20. 4. 2020

Zomrela Jitka Frantová Pelikánová

Zomrela Jitka Frantová Pelikánová


V noci na dnes zomrela v Ríme vo veku 87 rokov herečka Jitka Frantová Pelikánová. Frantová Pelikánová žila v Taliansku od emigrácie po roku 1968. Jej manželom bol exilový publicista a neskôr taliansky politik Jiří Pelikán.

Pred piatimi rokmi jej prezident Miloš Zeman udelil medailu Za zásluhy, čo vyvolalo protesty kvôli jej údajnej spolupráci s komunistickou Štátnou bezpečnosťou (ŠtB). Ona sama odmietla, že by spoluprácu s komunistickou tajnou políciou podpísala.

Frantová Pelikánová bola Zemanovou priaznivkyňou, ešte v nedeľu dopoludnia mu napísala list. Herečka tiež uviedla, že jej ochorenie nesúviselo s koronavírusom.

"Jitko, mal som Ťa veľmi rád. Bola si obdivuhodná herečka. Svetlo večné nech Ti svieti! Tvoj Miloš Zeman," uviedol dnes na twitteri prezidentov hovorca Jiří Ovčáček.

So svojím manželom Jiřím Pelikánom, niekdajším riaditeľom Československej televízie a v rokoch 1955 až 1963 generálnym tajomníkom a predsedom Medzinárodného zväzu študentstva, odišla herečka do exilu v roku 1969. Vďaka jazykovým schopnostiam sa uplatnila na divadelných scénach v Taliansku, Nemecku i Rakúsku. Vo Viedni napríklad stelesnila hlavnú postavu v Čapkovej Veci Makropulos, za rolu Madame Pace v Pirandellově hre Šesť postáv hľadá autora získala v Taliansku hereckú cenu protagonista. Účinkovala tiež v televízii. Ešte v Československu si zahrala napríklad v seriáli Robot Emil a relácia bola zastavená po tom, čo emigrovala.

Jiří Pelikán v emigrácii využil početné medzinárodné kontakty, ktoré nazbieral ako riaditeľ televízie v uvoľnených 60. rokoch, nakoniec získal talianske občianstvo a v roku 1979 sa stal poslancom Európskeho parlamentu. Politickú podporu našiel v socialistickej strane Bettina Craxiho, ktorý vďaka finančnej pomoci umožnil vydávanie časopisu Listy. Ten bol tajne dopravovaný a rozširovaný v Československu, čo vyvolávalo pozornosť československej tajnej bezpečnosti, ktorá Pelikánove prenasledovala.

Jiří Pelikán zomrel v roku 1999, jeho manželka v Taliansku žila až doteraz, do vlasti sa pravidelne vracala a pohostinne hrala divadlo.



Copyright © ČTK 2020