9. 2. 2021

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

                             



Čínske úrady oficiálne zatkli austrálsku novinárku čínskeho pôvodu Cheng Lei, ktorú v Číne zadržiavajú od augusta 2020. Pre agentúru DPA to v pondelok potvrdila austrálska ministerka zahraničných vecí Marise Paynová.
Cheng Lei, moderátorka pracujúca pre čínsku štátnu televíziu vysielajúcu v anglickom jazyku CGTN, bola zadržaná v auguste minulého roka pre podozrenie z ohrozenia národnej bezpečnosti. Oficiálne ju zatkli 5. februára na základe podozrenia z nelegálneho vyzrádzania štátnych tajomstiev zahraničiu, uviedla Paynová.
Austrália už viackrát vyjadrila obavy v súvislosti so zadržiavaním Cheng Lei v spojitosti s okolnosťami jej zadržania a zdravia, povedala Paynová. Ministerka zahraničných vecí dodala, že pracovníci veľvyslanectva zadržiavanú novinárku navštívili spolu šesťkrát, naposledy v januári.
Prípad Cheng Lei je jedným zo série incidentov, ktoré sa odohrali minulý rok v Číne a ktorých aktérmi boli zahraniční novinári, pripomína DPA.
Dvaja austrálski novinári pôsobiaci v Číne ušli z krajiny v septembri minulého roka. Do svojej vlasti sa vrátili na odporúčanie austrálskej vlády po tom, čo im čínske úrady zakázali vycestovať, kým ich nevypočuje polícia v súvislosti s prípadom Cheng Lei.
Začiatkom minulého roka boli z Číny vyhostení všetci americkí novinári, ktorí tam pracovali pre The New York Times, The Washington Post a The Wall Street Journal. Ich vyhostenie bolo súčasťou odvetných opatrení reagujúcich na obmedzenie počtu čínskych novinárov pracujúcich v US,

                           
Súd v Moskve zmiernil v pondelok v odvolacom konaní trest vynesený minulý týždeň nad Sergejom Smirnovom, šéfredaktorom spravodajského servera Mediazona. Novinár si tak namiesto pôvodných 25 dní odsedí vo väzení 15, informoval spravodajský portál Meduza.io.
Odvolací súd zároveň odmietol sťažnosť obhajoby a potvrdil vinu odsúdeného Smirnova vo veci "porušenia pravidiel konania verejných zhromaždení".
Smirnov bol minulú stredu (3. februára) odsúdený na 25 dní väzenia, keď ho súd uznal za vinného z porušenia pravidiel konania verejných zhromaždení. Podľa súdu sa Smirnov tohto činu dopustil, keď 20. januára zdieľal cudzí tvít o svojej podobe s frontmanom punkovej skupiny Tarakany (v preklade Šváby) Dmitrijom Spirinom. Tvít sprevádzala fotografia hudobníka s dátumom a časom konania zhromaždenia na podporu väzneného lídra ruskej opozície Alexeja Navaľného.
Portál Mediazona informoval, že podľa polície týmto retvítom Smirnov vyzval "nešpecifikovaný počet ľudí na účasť na úradmi nepovolenej akcii 23. januára" na podporu Navaľného.
Zadržanie novinára a rozsudok nad ním odsúdili spravodajský server The Bell, televízia Dožď, časopis Cholod a Novinársky zväz. Vyzvali pritom na solidaritu s kolegom a jeho redakciou, ktorá sa špecializuje "na príbehy ľudí, ktorí sú prenasledovaní z politických dôvodov", a píše aj "o nedokonalosti nášho systému na vymáhanie práva".
Smirnov bol zadržaný počas prechádzky so svojím päťročným synom 30. januára, v deň, keď sa v Moskve a ďalších ruských mestách konali veľké zhromaždenia na podporu Navaľného.
Na jeho prepustenie na slobodu už vtedy vyzvalo viac než 30 médií rôzneho typu, ktoré jeho kauzu označili za "novú formu tlaku na novinárov v Rusku zo strany úradov".


                             
Prokremeľská televízia Rossija 1 odvysielala reportáž o vile, ktorú si počas doliečovania po pokuse o otravu bojovou látkou novičok údajne prenajal v Nemecku ruský opozičný politik a bloger Alexej Navaľnyj.
Reagovala tak na investigatívny film o údajnom paláci prezidenta Vladimira Putina na čiernomorskom pobreží, ktorý nedávno zverejnil Navaľnyj.
Podľa reportáže stanice Rossija 1 si Alexej Navaľnyj počas doliečovania prenajímal vilu v najprestížnejšej časti nemeckého mesta Freiburg, informoval v pondelok spravodajský portál Meduza.io.
Majiteľom vily je architekt pôvodom z poľského prístavu Gdaňsk, ten ruskému štábu ukázal aj spoločnú fotografiu s Navaľným.
Reportáž ruskej televízie sprevádzajú pomerne štipľavé komentáre jej autorky, ale aj prestrihy z Navaľného filmu o Putinovom paláci.
Ide o dvojposchodovú vilu vo Freiburgu s rozlohou viac ako 300 metrov štvorcových. Na prízemí je priestranná obývacia izba s dvoma pohovkami a televízorom, ako aj dve spálne s terasou a kuchyňa. V kúpeľni je vírivka. K domu patrí aj bazén 10x5 metrov.
Na prvom poschodí sú dve obývacie izby s balkónmi, jedna s kachľami a krbom, druhá s jedálenským stolom, kuchyňa, šatňa "vo francúzskom štýle", tri spálne, dve kúpeľne a WC pre hostí.
Deň bývania v tejto vile stojí 530 eur bez zálohy, platí sa v hotovosti, uviedla Rossija 1.
Navaľnyj v nej podľa televízie žil takmer dva mesiace - až do svojho odchodu do Ruska. Iba na bývanie tak minul viac ako 30.000 eur.
Televízia Rossija 1 vo svojej reportáži odvysielanej v rámci relácie Správy týždňa s Dmitrijom Kiseľovom ukázala aj štúdio Black Forest Studios, kde sa podľa nej vyrábal film o Putinovom paláci. Zamestnanci štúdia však odmietli odpovedať na otázky ruského TV štábu.
Tomu sa podarilo zistiť, že v štúdiu na Navaľného filme pracoval tím 20 ľudí, ktorých si najal na týždeň. Film o Putinovi však vznikal dlhšie, Navaľnyj si prenájom štúdia predĺžil o ďalší týždeň.
Za prenájom vily a výrobu filmu Navaľnyj podľa odhadov štábu Rossija 1 musel spolu zaplatiť okolo milióna eur. Autorka reportáže si kladie otázku, kde na to "oficiálne nezamestnaný bloger Navaľnyj vzal".
Kiseľov, považovaný aj za "hlas Kremľa" či hlavného kremeľského propagandistu, následne, už z TV štúdia Rossije 1, divákom vysvetlil, že "pseudodokumentárnemu filmu o pseudopaláci Putina" sa venovali "tajné služby USA, Británie a Nemecka".
Ich cieľom podľa Kiseľova bolo "uškodiť osobne Putinovi ako prezidentovi i Rusku".
Kiseľov skonštatoval, že "Putin má podporu Rusov", čo sa - ako poznamenal ironicky - "našim priateľom nepáči, preto financujú investigatívne portály ako Bellingcat".
Bellingcat je jedným z portálov, ktoré sa už v minulosti podieľali na vyšetrovaní viacerých podozrení týkajúcich sa ruských tajných služieb.
Meduza.io informovala, že po odvysielaní spomínanej relácie televízie Rossija 1 sa na sociálnych sieťach v Rusku objavilo množstvo meme, v ktorých si ich autori robia žarty z výrokov, ktoré zazneli v reportáži o Navaľného "vile" vo Feiburgu.
Autorka reportáže totiž vyzdvihovala ako luxus aj bežný servis, aký krátkodobým nájomcom poskytujú prenajímatelia bytov či domov: pripravenú misu s čerstvým ovocím, porciovaný čaj i fľašu vína - podľa diskutérov údajne v cene 2.50 eura.
Diskutujúci zároveň upriamili pozornosť i na to, že na "rozdiel od Putinovho paláca" v Navaľným prenajatej vile nikde nebadať pleseň.
Navaľného film o Putinovom paláci sa objavil na internete krátko po jeho zadržaní po návrate z liečenia v Nemecku a podľa mnohých analytikov prispel k tomu, že zhromaždenia na Navaľného podporu, ktoré sa konali 23. a 31. januára, mali masový charakter.







Copyright © TASR 2021