7. 2. 2021

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Vojenská junta, ktorá sa po tohtotýždňovom prevrate dostala k moci v Mjanmarsku, zablokovala v piatok po Facebooku aj ďalšie sociálne siete, Twitter a Instagram.
Nespokojnosť s vývojom vo svojej vlasti vyšli medzitým obyvatelia tejto krajiny v juhozápadnej Ázii vyjadriť pouličnými protestmi aj v sobotu, približuje agentúra AP.
Mjanmarským hlavným a zároveň najväčším mestom Rangún pochodovala ráno približne tisícka demonštrantov, väčšinou robotníkov z priemyselných závodov a študentov.
Do poludňajších hodín sa však v miestach konania protestov rozmiestnilo dovedna viac než 100 príslušníkov policajných pohotovostných oddielov, ktorí protestujúcim zabránili pokračovať ďalej. Demonštranti kričali heslá ako "Vojenská diktatúra musí padnúť" alebo "Preč s diktatúrou".
Junta už vo štvrtok zablokovala Facebook a s ním spojené aplikácie. Blokáciu sociálnych médií zdôvodňuje armáda potrebou zamedzenia šírenia falošných správ a zaistenia stability krajiny. Svetové tlačové agentúry však vyjadrujú presvedčenie, že nejde o nič iné, len o pokus umlčať aktivistov vystupujúcich proti štátnemu prevratu.
V piatok sa na rangúnskej univerzite konali protesty stoviek učiteľov a študentov v reakcii na zatknutie 79-ročného Win Tcheina, kľúčového spolupracovníka mjanmarskej líderky Aun Schan Su Ťij (75), ktorú od pondelka junta zadržiava.
                             
Ruské ministerstvo zahraničných vecí si zaregistrovalo účet na sociálnej sieti TikTok. Jeho hovorkyňa Marija Zacharovová uviedla, že vytvorenie "profilu (ministerstva) na tejto sociálnej sieti" sa plánovalo "už dlho". Dodala, že tento proces sa urýchlil "vývojom v posledných týždňoch". Ubezpečila, že rezortu ruskej diplomacie nejde o to, aby "držal krok s módou", ale o prácu v oblasti informovanosti.
Agentúra Interfax pripomenula, že 23. a 31. januára sa v ruských mestách uskutočnili úradmi nepovolené zhromaždenia na podporu lídra ruskej opozície Alexeja Navaľného, ktorý bol po návrate do Ruska uväznený. Ruská generálna prokuratúra zistila, že na sociálnych sieťach sa objavili výzvy adresované maloletým, aby sa na týchto zhromaždeniach zúčastnili.
Následne Federálna služba pre dozor v oblasti telekomunikácií, informačných technológií a masmédií (Roskomnadzor) 27. januára informovala, že sociálne siete Facebook, Instagram, Twitter, TikTok, VKontakte, Odnoklassniki, ako aj videokanál YouTube budú pokutované za to, že 23. januára neodstránili všetky výzvy k maloletým na účasť na nepovolených akciách na podporu Navaľného.
Prezidentský hovorca Dmitrij Peskov vtedy tlmočil očakávanie Kremľa, že internetové spoločnosti nebudú slúžiť ako platforma na ohlasovanie nezákonných akcií.
Dňa 3. februára potom Roskomnadzor vyzdvihol TikTok ako príklad pre ďalšie zahraničné sociálne siete, a to za rýchle odstránenie výziev adresovaných tínedžerom a iného zakázaného obsahu.
TikTok je aplikácia a sociálna sieť pre vytváranie a zdieľanie krátkych videí vyvíjaná čínskou spoločnosťou ByteDance. V októbri 2018 sa stala najúspešnejšou aplikáciou v USA. Bývalý americký prezident Donald Trump však v roku 2020 oznámil, že zvažuje zákaz TikToku na území Spojených štátov, pretože ho považoval za bezpečnostnú hrozbu.
India túto aplikáciu zakázala spolu s radom ďalších čínskych aplikácií.



      

Copyright © TASR 2021

 




Americká televízna sieť Fox News zrušila reláciu moderátora Loua Dobbsa, ktorá podnecuje nepodložené tvrdenia bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa o manipulácii v novembrových voľbách. Informujú o tom svetové agentúry, citujúc správu Fox News. Zatiaľ nie je jasné, či sa ekonomický novinár a Trumpov podporovateľ objaví v inej relácii.
Správy o zrušení šou prišli krátko po tom, ako americká firma Smartmatic, ktorá dodáva elektronické hlasovacie systémy, podala žalobu proti Fox News a jej moderátorom (vrátane Dobbsa) kvôli tvrdeniam o údajne zmanipulovaných prezidentských voľbách. Televízia Fox News minulý rok informovala o obvineniach, že spoločnosť bola zapojená do výsledkov volieb v prospech víťaza podujatia Joea Bidena. Spoločnosť má teraz odškodné vo výške 2,7 miliardy dolárov za ohováranie a poškodenie dobrého mena.
Fox News Media však vo svojom piatkovom vyhlásení uviedla, že zrušenie šou je súčasťou plánovanej rutinnej zmeny programu. Spoločnosť vo štvrtok uviedla, že je "hrdá" na to, ako pokrývala minuloročné prezidentské voľby.
Dobbs sa ku koncu predstavenia nevyjadril. 75-ročný moderátor ekonomickej šou začal vysielať na Fox Business v roku 2011 a odvtedy sa šou stala jedným z najsledovanejších programov na kanáli, informovala agentúra AP.
Dobbs zopakoval tvrdenia o "ukradnutých voľbách" zo strany bývalého prezidenta Trumpa, ktorý odmietol uznať porážku vo vlaňajších voľbách. Tím bývalého šéfa Bieleho domu spochybnil výsledky volieb v desiatkach žalôb na amerických súdoch, ale nedokázal obvinenia zo zmanipulovaných volieb pred nimi a sudcovia jeho sťažnosti zamietli. Podľa The Guardian Dobbs tieto teórie vo svojej relácii podnecoval, hoci priznal, že pre nich neexistuje žiadny dôkaz. "Osem týždňov od volieb a stále nemáme preukázateľné, hmatateľné dôkazy o zločinoch, o ktorých každý vie, že boli spáchané," povedal Dobbs v januári. Posledná epizóda jeho šou odvysielala v piatok.

                           

Televízne sledovanosť bola vlani najvyššia za 24 rokov peoplemetrového merania. Ľudia starší ako 15 rokov strávili pred obrazovkou priemerne tri hodiny a 59 minút, čo je nárast o 43 minút. Výrazne sa zvýšila tiež odložená sledovanosť. Vývoj ovplyvnila okrem iného pandémie koronavírusu, ľudia trávili viac času doma. ČTK o tom informovala Asociácia televíznych organizácií (ATO).
Vláda vlani zaviedla protiepidemické opatrenia prvýkrát v marci. Priemerná sledovanosť televízie v tomto mesiaci dosiahla štyroch hodín a 38 minút. Vo februári aj v apríli to bolo zhodne o pol hodiny menej. S príchodom teplého letného počasia a rozvolňovania opatrenia potom sledovanosť klesala až na júlovej tri hodiny a deväť minút. Potom sa zase začala postupne zvyšovať a v decembri vystúpila na rekordných štyri hodiny a 47 minút.
Koniec roka je podľa ATO tradične spojených s pestrejšie ponukou televíznych programov aj vianočných premiér. "Dalo by sa povedať, že v mnohých rodinách patrí spoločné sledovanie rozprávok aj filmov medzi vianočné rituály. Vlaňajší december nás napriek tomu prekvapil vysokou hodnotou," uviedla analytička ATO Hana Havlíčková. V medziročnom porovnaní sa v decembri priemerná sledovanosť zvýšila približne o pol hodiny.
Trend nárastu proti obdobia, kedy v Česku ešte Koronavírové opatrenia neplatila, pokračoval aj tento rok v januári. Ľudia v prvom mesiaci tohto roka sledovali televíziu priemerne štyri hodiny a 45 minút. Proti minuloročnému januáru je to o 41 minút viac.
Rastie zároveň obľuba odloženej sledovanosti, kedy si divák sám zvolí čas, v ktorom sa na program pozrie. V decembri sa diváci takto pozerali na televíziu takmer 34 minút, o rok skôr to bolo necelých 18 minút. Tento rok v januári boli hodnoty podobné a odložená sledovanosť sa v medziročnom porovnaní približne zdvojnásobila. "Rast odloženej sledovanosti sa stáva trendom poslednej doby. Nárast hodnôt je celkom iste ovplyvnený aj väčším množstvom času stráveným doma vplyvom pandémie, však veríme, že divák si vytvorí návyk, ktorý nahrá televíziu v jej budúcom súperenie s internetom," oznámila konateľka ATO Vlasta Roškotová .
ATO vytvára prieskum sledovanosti v spolupráci s agentúrou Nielsen Admosphere. Zúčastňuje sa ho 1900 domácností, čo zodpovedá 4450 ľuďom


.

Priemerný čas strávený pri televízii:

mesiac

Priemerná doba sledovania televízie

december 2019

4:18

január 2020

4:04

február 2020

4:08

marec 2020

4:38

apríl 2020

4:08

máj 2020

3:49

jún 2020

3:27

júl 2020

3:09

august 2020

3:14

septembra 2020

3:37

október 2020

4:18

november 2020

4:34

december 2020

4:47

január 2021

4:45

 

Copyright © ČTK 2021


V americkom štáte Tennessee sa mladému mužovi stalo osudným nakrúcanie vtipného videa na YouTube. Dvadsaťročný Timothy Wilks spolu s kamarátom nakrúcal v piatok večer video, v ktorom predstierali lúpež, keď sa s nožom v ruke priblížili k skupinke ľudí. Jeden z nich, 23-ročný David Starnes Jr., mal pri sebe zbraň, s ktorou na mladíka vystrelil a na mieste ho zabil.

Polícii uviedol, že nevedel, že ide o žart a chcel chrániť seba a svojich kamarátov. Prípad sa stal na parkovisku krytého trampolínového parku Urban Air približne o 21:25 tamojšieho času.
Prípad v súčasnosti vyšetrujú. Zatiaľ nikoho neobvinili.


©2021, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.