19. 12. 2019

Vražda novinára Jána Kuciaka

Vražda novinára Jána Kuciaka
Senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS), ktorému predsedá sudkyňa Ružena Sabová, prijal vo štvrtok obžalobu na obvinených Mariana K., Alenu Zs., Miroslava M. a Tomáša Sz. za vraždu novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a ďalšie skutky.
Sudkyňa Sabová vytýčila na hlavné pojednávanie deväť dní v januári a februári 2020. Stotožnila sa s návrhom prokuratúry o rozsahu dokazovania s výnimkou vykonania dôkazov, ktoré vzal prokurátor späť na verejnom zasadnutí.
Obžaloba prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry je podaná za šesť skutkov. Okrem vraždy Kuciaka a Kušnírovej stojí aj na vražde podnikateľa z Kolárova Petra Molnára, ktorého mali zastreliť Miroslav M. a Tomáš Sz. v roku 2016 pri neúspešnom pokuse o lúpež. Ďalšie štyri skutky sa týkajú nedovoleného ozbrojovania.


Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Juraj Novocký ani obvinení Marian K., Alena Zs., Miroslav M. a Tomáš Sz. nemajú záujem uzavrieť dohodu o vine a treste. Povedali to pred senátom Špecializovaného trestného súdu v Pezinku na predbežnom prejednaní obžaloby vo veci vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.
Na predbežnom prejednaní obžaloby bude súd skúmať obžalobu a zákonnosť dôkazného materiálu. V prípade, že zistí závažné procesné chyby, tak môže prokurátorovi obžalobu vrátiť. Tým by sa celá vec dostala späť do prípravného konania. V prípade, že sa tak nestane, súd nariadi termín začiatku hlavného pojednávania.
Na predbežnom prejednaní senát môže podľa Trestného poriadku obvineného vypočuť. Súd sa zároveň bude pýtať prokurátora a obvinených, či nechcú uzavrieť dohodu o vine a treste. S tou by museli súhlasiť obe strany, ako aj poškodení.
Z vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej sú obvinení Marian K., Alena Zs., Miroslav M. a Tomáš Sz. Zoltán A., ktorý mal byť medzičlánkom medzi Alenou Zs. a samotnými vykonávateľmi vraždy, od začiatku s políciou spolupracuje, a tak uzavrel s prokurátorom dohodu o vine a treste. Tú bude posudzovať iný senát ŠTS 30. decembra.
Obžaloba prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry je podaná za šesť skutkov. Okrem vraždy Kuciaka a Kušnírovej stojí aj na vražde podnikateľa z Kolárova Petra Molnára, ktorého mali zastreliť Miroslav M. a Tomáš Sz. v roku 2016 pri neúspešnom pokuse o lúpež. Ďalšie štyri skutky sa týkajú nedovoleného ozbrojovania.
Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú zastrelili 21. februára 2018 v ich dome v obci Veľká Mača. Podľa obžaloby si vraždu objednal Marian K. ako pomstu za články, ktoré Kuciak publikoval o jeho ekonomickej trestnej činnosti.
Po dvojnásobnej úkladnej vražde sa konali pochody za Jána a Martinu a Za slušné Slovensko, ktoré organizovala rovnomenná iniciatíva. Situácia po vražde si vyžiadala zmenu vlády, kabinet Roberta Fica vystriedala exekutíva Petra Pellegriniho (obaja Smer-SD).


Copyright © TASR 2019

Kauza vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej by sa mala vrátiť do prípravného konania. Uviedol to na dnešnom verejnom zasadnutí k predbežnému prejednaniu obžaloby advokát Mariana K. Marek Para.
„Spis je v takom neúplnom stave, že nebolo možné zabezpečiť právo na obhajobu,“ povedal Para. V spise podľa neho chýbal napríklad dokument o zriadení medzinárodného vyšetrovacieho tímu, ktorý sa zaoberal vyšetrovaním vraždy. Taktiež je podľa neho potrebné do spisu doplniť viaceré znalecké posudky. Obhajca tiež poukázal, že niektoré vyšetrovacie úkony v rámci vyšetrovania vykonali príslušníci organizácie Europol, ktorí neboli členmi daného vyšetrovacieho tímu. „Došlo k zásadnému porušeniu práva na obhajobu,“ tvrdil Para s tým, že takéto nedostatky je možné najlepšie odstrániť práve v prípravnom konaní.
Právny zástupca rodiny Kuciakovcov Daniel Lipšic zase súdu navrhol vyšetriť psychický stav obvineného Mariana K. Podľa neho je potrebné určiť prognózu jeho resocializácie, keďže mu môže hroziť doživotný trest. Marian K. sa podľa Lipšica doteraz nepodrobil psychologickému alebo psychiatrickému skúmaniu
Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal v tomto prípade obžalobu na Tomáša Sz., Miroslava M., Alenu Zs. a tiež Mariana K. Všetci menovaní sú stíhaní väzobne, u Mariana K. je však dôvodom kauza údajného falšovania zmeniek v hodnote desiatok miliónov eur. Obžaloba v tomto prípade bola podaná pre šesť skutkov, z toho dve úkladné vraždy. Jedna sa týka Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, druhá podnikateľa Petra Molnára z Kolárova z roku 2016. V prípade uznania viny hrozí obvineným trest 25 rokov alebo doživotie. Ďalší pôvodne obvinený Zoltán A. bol vyčlenený na samostatné konanie a v prípade vystupuje ako svedok. S prokurátorom už uzavrel dohodu o vine a treste, ktorú ešte musí odobriť súd. Verejné zasadnutie sa uskutoční 30. decembra tohto roka.
Jána Kuciaka a jeho partnerku zastrelili vo februári 2018 v ich dome v obci Veľká Mača. Kuciak pracoval ako investigatívny novinár pre portál Aktuality.sk. V rámci svojej činnosti sa zameriaval aj na kauzy spojené s Marianom K.

©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.



Obhajca obvineného Mariana K. Marek Para chce, aby súd k Threeme vypočul znalca v oblasti informačných technológii Eduarda Jenča. Právni zástupcovia poškodených Daniel Lipšic a Roman Kvasnica účasť znalca namietajú, rovnako ako prokurátor Juraj Novocký. Uviedli to na predbežnom prejednaní obžaloby v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku.
„Znalec sa pre denník Sme verejne vyjadril, že sprístupnenie Threemy bolo vykonané nezákonne,“ uviedol prokurátor. To by malo podľa prokurátora spochybňovať jeho nestrannosť. Lipšic tiež predložil rozhodnutie Najvyššieho súdu, ktorý v ňom konštatoval, že obhajobu založenú na posudku tohto znalca považuje za „detinskú“.
Obhajca Mariana K. namietal na verejnom zasadnutí aj údajnú neúplnosť vyšetrovacieho spisu. „Bolo porušené právo na obhajobu,“ konštatoval Para. Žiada, aby sa obžaloba prokurátorovi vrátila.
Para namietal aj pribratie Europolu, čo sa udialo už aj na pojednávaní v kauze zmeniek TV Markíza. „Europol, bez ohľadu na to, či bol zriadený spoločný vyšetrovací tím, môže vykonávať svoju činnosť, aj znaleckú, aj na území Slovenska,“ reagoval prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Juraj Novocký. Ten pripomenul, že Europol má pôsobnosť aj právnu subjektivitu vo všetkých členských štátoch EÚ.

Copyright © TASR 2019