21. 4. 2020

Ľudskoprávny výbor odporučil odvolanie Sone Pőtheovej

Ľudskoprávny výbor odporučil 
odvolanie Sone Pőtheovej


Výbor pre ľudské práva a národnostné menšiny schválil uznesenie, ktorým odporučil vláde, aby predložila parlamentu návrh na odvolanie Sone Pőtheovej z funkcie predsedníčky Úradu na ochranu osobných údajov. Dôvodom je porušenie povinnosti nezávislosti pri výkone funkcie. Výbor tak urobil na návrh poslanca Ondreja Dostála (SaS), ktorý o tom informoval na sociálnej sieti. Pőtheová na výbor neprišila. Mala na ňom vysvetliť, prečo si úrad pod hrozbou pokuty žiadal informáciu od Českého centra pre investigatívnu žurnalistiku o tom, kto mu poskytol video, na ktorom sa Marian K. a bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka rozprávajú o kauze Gorila.
Podľa Dostála predsedníčka úradu Pőtheová na výbor neprišla z dôvodu práceneschopnosti, hoci ju pozvali. Z úradu neprišiel na výbor ani nikto iný. „Úrad poslal dve minúty pred začiatkom výboru písomné vyjadrenie, pod ktorým nebol nikto podpísaný,“ uviedol poslanec Dostál.
Ľudoskoprávny výbor tiež prerokoval informáciu o zisteniach verejnej ochrankyne práv Márie Patakyovej o postupe Úradu pre ochranu osobných údajov vo veci vyžadovania informácií od Českého centra pre investigatívnu žurnalistiku.
Úrad na ochranu osobných údajov žiadal od českého centra pod hrozbou pokuty informáciu o tom, kto mu poskytol video, na ktorom sa Marian K. a bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka rozprávajú o kauze Gorila. Predsedníčka úradu Pőtheová v minulosti spolupracovala s obžalovaným podnikateľom Marianom K.
Spis s názvom Gorila zverejnil na internete anonym v závere roka 2011. Bývalý príslušník Slovenskej informačnej služby (SIS) Peter Holúbek v ňom opisuje odposluchy zo stretnutí v konšpiračnom byte na Vazovovej ulici v Bratislave, kde sa údajne v rokoch 2005 a 2006 schádzali viacerí verejní funkcionári z čias druhej vlády Mikuláša Dzurindu so spolumajiteľom finančnej skupiny Penta Jaroslavom Haščákom.


 
©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.