19. 12. 2023

Zmení sa výška príspevku pre RTVS

Zmení sa výška príspevku pre RTVS


Poslanci Národnej rady SR dnes prijali viaceré zmeny v zákonoch v súvislosti so zlepšením stavu verejných financií. Zmena nastane v príspevku pre Rozhlas a televíziu Slovenska (RTVS), ktorý bude vo výške minimálne 0,12 percenta hrubého domáceho produktu (HDP). í.

Úprava zákona o RTVS má za cieľ ozdraviť verejné financie. Minister Kamenický uviedol, že príjmy verejnoprávneho vysielateľa by sa mali v budúcom roku pohybovať približne na úrovni roku 2023, a teda nemali by poklesnúť. Zároveň zdôraznil, že nedôjde k opätovnému zavedeniu koncesionárskych poplatkov, ktoré boli pred časom zrušené. Kamenický poznamenal, že v budúcnosti by mohli RTVS povoliť i vyššie príjmy z reklamy, no to bude ešte predmetom ďalšej debaty. Financovanie RTVS založené na poskytovaní automatického príspevku zo štátneho rozpočtu parlament schválil začiatkom leta. Odvíja sa od vyprodukovaného HDP a nemal by závisieť od politických tlakov ani vyjednávaní. Nárokovateľný príspevok by malo každoročne poskytovať ministerstvo financií. Jeho výška bola pôvodne stanovená na 0,17 percenta HDP v bežných cenách za kalendárny rok, ktorý dva roky predchádza kalendárnemu roku, na ktorý sa nárokovateľný príspevok poskytuje.

Poslanci zároveň neodobrili pozmeňujúce návrhy opozičných zákonodarcov. Marián Viskupič (SaS) navrhoval, aby nárokovateľný príspevok pre RTVS nebol 0,12 percenta HDP, ale 0,15 percenta HDP. Dôvodom návrhu bola podľa Viskupiča snaha zachovať nezávislosť RTVS ako nezávislého vysielateľa. Poslankyňa Zora Jaurová (PS) však vo svojom návrhu požadovala, aby sa nárokovateľný príspevok zmenil na 0,16 percenta HDP. Dôvodom bola snaha udržať všetky programové služby a zabrániť obmedzeniu alebo zrušeniu ďalších verejnoprávnych služieb RTVS.

Zdroj: SITA