11. 2. 2021

Zomrela Nadežda Lúčanská


Zomrela Nadežda Lúčanská



Vo veku 51 rokov zomrela v utorok (9. 2.) po ťažkej chorobe rozhlasová redaktorka Nadežda Lúčanská, ktorá patrila k významným osobnostiam náboženského vysielania. TASR o tom informoval redaktor Martin Jurčo z RTVS.
Lúčanská najprv krátko pracovala v redakcii Štúdia Kontakt, neskôr sa stala členkou tímu odbornej redakcie náboženského vysielania Slovenského rozhlasu pod vedením Pavla Gabriša. Autorsky i redakčne pripravovala náboženské relácie, v ktorých sa zameriavala najmä na život a osobnosti evanjelickej cirkvi augsburského vyznania (ECAV) na Slovensku.
Podieľala sa aj na reláciách z oblasti ekumény a ekumenického života. Vyhľadávala najmä témy života mladých ľudí v ECAV, ich aktivít v zahraničí, zaujímavostí, ktoré poukazovali na pestrosť života evanjelickej cirkvi. Spolupracovala tiež s cirkevnými zbormi ECAV na západnom Slovensku pri príprave rozhlasových prenosov bohoslužieb, ktoré pripravovalo štúdio Bratislava.
Za 25 rokov jej práce v rozhlase vznikli viaceré relácie, ktoré sa postupne dostali aj do zložiek erbových titulov rozhlasového zvukového archívu. "Za všetky spomeňme rozhovor s neterou Maše Haľamovej v dome spisovateľky v Blatnici do relácie Slovo pre veriacich a neveriacich," priblížil Jurčo.

 
Copyright © TASR 2021