27. 11. 2018

Gotham Awards


Gotham Awards


Pondelkové udeľovanie Gotham Independent Film Awards v New Yorku ovládli dráma Prvý napravený a komédia Eighth Grade, keď každá z nich uspela vo dvoch kategóriách. Najlepším celovečerným filmom sa však stala dráma Jazdec od režisérky Chloé Zhao o mladom kovbojovi, ktorý po vážnom zranení nemôže súťažiť v ródeu a hľadá sám seba. Snímka Prvý napravený o nešťastnom kňazovi, ktorý sa uchýli k násiliu, priniesla cenu pre najlepšieho herca Ethanovi Hawkeovi a Paulovi Schraderovi trofej za najlepší scenár. Eight Grade, ktorá rozpráva príbeh dospievajúcej introvertky končiacej základnú školu, zase vyniesla ocenenie za herecký prielom predstaviteľke hlavnej hrdinky Elsie Fisher a filmárovi Boovi Burnhamovi Cenu Binghama Raya za režisérsky prielom.
Najlepšou herečkou sa stala Toni Collette vďaka výkonu v horore Prekliate dedičstvo. Špeciálnu cenu poroty za kolektívny herecký výkon získali Olivia Colman, Emma Stone a Rachel Weisz za životopisnú historickú drámu Favoritka. Za najlepší dokument vyhlásili Hale County This Morning, This Evening. V televíznych kategóriách ocenili seriál Na muške (2018) a dramaticko-komediálnu sériu 195 Lewis (2017). Cenu divákov získal dokument Won't You Be My Neighbor?.
Predstavitelia organizácie Independent Filmmaker Project (IFP) počas večera udelili aj špeciálne ceny, ktoré získali Willem Dafoe, Paul Greengrass, Jon Kamen a Rachel Weisz. Kuchárka a spisovateľka Sandra Lee dostala cenu Made in New York.

Prehľad víťazov a víťaziek Gotham Independent Film Awards:

Najlepší celovečerný film: Jazdec
Najlepší dokumentárny film: Hale County This Morning, This Evening
Cena Binghama Raya za režisérsky prielom: Bo Burnham - Eight Grade
Najlepší scenár: Paul Schrader - Prvý napravený
Najlepší herec: Ethan Hawke - Prvý napravený
Najlepšia herečka: Toni Collette - Prekliate dedičstvo
Herecký prielom: Elsie Fisher - Eight Grade
Prelomový seriál - dlhá forma: Na muške (2018)
Prelomový seriál - krátka forma: 195 Lewis (2017)
Cena divákov: Won't You Be My Neighbor?
Cena poroty za kolektívny herecký výkon: Favoritka
Cena Made in New York: Sandra Lee

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.