v súlade s hodnotami občianskej spoločnosti zabezpečil fungujúci pluralitný mediálny trh so slobodnými, nezávislými, transparentnými a konkurencieschopnými médiami vrátane zásadných garancií pre nezávislý výkon novinárskeho povolania. Predložiť chce legislatívnu úpravu nového regulačného rámca pre audiovizuálne mediálne služby a elektronické médiá zahŕňajúc aj úpravu transparentnosti vlastníckych vzťahov v médiách, mechanizmov pre mediálnu pluralitu a koregulácie prostredníctvom samoregulačných vzťahov a procesov v rámci ochrany maloletých a ochrany spotrebiteľa. V oblasti rozhlasového vysielania vláda SR zároveň prehodnotí legislatívne obmedzenie jednej programovej služby pre jedného držiteľa licencie.


©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.