29. 11. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS 

Americká spoločnosť Facebook minulý rok zaplatila v Írsku daň vo výške 38,3 milióna eur zo zisku 251,8 miliónov eur. Vyplýva to z údajov o účtovníctve sociálnej siete, ktoré boli uverejnené v stredu. V dôsledku toho takzvaná efektívna daňová sadzba spoločnosti za toto obdobie dosiahla 15,5 %.
Facebook má v Írsku svoje medzinárodné sídlo v Dubline, dátové centrum v Clonee a laboratórium virtuálnej reality v Corku. Sociálna sieť ďalej uviedla, že do konca tohto roka zamestná v Írsku v rámci svojich aktivít priamo aj nepriamo viac ako 4000 ľudí.
Daň spoločnosti v Írsku za minulý rok vzrástla o 29 % v porovnaní so sumou 30,4 milióna eur v predchádzajúcom roku 2016. Tržby Facebooku Ireland za rok 2017 stúpli o 6,1 miliardy eur na 18,7 miliardy eur.
Po zohľadnení nákladov na predaj, administratívu a úroky, zaznamenala spoločnosť za minulý rok zisk vo výške 251,8 miliónov eur. To predstavuje nárast o 44 % v porovnaní so ziskom 174,3 miliónov eur v roku 2016. Podľa údajov v účtovníctve bol priemerný ročný plat zamestnancov spoločnosti Facebook Ireland v minulom roku 95.766 eur.

Copyright © TASR 2018


Koncentráciou pravicových médií do neziskovej Nadácie stredoeurópskej tlače a médií (KESMA) vzniklo v stredu maďarské provládne mediálne impérium. Napísalo to vo štvrtok internetové vydanie týždenníka Heti Világgazdaság.
"Vládna strana Fidesz postúpila na vyššiu úroveň," reagovala pre týždenník mediálna expertka Ágnes Urbánová z Korvínovej univerzity na stredajšie nečakané vyhlásenie, že desať vydavateľov vstúpilo do uvedenej nadácie a ďalšie vydavateľstvá avizovali záujem o pripojenie sa.
Podľa Heti Világgazdaság tak vzniklo totálne koncentrované mediálne impérium "presadzujúce občianske hodnoty", ktoré povedie Gábor Liszka.
Urbánová poznamenala, že médiá vstupujúce do nadácie prezentovali aj doteraz vládnu propagandu najhrubšieho zrna, preto ich čitatelia, diváci a poslucháči zmenu výrazným spôsobom nezaregistrujú.
Centralizácia sa skôr dotkne organizácie a podľa jej názoru cieľom bolo znížiť náklady propagandistickej mašinérie. "Totálnou centralizáciou sa k financiám dostane podstatne menej ľudí a zabráni sa takto aj ďalšiemu úniku financií," spresnila mediálna expertka.
"Kým ľavica sa rozpadáva, na pravej strane politického spektra sa vytvorila jednota," komentoval vo štvrtok vznik mediálnej neziskovej nadácie provládny denník Magyar Idők. Ten zdôraznil, že médiá vstupujúce do nadácie si posilnia pozície, pričom cieľom nie je tvorba zisku a v redakciách nevládne existenčná neistota.
"Liberálne médiá sú v kríze. Bez zahraničných majiteľov, prípadne bez podpory zo zahraničia sa sotva dokážu udržať," dodal Magyar Idők.



Copyright © TASR 2018