29. 6. 2023

MEDIA NEWS

 MEDIA NEWS 

Trump Countersues E. Jean Carroll, Claiming She Defamed Him This Time - The  New York Times


Bývalý americký prezident Donald Trump podal žalobu za ohováranie na novinárku E. Jean Carrollovú za jej vyjadrenia o znásilnení. Exprezident ju mal znásilniť v 90. rokoch minulého storočia. TASR správu prevzala z agentúry DPA a webovej stránky denníka The Guardian.
Súd v newyorskom Manhattane 9. mája rozhodol, že Trump v 90. rokoch sexuálne napadol Carrollovú a neskôr v októbri 2022 ju očierňoval, keď o tom klamal. Žalobu zo znásilnenia však súd zamietol a sudca Trumpovi nariadil vyplatiť odškodné päť miliónov dolárov. Ten sa proti rozsudku odvolal.
Trumpovi právnici v utorok (27. júna) ako dôvod na podanie žaloby za ohováranie uviedli okrem iného rozhovor Carrollovej pre CNN deň po vynesení rozsudku. V ňom tvrdila, že Trump sa znásilnenia voči nej predsa len dopustil. Trump žiada stiahnutie žaloby a odškodné.
Carrollová následne v máji podala voči exprezidentovi ďalšiu žalobu za ohováranie a napadnutie za jeho vyjadrenia po ukončení súdneho procesu. Začiatok ďalšieho procesu súd určil na 15. januára budúceho roka. Trumpova žaloba naznačuje, že tento právny súboj pravdepodobne potrvá dlhšie a obe strany sa v médiách navzájom obviňujú a popierajú vzájomné obvinenia.
Novinárka exprezidenta zažalovala už v novembri roku 2019 za ublíženie na cti, ktorého sa Trump údajne dopustil v súvislosti s popieraním činu, keď sa vyjadril, že Carrollová ani "nie je jeho typ". Novinárka uvádza, že Trump tým poškodil jej povesť a kariéru.
Vlani v novembri novinárka podala žalobu aj za sexuálny útok. Využila pritom nový zákon, ktorý chráni obete sexuálnych útokov aj desaťročia po údajnom čine. 

                      Novaya Gazeta, one of Russia's last independent media, banned by court –  EURACTIV.com



Ruské úrady vyhlásili v stredu spravodajský portál Novaja gazeta Európa, ktorý je kritický voči Kremľu, za "nežiaducu" organizáciu a zakázali mu pôsobiť v Rusku. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AP.
Portál Novaja gazeta Európa (Novaya Gazeta Europe) je v súčasnosti prevádzkovaný mimo územia Ruska. Založili ho bývalí novinári prominentného nezávislého ruského denníka Novaja Gazeta, ktorému vlani v Rusku odobrali tamojšie úrady licenciu.
Ruská generálna prokuratúra ho teraz obvinila z "vytvárania a šírenia materiálov škodiacich záujmom" Ruska. Takými mali byť "nepravdivé informácie o údajnom rozsiahlom porušovaní práv a slobôd ruských občanov", ako aj obvinenia "z rozpútania agresívnej vojny proti Ukrajine, páchania vojnových zločinov na civilnom obyvateľstve či z represií".
Označením portálu za "nežiaduci" sa mu zakazuje vyvíjať činnosť v Ruskej federácii. Novinári, ktorí v ňom pracujú, ako aj spolupracovníci tohto médiá či napríklad aj jeho sponzori môžu byť v Rusku pre spoluprácu s ním stíhaní.
Rusko sa v ostatných rokoch systematicky zameriava na potláčanie disentu. Mnohých kritikov Kremľa označilo za "zahraničných agentov" či "nežiaduce" organizácie. V súlade so zákonom prijatým v roku 2015 je členstvo v takýchto organizáciách trestným činom, pripomína AP.
Len minulý týždeň označila Moskva za "nežiaducu" organizáciu aj Svetový fond na ochranu prírody (WWF) a tiež ľudskoprávnu skupinu Agora. V máji postihol rovnaký osud aj environmentálnu skupinu Greenpeace, ktorá bola následne nútená zatvoriť svoju ruskú pobočku.

                         National Geographic | RajHraciek.sk



Časopis National Geographic, ktorý patrí k najčítanejším v Spojených štátoch, prepustil svojich posledných zostávajúcich redaktorov. V digitálnej ére sa mu totiž nepodarilo zohnať dostatočné zdroje na reportáže, ktorými sa stal známy, informuje vo štvrtok TASR na základe správy denníka The Washington Post.
Ide o celkovo približne 19 redaktorov, ktorých o prepustení informovali v apríli. Články budú odteraz zadávať pracovníkom na voľnej nohe alebo ich budú zostavovať spoločne editori.
Išlo o druhé prepúšťanie v National Geographic za posledných deväť mesiacov a štvrté od začiatku série vlastníckych zmien v roku 2015. V septembri vlastník časopisu Walt Disney Co. odvolal šesť hlavných redaktorov v rámci mimoriadnej reorganizácie jeho redakčnej činnosti.
Odchádzajúci zamestnanci v stredu uviedli, že časopis obmedzil zmluvy, ktoré umožnili fotografom stráviť mesiace v teréne a vytvárať ikonické fotografie mesačníka.
V spojitosti so znižovaním nákladov sa tiež už slávne tlačené čísla publikácie s jasným žltým okrajom od budúceho roka nebudú predávať v novinových stánkoch v Spojených štátoch, uviedla spoločnosť v internom oznámení minulý mesiac.
Časopis National Geographic bol založený v roku 1888. Na svojom vrchole koncom 80. rokov minulého storočia dosiahol 12 miliónov predplatiteľov v Spojených štátoch a ďalšie milióny v zahraničí. Naďalej patrí k najčítanejším časopisom v USA. Na konci roka 2022 mal necelých 1,8 milióna predplatiteľov.

Copyright  © TASR 2023