28. 11. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS 


Slovensko sa musí popasovať so zlepšovaním mediálnej gramotnosti svojich obyvateľov, aby dokázali lepšie odlišovať fakty od neprávd. Uviedla to ministerka kultúry SR Ľubica Laššáková po skončení zasadnutia Rady EÚ pre kultúru v Bruseli.
Prioritou ministerských rokovaní bol boj proti šíreniu dezinformácií v online prostredí, najmä s ohľadom na blížiace sa voľby do Európskeho parlamentu, ktoré sa budú konať koncom mája 2019. Ministri museli brať ohľad na skutočnosť, že jedna vec je neúmyselné šírenie dezinformácií a niečo celkom iné je úmyselné ovplyvňovanie demokratických procesov a slobôd. O tejto téme budú diskutovať aj ministri zahraničných vecí EÚ počas svojho decembrového zasadnutia v Bruseli, čím členské štáty plnia úlohy vytýčené počas júnového summitu EÚ.
"Najdôležitejšie je rozoznať fakt a nepravdu. To bol hlavný dôvod dnešných rokovaní," uviedla ministerka s odkazom na tému, ktorá je v EÚ čoraz dôležitejšia. V pondelok boli zverejnené výsledky prieskum Eurobarometra, podľa ktorých sa až 61 percent občanov EÚ obáva toho, že do eurovolieb zasiahnu dezinformačné kampane, zneužívanie údajov a kybernetické útoky.
Laššáková zdôraznila, že z pohľadu Slovenska je najdôležitejšia úloha pozdvihnúť mediálnu gramotnosť a zamerať sa najmä na deti a mládež v stredoškolskom veku. Upozornila, že ignorovať nemožno ani seniorov, lebo v súčasnosti už čoraz viac starších ľudí používa internet a bolo by dobré, keby aj oni dokázali rozlíšiť zdroj informácií a odlíšili fakty od neprávd.
Pripomenula, že v Bruseli informovala o tom, že na Slovensku jej rezort v spolupráci s ministerstvom školstva pripravuje dokument, ktorý sa zameria na mediálnu gramotnosť detí. Laššáková uviedla, že sa jej páči model, ktorý platí v Bavorsku, kde žiaci po maturite dostanú aj takzvaný "mediálny preukaz", ktorý je dôkazom toho, že absolvovali nejaké školenia v tejto oblasti a sú mediálne gramotní. Ako však priznala, nevie, ako by na takýto návrh reagovala slovenská verejnosť.
Mediálne vzdelávanie verejnosti by podľa nej mohlo mať podobu online kurzov a tiež aj samostatných kurzov za prítomnosti odborníkov, ktorí sa v tejto téme vyznajú a ktorí dokážu osloviť akúkoľvek vekovú skupinu.
Laššáková upozornila, že je potrebné čo najskôr začať pracovať so slovenskými novinármi v snahe zabrániť šíreniu rôznych dezinformácií pred nadchádzajúcimi eurovoľbami. Už začiatkom decembra by sa mal dostať do obehu dokument, ktorý vypracuje špeciálna pracovná skupina zostavená z predstaviteľov novinárskej obce, vydavateľov a zástupcov prokuratúry.
Na otázku, nakoľko je na Slovensku kritická situácia v oblasti šírenia dezinformácií, Laššáková uviedla, že príslušné pozorovania prebiehajú.


Asociácia chorvátskych novinárov (HND) vo svojom utorkovom oficiálnom vyhlásení uvítala rozhodnutie Rady pre elektronické médiá, na základe ktorého dočasne pozastavili licenciu niekoľkým chorvátskym televíznym staniciam v súvislosti s nenávistnými výrokmi na adresu migrantov. Informovala o tom tlačová agentúra Hina.
Rada v utorok rozhodla o pozastavení licencie tým televíznym staniciam, ktoré 5. novembra odvysielali talk-show Bujica, počas ktorej údajne zazneli neprijateľné vyjadrenia na adresu imigrantov. Licencie boli pozastavené v rozmedzí štyroch hodín až jedného dňa.
Predstavitelia HND uviedli, že tento incident by si zaslúžil "omnoho prísnejší trest", keďže "relácia, ktorá mala byť venovaná politickým a bezpečnostným aspektom imigračnej krízy, bola využitá na šírenie nenávisti a násilia voči migrantom, čím ich dodatočne stigmatizovala a prispela k šíreniu protiimigrantskej hystérie".
Asociácia na záver dodala, že prokuratúra v minulosti v reakcii na podobné incidenty zlyhala, a preto apelovala na médiá a žurnalistov, aby sa riadili zásadami novinárskej etiky a vyhýbali sa šíreniu dezinformácií a nepravdivých správ.
HND bola založená v roku 1910 a má viac ako 3000 členov.

Copyright © TASR 2018




Kauza okolo poľskej opozičnej televízie TVN, ktorej reportérovi hrozilo trestné stíhanie za údajnú propagáciu fašizmu, má dohru aj na diplomatickej úrovni a môže čiastočne naštrbiť aj inak veľmi priateľské vzťahy medzi USA a Poľskom. Stúpenci poľskej vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) na sociálnych sieťach protestujú proti angažovaniu sa americkej veľvyslankyne v Poľsku Georgette Mosbacher, ktorá napísala v súvislosti s kauzou TVN list prezidentovi Andrzejovi Dudovi.
Podľa stúpencov PiS a poľských národovcov bol však tón jej listu príliš ultimatívny a urážlivý. "ŽIADAM vás, aby ste sa ospravedlnili poľskému národu a poľskému štátu a jeho demokraticky zvoleným predstaviteľom," obrátila sa na Twitteri na veľvyslankyňu poslankyňa PiS Krystyna Pawlowicz.
Text listu veľvyslankyne poľskému prezidentovi, ktorý prenikol na verejnosť, pritom nie je nijak neslušný, Mosbacher v ňom iba žiada poľských predstaviteľov, aby bezdôvodne netrestali novinárov za ich prácu. "Dúfam, že členovia vašej vlády nebudú útočiť na nezávislých novinárov, ktorí pracujú vo verejnom záujme, a už vôbec ich nebudú stíhať," uvádza veľvyslankyňa USA.
Mnohých Poliakov však nahnevalo aj to, že veľvyslankyňa USA v oslovení listu poplietla meno poľského prezidenta.
V kauze okolo televízie TVN, ktorú vlastní americká televízna spoločnosť Discovery, ide o reportáž jej redaktora z minuloročných osláv narodenín Adolfa Hitlera, ktoré si zorganizovali poľskí priaznivci neonacizmu. Novinár toto podujatie potajme natáčal a reportáž o ňom pripravil v rámci snahy odkryť pozadie poľských krajne pravicových kruhov. Poľské orgány však začali novinárovi hroziť trestným stíhaním za propagáciu fašizmu a upustili od toho až po mohutnom tlaku verejnosti.
Podľa niektorých analytikov politikom z PiS prekáža informovanie o poľskej neonacistickej scéne z rovnakých dôvodov, pre ktoré sú alergickí aj na akékoľvek zmienky o úlohe Poliakov na vyhladzovaní Židov počas 2. svetovej vojny.


©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.