11. 2. 2021

K.Čekovský: Chceme vo výbore pomenovať, kto spĺňa podmienky členstva v Rade RTVS

K.Čekovský: Chceme vo výbore pomenovať,
 

kto spĺňa podmienky členstva v Rade RTVS

Voľba nových členov Rady RTVS sa uskutoční na marcovej schôdzi Národnej rady SR. Uznesenie o návrhu kandidátov schváli parlamentný výbor pre kultúru a médiá na svojom najbližšom rokovaní termínovanom predbežne na prelom februára a marca. "Uznesenie by malo pomenovať aj to, kto z kandidátov splnil podmienky a kto nie,“ uviedol pre TASR predseda mediálneho výboru Kristián Čekovský (OĽANO).
Na tri uvoľnené miesta kandiduje 18 uchádzačov. “S kolegami sme veľmi detailne prešli všetky životopisy, aby sme si overili, či uchádzači spĺňajú to, čo by mali, napríklad odbornú a riadiacu prax,“ uviedol Čekovský.
Pripomína, že samotný výbor nemá kompetenciu zamietnuť kandidátov, ktorí nespĺňajú podmienky zadefinované v zákone o RTVS. „Cieľom pripraveného uznesenia, ktoré ešte nebolo schválené, však je, aby sme pomenovali, kto tieto podmienky splnil a kto nie a dali tak poslancom dôležité informácie, aby sa mohli dobre rozhodnúť,“ dodal.
Pôvodne mali poslanci rozhodovať už na ostatnej schôdzi. Výbor, ktorý mal schváliť návrh kandidátov, však v piatok (5.2.) nebol uznášaniaschopný, keďže sa viacerí členovia z rokovania ospravedlnili, niektorí z dôvodu karantény. "Po dohode všetkých koaličných poslaneckých klubov bola preto voľba členov rady RTVS stiahnutá z februárového rokovania,“ pripomenul Čekovský.
Noví členovia mali nahradiť trojicu Ildikó Nagy, Ľubomír Guman a Jozef Vozár, ktorým mandát v Rade RTVS zanikol k 10. februáru. Absenciu ich nahradníkov spomínal v stredu (10.2.) pri voľbe predsedu a podpredsedu rady opätovne zvolený šéf orgánu RTVS Igor Gallo. Upozornil, že rada musela vzhľadom na aktuálnu situáciu porušiť vlastnú „gentlemanskú dohodu“, podľa ktorej sa na voľbe zúčastňujú noví členovia. Vysvetlil, že na ich zvolenie v marci nie je možné čakať, keďže by v tom čase už neplatil doterajší mandát predsedu a podpredsedu rady, ktorí majú jediní právomoc zvolávať zasadnutie.

 

Copyright © TASR 2021