19. 12. 2019

Vyhlásenie redakcie investigace.cz

Vyhlásenie redakcie investigace.cz



„Dnes nám prišiel doporučený list zo slovenského Úradu pre ochranu osobných údajov. Chcú zistiť, kto je náš zdroj – týka sa to videa, kedy Marian Kočner inštaluje kameru v kancelárii vtedajšieho generálneho prokurátora Dobroslava Trnku.
Tiež chcú vedieť, či máme aj ďalšie záznamy z tejto kamery a dátum kedy vznikli. Žiadosť zakončili dosť vágnou prosbou, aby sme uviedli všetky informácie, ktoré s vecou súvisia.
O tomto videu sme dlhšiu dobu v rámci redakcie diskutovali, výsledok bol ale jasný. Ide o verejný záujem. A ten je silnejší ako ochrana osobných údajov dvoch ľudí, ktorí sa evidentne pohybujú za čiarou. Jeden z nich je v súčasnej dobe obžalovaný (v súvislosti) s vraždou Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a ten druhý je stíhaný na slobode za zneužívanie právomocí verejného činiteľa.
Naše zdroje z princípu chránime. Tak ako všetci dobrí novinári a navyše podľa európskej legislatívy máme nielen právo, ale priamo povinnosť ich chrániť. Aj keď sa nám Vyhrážate pokutou 10 000 000 EUR, teda 255 miliónov českých korún. Aj keby sme kvôli tomu mali ísť do väzenia.
A to práve v deň, kedy začal súd s obžalovanými z vraždy Martiny a Jána.“
Redakcia investigace.cz