30. 8. 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Britská televízia BBC pripravuje adaptáciu románu anglickej spisovateľky Jessie Burton Miniaturista (2014). Trojdielny projekt vznikne pod taktovkou scenáristu Johna Brownlowa, ktorý stojí za filmom Sylvia (2003) a minisériou Fleming (2014), televíznej stanice BBC One a produkčnej spoločnosti The Forge. Nakrúcanie trileru, odohrávajúceho sa v Amsterdame v 17. storočí, by sa malo začať cez zimu v Holandsku a vo Veľkej Británii. Na televízne obrazovky by sa mala miniséria dostať v roku 2017. Herecké obsadenie projektu zatiaľ nie je známe.
Dej príbehu sa odohráva v roku 1686, keď sa 18-ročná Nella Oortman stane manželkou amsterdamského kupca Johannesa Brandta. Ako svadobný dar od neho dostane zmenšenú repliku ich honosného domu. Zariadenie doň jej má urobiť tajomný Miniaturista, ktorého výtvory budú až príliš verne odzrkadľovať, čo sa v domácnosti deje. Nella sa preto rozhodne odhaliť tajomstvo, ktoré pre nich môže znamenať veľké nebezpečenstvo. Pre Burton bol Miniaturista debutovým románom, z ktorého sa v 37 krajinách sveta predalo viac ako milión kópií.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Piatkový požiar filmových kulís pre seriál Knightfall nespôsobil škodu spoločnosti Barrandov Studio. Tá len stavala dekorácie historického Paríža. Škoda vznikla spoločnosti Stillking Films, ktorá pre Američanov zaisťovala produkciu v Česku a pozemky susediace so štúdiu na Barrandove si prenajala. ČTK to povedal obchodný riaditeľ spoločnosti Barrandov Studio Petr Tichý. Oheň podľa odhadov spôsobil škodu až 100 miliónov korún. Príčinu požiaru odhalí až odborná znalecká skúmanie.
"Nám vznikla zanedbateľná škoda, všetko ide za spoločnosťou Stillking Films, ktorá sa stará o servis filmu. My sme stavali dekorácie, nie však na svojom pozemku," uviedol Tichý. Šéf filmovej a televíznej produkcie spoločnosti Stillking Films denníka Právo potvrdil, že spálenej kulisy boli poistené.
Podľa Tichého sa v týchto chvíľach producent rozhoduje, či bude dostavovať dekoráciu celú, alebo len čiastočne. Seriál sa mal v pripravených kulisách začať nakrúcať už cez víkend. Požiar natáčania nezastaví. Bude sa pracovať v exteriéroch aj v barrandovských štúdiách. "Nie je jediný dôvod ukončiť nakrúcanie. Je to len komplikácie v nakrúcacom pláne a produkcia ho teraz upravuje, aby štáb pokračoval v práci v inej lokalite," povedal ČTK Tichý.
Američania začali seriál pre stanicu History Channel točiť v Chorvátsku, do Česka sa presunuli v júli približne na päť mesiacov. Príbeh seriálu Knightfall sa odohráva medzi 13. a 14. storočím a zachytáva skutočné udalosti, ktoré viedli k prenasledovaniu a pádu templárskych rytierov. Natáčať sa podľa pôvodného plánu malo do decembra na Točníku, v Průhoniciach či v Doksanoch. Filmovým architektom je Ondřej Nekvasil.

Copyright © ČTK 2016