29. 11. 2018

Otvorený list vydavateľov tlače európskym vládam

Otvorený list vydavateľov tlače 
európskym vládam

Európsky parlament aj národné vlády v súčasnosti diskutujú o reforme autorského práva Európskej únie, ktorá by mohla posilniť profesionálnu žurnalistiku tým, že by umožnila malým aj veľkým vydavateľom tlače speňažiť hodnotný online obsah.
Ak chcete udržateľnú budúcnosť pre našu profesionálnu, nezávislú tlač; ak chcete kvalitu, pravdivý a overený obsah; ak chcete, aby vydavatelia mali možnosť investovať do profesionálnej žurnalistiky; ak ste rovnako ako my vydesení vyhliadkou prázdnych strán; teraz je ten čas, keď môžete konať a podporiť právo vydavateľov (článok 11), tak ako bolo prijaté 12. septembra v texte Európskeho parlamentu.
Ide o zásadný krok pre budúcu rozmanitosť a pluralitu európskej tlače, ktoré sú základom našej demokracie.
Momentálne ste pod tlakom digitálnych obrov, ktorí sa snažia oslabiť práva vydavateľov tlače spôsobom, ktorý by efektívne legitimizoval presne tie predátorské praktiky, ktoré sa snaží zrušiť.
Vyhľadávače, agregátory správ a iné spoločnosti, ktorých obchodné modely sú založené na použití hodnotného obsahu vydavateľov bez ich povolenia či finančnej kompenzácie, nechcú, aby regulačné orgány EÚ prijali účinné právo pre vydavateľov.
Súčasná reforma musí riešiť existujúcu nevyváženosť vyjednávacej sily medzi tlačou a platformami.
Digitálny ekosystém musí fungovať férovo pre všetkých: tvorcov obsahu, distribútorov a spotrebiteľov, nielen pre tých zopár silných a dominantných internetových gigantov.
Schválenie práva pre vydavateľov tak, ako je sformulované v texte Európskeho parlamentu, je vašou príležitosťou podporiť investície do profesionálnej žurnalistiky a zabezpečiť budúcnosť slobodnej a nezávislej tlače.
Európa si nemôže dovoliť vzdať sa svojej suverenity oslabením úlohy tlače v demokratickej diskusii.

ENPA, EUROPEAN NEWSPAPER PUBLISHER ASSOCIATION EMMA, EUROPEAN MAGAZINE MEDIA ASSOCIATION