30. 11. 2018

POLLÁK:Odsúdil rasistické prejavy k článkom o tragickej udalosti v Richnave

POLLÁK:Odsúdil rasistické prejavy k článkom o

 tragickej udalosti v Richnave
 
Expert hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) na rómsku problematiku Peter Pollák odsúdil rasistické komentáre, ktoré sa objavili pod facebookovým príspevkom na oficiálnom profile Polície SR o dnešnom tragickom požiari Richnave, pri ktorom zahynulo päť ľudí, z toho štyri deti. „Odsudzujeme akékoľvek rasistické prejavy a internetové komentáre zverejňované najmä v diskusiách na Facebooku a k článkom o dnešnej tragickej udalosti. Žiadny človek na tomto svete nie je nadradený, ani podradný, o to viac takto nemôžeme uvažovať pri nevinných deťoch. Podobnej ideológii o nadradenosti uverili mnohí ľudia počas 2. svetovej vojny a skončilo sa to tragicky. Žiadame Políciu SR, aby všetky rasistické komentáre dôkladne prešetrila,“ konštatoval Pollák v stanovisku, ktoré agentúre SITA poskytol hovorca OĽaNO Matúš Bystriansky. Pozostalým obetí požiaru Pollák vyjadril úprimnú sústrasť „Je veľmi smutné, ak zbytočne vyhasne ľudský život, obzvlášť životy nevinných detí,“ uviedol. Sústrasť pozostalým vyjadril aj premiér Peter Pellegrini (Smer SD).

Polícia na rasistické prejavy na Facebooku už reagovala. V komentári pod príspevkom uviedla, že všetky rasistické komentáre postúpili ďalej konkrétnemu oddeleniu a ich autori môžu očakávať v dohľadnom čase predvolanie. Prístup na stránku im zablokovali, takže nemajú už dosah ani na "zahladenie" stôp.“
Štyri deti a jeden dospelý človek zahynuli po tom, čo sa pri rannom požiari jednoduchej stavby v osade v katastri obce Richnava (okres Gelnica) prepadla strecha. Ako informovala Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru, požiar vypukol pred treťou hodinou ráno a zasiahol 4-izbový prízemný dom. Hasiči s požiarom bojovali viac ako štyri hodiny. Po príchode na miesto zistili, že sa v objekte nachádza päť uhoretých osôb, z toho štyri deti. Ako požiar vznikol bude zisťovať expertízna skupina. Košická policajná hovorkyňa Lenka Ivanová agentúru SITA informovala, že v zhorenej chatrči bolo nájdených päť tiel, a to štyroch detí vo veku deväť, osem, sedem a päť rokov, a jednej 28-ročnej ženy. Príslušníci Policajného zboru na mieste udalosť dokumentujú a vykonávajú potrebné úkony, dodala Ivanová. Presná príčina požiaru je predmetom ďalšieho vyšetrovania.


©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.