17. 12. 2019

Slovenská asociácia novinárov rozhodla o udelení výročnej ceny


Slovenská asociácia novinárov 

rozhodla o udelení výročnej ceny 

Slovenská asociácia novinárov (SAN) udelila aj v tomto roku výročnú cenu organizácie. Tá poputuje členke SAN Elene Šubjakovej, autorke 13 publikácií v oblasti duchovnej literatúry a histórie Slovákov v 9. storočí, najmä hlaholiky ako prvého písma Slovanov. Rozhodla o tom Rada SAN. TASR o tom informoval predseda asociácie Štefan Dlugolinský.
Šubjaková je tiež autorkou viacerých didaktických projektov, výstav či videofilmov, venuje sa aj grafickej úprave svojich publikácií a audiovizuálnych diel. Ako autorka grafickej úpravy a spoluautorka textu stála za projektom výstavy Slovo Slovanov, stálej výstavy v Baltimore a putovnej výstavy vo viacerých mestách na Slovensku.
Je taktiež lektorkou Hlaholskej akadémie. V roku 2017 vydala publikáciu Slováci apoštoli Slovanov, v ktorej sa netradičným spôsobom zaoberá osudmi cyrilo-metodských žiakov a prináša viaceré objavné zistenia o ich životoch.
Rada SAN rozhodla aj o udelení Čestného uznania SAN kolektívu redaktorov denníka Prešovský večerník, ktorý od roku 1990 prináša aktuálne spravodajstvo z metropoly Šariša.
SAN je dobrovoľná nestranícka organizácia slovenských novinárov a publicistov. Rešpektuje a podporuje záväzky členských štátov Rady Európy (RE), prijaté v Európskom dohovore o ochrane základných práv a slobôd a v Deklarácii o slobode vyjadrovania a informovania.



Copyright © TASR 2019