11. 2. 2021

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Sociálna sieť Twitter neobnoví účet bývalému prezidentovi USA Donaldovi Trumpovi ani v prípade, že sa opäť rozhodne uchádzať o politickú funkciu. V rozhovore pre americkú televíziu CNBC to v stredu uviedol finančný riaditeľ Twitteru Ned Segal.
Twitter podľa Segala funguje na princípe, že ak je niekoho účet raz odstránený, toto rozhodnutie je definitívne.
Nezáleží na tom, "či ide o komentátora, finančného riaditeľa alebo bývalého či súčasného verejného činiteľa," uviedol. Dodal tiež, že Twitter neumožní na svoju sociálnu sieť vrátiť sa nikomu, kto túto platformu využíva na "podnecovanie násilia".
Podľa CNBC tým Segal odkazoval na príspevky, ktoré Donald Trump zverejnil po tom, čo jeho stúpenci začiatkom januára zaútočili na budovu amerického Kongresu vo Washingtone.
Twitter zrušil účet vtedy ešte dosluhujúcemu prezidentovi Trumpovi 8. januára. Ako odôvodnenie tohto kroku spoločnosť uviedla riziko vypuknutia ďalších násilností po spomínanom útoku na Kapitol. Deň predtým rovnaké rozhodnutie oznámila sociálna sieť Facebook.





Hlavná poľská súkromná televízia TVN a rozhlasové stanice v krajine prerušili v stredu svoje vysielanie a noviny začiernili svoje titulné stránky na protest proti navrhovanej dani z reklamy pre neštátne subjekty. Informovala o tom agentúra AFP.
"Tu mal byť váš obľúbený program," hlásila biela správa na čiernom pozadí spravodajskej stanice TVN24. Vo vyhlásení pre AFP stanica, ktorú vlastní americká skupina Discovery, uviedla, že vládny návrh novej dane sa snaží "obmedziť pluralitu a slobodu prejavu".
Na titulných stránkach desiatok celoštátnych novín vrátane najčítanejších denníkov Fakt a Gazeta Wyborcza bola biela správa na čiernom pozadí s textom "Média bez možnosti výberu". Začiernené boli aj ich webové stránky.
Rozhlasové stanice pozastavili servis. Rádio Zet informovalo svojich poslucháčov, že daň bude znamenať "likvidáciu niektorých médií". "Niet slobodnej krajiny bez nezávislých médií. Niet slobody bez slobody voľby," uviedla rozhlasová stanica.
Nová daň, ktorá má nadobudnúť účinnosť neskôr v tomto roku, bude platená z výnosov z reklamy televíznych a rozhlasových vysielateľov, tlačených médií a internetových mediálnych spoločností. Štátne médiá budú od tejto povinnosti oslobodené.
Poľský premiér Mateusz Morawiecki vyhlásil, že táto daň je súčasťou celoeurópskeho úsilia o zdanenie globálnych technologických gigantov, ako sú Google alebo Facebook, ale mnoho nezávislých médií tvrdí, že ňou budú nespravodlivo zasiahnuté aj ony.
Morawiecki uviedol, že ide o "poplatok solidarity", ktorý "vytvorí lepšie podmienky pre rozvoj slobodných médií" a pomôže financovať verejné zdravotníctvo a sektor kultúry.
Daň však prichádza v čase, keď mnohé mediálne spoločnosti v dôsledku pandémie zasiahlo znižovanie príjmu z reklamy aj strata príjmov z iných oblastí podnikania.


                                                      

Súdne rozhodnutie o "vypnutí" maďarskej nezávislej rozhlasovej stanice Klubrádió vyvolalo silnú medzinárodnú reakciu. Vlády, médiá i medzinárodné organizácie považujú za jednoznačné, že tento akt zapadá do "určitého" trendu, konštatoval v stredu spravodajský server 444.hu.
Hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Ned Price vyhlásil, že priebežné zhoršovanie sa situácie slobody médií v Maďarsku je znepokojujúce. Potlačenie ďalšieho nezávislého hlasu je podľa neho úderom z hľadiska plurality médií.
"Maďarskú vládu vyzývame, aby podporovala otvorené vzťahy s médiami, aby udržiavala právny štát a riadila sa princípmi transparentnosti," povedal Price.
Hovorkyňa francúzskej diplomacie Agnes von der Mühllová uviedla, že túto udalosť sleduje Paríž s vážnym záujmom. "Pozastavenie vysielania by bolo veľmi znepokojujúcim znakom z hľadiska slobody informácií i nezávislosti a plurality médií. Na týchto hodnotách Francúzsku veľmi záleží," dodala hovorkyňa, ktorá adresovala maďarskej vláde výzvu, aby si plnila svoje európske záväzky v tejto oblasti.
"V Maďarsku umlčali ďalší nezávislý hlas, čo je porážka pre slobodu médií," citoval server 444.hu vyjadrenie komisárky pre ľudské práva Rady Európy Dunje Mijatovičovej.
Klubrádió v utorok oznámilo, že súd v Budapešti nevyhovel jeho žiadosti v súvislosti s udržaním vysielacej licencie. Maďarská mediálna rada (NMHH) v novembri 2020 rozhodla nepredĺžiť tejto stanici vysielaciu licenciu z dôvodu viacnásobného porušenia mediálneho zákona zo strany tejto rozhlasovej stanice.
Klubrádió vtedy na svojej internetovej stránke uviedlo, že toto tvrdenie nezodpovedá pravde. András Arató, šéf stanice Klubrádió, rozhodnutie súdu označil za "hanebné a zbabelé", hoci sa podľa jeho slov dalo očakávať.
Klubrádió sa vo vysielaní často kriticky vyjadruje v súvislosti s maďarskou vládou, píše AFP.
Klubrádió už v minulosti súd v Budapešti požiadalo, aby mediálnu radu NMHH prinútil dočasne udeliť stanici vysielaciu licenciu. Súd však v utorok túto žiadosť zamietol.
Platnosť vysielacej licencie sa stanici končí v nedeľu 14. februára. Klubrádió musí vysielanie na frekvencii FM 92,2 ukončiť v tento deň o 23.59 h, píše táto stanica na svojej webovej stránke. Od pondelka 15. februára bude podľa AFP vysielať on-line.
Súdne rozhodnutie o odobratí licencie maďarskej nezávislej rozhlasovej stanici Klubrádió bolo oprávnené, pretože šesťkrát závažne porušila pravidlá. Uviedol to v stredu na Twitteri hovorca vlády Zoltán Kovács.
Verdikt súdu v kauze Klubrádia podľa neho viacerí vnímajú ako zásah kabinetu. "Ak by si však pozorne preverili príslušné zákony a nariadenia, tak by zistili, že vláda nemá žiadne právomoci, ale ani snahu zasahovať do práce mediálneho orgánu či súdov," zdôraznil hovorca.
Kauza vyvolala silný ohlas v zahraničí. Vlády, médiá i medzinárodné organi


Lotyšský národný orgán pre elektronické masmédiá zakázal vysielanie 16 ruských televíznych staníc vrátane tých, ktoré šíria protiukrajinskú propagandu. Informuje o tom portál kyivpost.com.Všetky zablokované stanice sú buď ruské kanály alebo ich regionálne verzie. Keďže regulačný orgán nevedel zistiť, kto v prípade dotknutých staníc vlastní práva na vysielanie, ich majitelia teraz musia regulačnému orgánu predložiť dokumenty preukazujúce vlastníctvo. Až následne sa budú môcť domáhať zmeny súčasného rozhodnutia.Pred niekoľkými dňami tento orgán pozastavil na jeden rok vysielacie práva ruskej televíznej stanici Russia RTR. Dôvodom bolo podnecovanie nenávisti, násilia a vojenských konfliktov, keďže moderátorka uvedeného kanála Oľga Skabajevová počas vysielania označila Ukrajinu za teroristický štát a jej bývalého prezidenta Petra Porošenka za teroristu.


©2021, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.