9. 2. 2021

Zomrel Jean-Claude Carriere

Zomrel Jean-Claude Carriere

 

Francúzsky scenárista, herec a režisér Jean-Claude Carriere zomrel v pondelok 8. februára vo veku 89 rokov. Informáciu priniesla tlačová agentúra AFP. Umelec – držiteľ čestného Oscara z roku 2015 – bol známy najmä scenármi k filmom Luisa Buňuela, no spolupracoval napríklad aj s českým režisérom Milošom Formanom.
Jean-Claude Carriere sa narodil 19. septembra 1931 v dedinke Colombieres-sur-Orb na juhu Francúzska. V roku 1957 mu vyšiel prvý román Jašterica (Lezárd). Začal s ním spolupracovať v tom čase populárny francúzsky komik Tati, cez ktorého sa Carriere spoznal s režisérom, scenáristom a hercom Pierrom Étaixom. Ich prvými spoločnými dielami boli krátke filmy Rozchod (1961), Šťastné narodeniny (1962) a v tom istom roku aj celovečerná snímka Nápadník.
V roku 1964 Carriere prvý raz spolupracoval so španielskym režisérom Luisom Buňuelom, s ktorým spoločne vytvoril scenár k filmu Denník komornej. Obaja tvorcovia si skvele rozumeli a z ich spolupráce vznikli ďalšie pozoruhodné diela európskej kinematografie: Kráska dňa (1967) s Catherine Deneuveovou v hlavnej úlohe či snímka Mliečna dráha (1969) o dvoch pútnikoch smerujúcich do známeho pútnického mesta Santiago de Compostela, v ktorej autori ostro polemizujú s cirkevnými dogmami.
Azda najznámejším Buňuelovým filmom z tohto obdobia je absurdná komédia Diskrétny pôvab buržoázie (1972). Za snímku o partii priateľov, ktorá sa márne a neúspešne snaží spoločne sa navečerať, získal režisér Oscara v kategórii najlepší zahraničný film. Podobný surrealistický rukopis mal aj ďalší film Prízrak slobody (1974) a napokon posledná Buňuelova snímka Ten tajomný predmet túžby (1977), za ktorú boli obaja tvorcovia nominovaní na Cenu akadémie.
Scenárista Jean-Claude Carriere sa však podpísal aj pod mnohé ďalšie divácky obľúbené filmy – napríklad Bazén (1969) a Borsalino (1970). Obe snímky nakrútil režisér Jacques Deray a v hlavnej úlohe zažiaril Alain Delon – v "Borsalinovi" spoločne so Jeanom-Paulom Belmondom.
Jedným z najznámejších filmov, na ktorých sa podpísal Carriere, je Plechový bubienok z roku 1979 – na scenári sa podieľal aj Franz Seitz a režisér snímky Volker Schlöndorff, ktorý za ňu získal Oscara i hlavnú cenu na filmovom festivale v Cannes.
V roku 1988 Jean-Claude Carriere spoločne s režisérom Philipom Kaufmanom vytvorili scenár k snímke Neznesiteľná ľahkosť bytia podľa literárnej predlohy českého autora Milana Kunderu. S českým režisérom Milošom Formanom spolupracoval Carriere prvý raz v roku 1989 na historickom filme Valmont. Ich ďalším spoločným dielom sú Goyove prízraky z roku 2006.
V rozhovore pre The Storytellers umelec o svojej práci vyhlásil: "Najlepšou cestou, ako sa stať scenáristom, je skromne sa podieľať na tvorbe filmu. Je samozrejme dôležité prichádzať s nápadmi. Prácou scenáristu nie je len napísať film a byť si vedomý technických aspektov tvorby od zvuku cez obraz po strih. Jeho úlohou je hľadanie nových nápadov."
Poslednými filmami, ktoré Jean-Claude Carriere stihol dokončiť, sú snímky Land of Dreams a Le croisade, ktoré by mali mať premiéru tento rok. Jeho filmografia obsahuje okolo 80 diel. Za filmy Nenápadný pôvab buržoázie a Neznesiteľná ľahkosť bytia sa stal dvojnásobným držiteľom ceny BAFTA. Snímka Verní neverní, ktorú vytvoril s režisérom Louisom Garrelom (2018), získala cenu na festivale v San Sebastiane. Carriere bol tiež dvakrát nominovaný na americkú Cenu akadémie, v roku 2015 napokon získal čestného Oscara za celoživotný prínos. O rok neskôr získal za celoživotné dielo aj Európsku filmovú cenu.


Copyright © TASR 2021