13. 6. 2024

Mesačník Film.sk končí v tlačenej podobe

Mesačník Film.sk končí 

v tlačenej podobe

Júnové číslo časopisu Film.sk, ktorý vydáva Slovenský filmový ústav (SFÚ), je posledným v tlačenej podobe. Časopis po 25 rokoch existencie nezanikne, od júla bude vychádzať len online. Informuje o tom v úvodníku posledného papierového vydania šéfredaktor časopisu Matúš Kvasnička.
Spresňuje, že v online podobe stratia rubriky Film.sk svoj zaužívaný vizuál, no obsahovo nepôjde o veľké zmeny. S väčšinou stabilných rubrík sa budú čitatelia a filmoví priaznivci stretávať aj naďalej na stránke www.filmsk.sk. "Od júla ju spustíme v úplne novej podobe. Smerovanie časopisu sa však nezmení," podčiarkuje Kvasnička s tým, že časopis sa má naďalej profilovať ako periodikum s rozšíreným priestorom na témy, ktoré sa týkajú slovenskej audiovízie a rôznych jej aspektov. "Naďalej bude priestorom na odbornú reflexiu a recenzie nielen domácich, ale tiež ambicióznejších zahraničných titulov v tunajšej distribúcii. Kľúčovým zámerom zostane informovanie o slovenskej kinematografii a jej tvorcoch pôsobiacich v rôznych profesiách," poznamenáva šéfredaktor časopisu.
Kvasnička podčiarkuje, že dôležitou ambíciou, ktorú časopis od svojho vzniku sleduje, je zostavovanie obrazu súčasného stavu domácej kinematografie, predstavovanie jej tvorcov, diel a podujatí, ale tiež skúmanie podmienok, v ktorých toto prostredie funguje. "V úsilí mapovať domácu kinematografiu a kresliť nielen jej aktuálny, ale aj celkový obraz, budeme teda pokračovať. Nerezignujeme ani na pripomínanie histórie slovenského filmu a osobností, ktoré ho formovali," avizuje šéfredaktor.
Do konca roka bude obsah na www.filmsk.sk prístupný bezplatne. "V roku 2025 plánujeme veľkú časť textov spoplatniť a sprístupniť ich iba predplatiteľom," uzavrel.


Zdroj: TASR