20. 12. 2023

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Európska komisia (EK) v pondelok vyhlásila, že začala oficiálne konanie voči sociálnej sieti X (predtým Twitter) amerického podnikateľa Elona Muska za porušenie zákona o digitálnych službách (DSA). Na X sa údajne šírili dezinformácie a došlo aj k porušeniu transparentnosti. TASR správu prevzala od agentúr AFP a DPA.
"Akékoľvek porušenie pravidiel berieme veľmi vážne. V súčasnosti máme dostatok dôkazov, aby sme začali formálne konanie voči sieti X," uviedla výkonná podpredsedníčka EK Margrethe Vestagerová.
X podľa EK porušila svoje povinnosti v súvislosti so šírením nezákonného obsahu, používaním zavádzajúceho dizajnu a prístupu výskumných pracovníkov k údajom. AFP uvádza, že dezinformácie sa týkajú októbrového útoku palestínskeho militantného hnutia Hamas na Izrael.
EÚ podnikla takýto krok voči veľkej sociálnej sieti prvýkrát. Podľa nedávno prijatého zákona DSA podliehajú platformy s viac než 45 miliónmi aktívnych používateľov rozsiahlym pravidlám moderovania obsahu. Zákonu podliehajú tiež sociálne siete Facebook či Tiktok.
EK môže týmto platformám udeliť za porušenie DSA pokutu, ktorá sa v niektorých prípadoch môže rovnať až šiestim percentám celosvetového obratu. Vo výnimočných prípadoch, keď má EK k dispozícii aj súdny príkaz, môže spoločnosti dočasne zastaviť činnosť.






Španielska novinárka a spisovateľka Ruth Bazaová v utorok informovala, že v Španielsku podala trestné oznámenie na francúzskeho herca Gérarda Depardieua za znásilnenie, ku ktorému podľa nej došlo v Paríži pred takmer troma desaťročiami. TASR prevzala správu z agentúry AFP.
Bazaová (51) agentúre AFP povedala, že trestné oznámenie podala vo štvrtok. Dodala, že k znásilneniu došlo 12. októbra 1995, keď robila s hercom interview pre časopis Cinemania.
O trestnom oznámení ako prvý informoval španielsky denník La Vanguardia.
Bazaová, ktorá mala v tom čase 23 rokov a Depardieu 46, uviedla, že herec narušil jej súkromný priestor úplne bez jej súhlasu, čím ju celkom "paralyzoval". K incidentu malo dôjsť v priestoroch bývalej produkčnej spoločnosti Roissy Films.
Novinárka najskôr hovorila len o "sexuálnom útoku", ale na otázku AFP, či bola
znásilnená, odpovedala "áno". "Polícia to tak označila," uviedla Bazaová.
Na základe zákona o súhlasnom sexe, schváleného v Španielsku minulý rok, zahŕňa obvinenie zo sexuálneho napadnutia širokú škálu trestných činov - od online zneužívania a obchytávania až po znásilnenie. A za každý z týchto skutkov je iný trest.
V prípade usvedčenia a odsúdenia za znásilnenie sa dáva maximálny možný trest 15 rokov väzenia.
Depardieu, ikona francúzskej kinematografie s vyše 200 úlohami na hereckom konte, bol vo Francúzsku v roku 2020 obvinený zo znásilnenia a vyše desať žien ho tiež obvinilo zo sexuálneho obťažovania a napadnutia.
Bazaová pre AFP povedala, že na udalosť z roku 1995 "úplne" zabudla, až kým si neprečítala o vyšetrovaní zverejnenom v apríli spravodajským portálom Mediapart, keď 13 žien obvinilo herca zo sexuálneho násilia.
Článok v nej spustil "vnútorný klik" a "záblesky" spomienok, ktoré ešte podľa jej slov potvrdili jej osobné poznámky, ktoré si v tom čase robila.
Je len malá šanca, že trestné oznámenie povedie k obvineniam proti hercovi, keďže pre opisované udalosti platí premlčacia lehota stanovená zákonom vo Francúzsku, uvádza AFP.
Bazaová vysvetlila, že sa napriek tomu rozhodla podať trestné oznámenie, v nádeji, že "pomôže iným ľuďom" urobiť to isté.






Dolná komora poľského parlamentu v noci na stredu prijala návrh uznesenia o "obnovení právneho poriadku, nestrannosti a integrity verejnoprávnych médií a Poľskej tlačovej agentúry" (PAP).
Bývalé poľské opozičné strany, ktoré minulý týždeň vytvorili koaličnú vládu, už roky obviňujú bývalú vládnucu stranu Právo a spravodlivosť (PiS) z politizácie štátnych médií. Tvrdia, že PiS zmenila verejnoprávne médiá a PAP na "výlučne stranícke médiá, ktoré mimoriadne jednoznačným spôsobom plnili propagandistické úlohy pre vládu a širší mocenský tábor".
Z 344 poslancov Sejmu, ktorí sa zúčastnili na hlasovaní, podporilo uznesenie 244, 84 bolo proti a 16 sa zdržalo hlasovania.
Na hlasovaní sa nezúčastnilo až 109 poslancov PiS vrátane ich lídra Jaroslawa Kaczyňského, informovala agentúra PAP.
Návrh uznesenia predložili v Sejme v utorok poslanci spoluvládncej Občianskej koalície (KO), Poľskej ľudovej strany (PSL) a skupiny Poľsko 2050. Uviedli, že jeho cieľom je obnoviť právny poriadok a nestrannosť verejnoprávnych rozhlasových a televíznych staníc a agentúry PAP.
Sejm v uznesení konštatuje, že súčasný stav je neprijateľný pre väčšinu spoločnosti, ktorú občania vyjadrili vo voľbách 15. októbra 2023".
Navrhovatelia uznesenia upozorňujú, že napriek víťazstvu opozície v nedávnych parlamentných voľbách a napriek novej koaličnej vláde "verejnoprávny rozhlas a televízia a PAP naďalej vedú neúnavnú kampaň v prospech predchádzajúceho politického tábora (...), pričom verejnosti sprostredkúvajú úplne sfalšovaný obraz reality, zbavený akejkoľvek objektivity, spoľahlivosti a čestnosti".
V reakcii na návrh uznesenia prezident Andrzej Duda napísal list predsedovi Sejmu Szymonovi Holowniovi, v ktorom upozornil, že "treba vziať do úvahy, že spoločenské hodnotenie činnosti verejnoprávnych médií je rôzne".
"Bez toho, aby sme spochybňovali právo parlamentnej väčšiny zavádzať zmeny v právnom systéme, je potrebné zdôrazniť, že politický cieľ nesmie byť zámienkou na porušovanie alebo obchádzanie ústavných a zákonných predpisov," upozornil Duda.
"Všetky orgány verejnej moci sú povinné konať na základe a v medziach zákona," dodal.
Správna rada PAP zaslala Sejmu, kancelárii prezidenta, ministerstvu kultúry a Národnej rade pre médiá - kontrolnému orgánu zriadenému za predchádzajúcej vlády - výzvu, v ktorej žiada zastaviť údajné porušovanie práv tlačovej agentúry.





Autorom prvej krížovky, takej ako ju poznáme dnes, je Arthur Wynne. Pripravil ju pre víkendovú prílohu amerického denníka New York World. Vo štvrtok 21. decembra uplynie od vyjdenia krížovky 110 rokov.
Arthur Wynne, ktorý pochádzal z Anglicka a do Spojených štátov amerických prišiel ešte ako chlapec, pracoval v newyorskom denníku New York World. Viedol zábavnú rubriku Fun, v ktorej vychádzali vtipy, kvízy, testy, mozaikové obrázky či obrázky vytvárané spájaním bodiek označených číslom, alebo hádanky. Krátko pred Vianocami ho požiadal šéfredaktor denníka, aby vymyslel pre čitateľov niečo nové.
Vytvoril novú hádanku zloženú zo slov vpísaných do obrazca a v čísle denníka z 21. decembra 1913 sa objavila prvá krížovka pod názvom Word-Cross. Jeho krížovka vyšla aj s inštrukciou: Vyplňte malé políčka slovami, ktoré sa zhodujú s uvedenými definíciami.
Údajne sa inšpiroval štyritisíc rokov starou tabuľkou z ostrova Kréta, na ktorú ho upozornili známi. Tá bola uložená v zbierkach Baltimorskej univerzity a pripomínala slovnú hračku.
V súvislosti s históriu krížoviek sa uvádza aj objavenie kamenného náhrobku z roku 79 nášho letopočtu, ktorý našli v ruinách Pompejí. Na náhrobku bol totiž vytesaný latinský nápis, ktorého slová bolo možné čítať rôznym smerom a vždy vytvoria súvislú vetu.
Zakrátko sa z krížovky stal veľký hit a objavovala sa v denníku každý víkend. Mnohí čitatelia sami vymýšľali nové a posielali ich do redakcie. Krížovky uverejňované v novinách boli však často aj chybné pre nepresnú tlač. Wynne sa ich rozhodol zrušiť, ale spustila sa vlna odporu čitateľov. Tí požadovali, aby obľúbená forma zábavy ostala súčasťou denníka.
Tradícia krížoviek na Slovensku siaha do prvej polovice 20. storočia a spája sa s ňou meno profesora Júliusa Marschalka, ktorý v roku 1927 ako krížovkársky autor viedol slovenský kútik v českom časopise Důvtip. Tento priekopník slovenskej krížovky v roku 1941 viedol aj nový krížovkársko-hádankársky časopis Krížom-krážom. Prvý Zväz krížovkárov na Slovensku vznikol 20. januára 1946 a jeho prvým predsedom sa stal práve Marschalko. V roku 1955 začal vychádzať časopis Krížovkár a hádankár, neskôr zmenený na Lišiaka.






Súd v Moskve v stredu uložil spoločnosti Google pokutu vo výške 4,6 miliardy rubľov (46 miliónov) za to, že z platformy YouTube opakovane neodstránila materiály obsahujúce informácie zakázané v Rusku. S odvolaním sa na agentúru RIA Novosti o tom informovala stanica Rádio Sloboda (RFE/RL).
Ako sa uvádza v materiáloch k prípadu, dôvodom na vypracovanie protokolu proti spoločnosti Google boli videá, ktoré obsahovali tzv. falošné informácie o ruskej armáde a o vojne na Ukrajine, tzv. propagandu LGBT+ a tzv. extrémistické materiály.
Agentúra TASS dodala, že ide už o tretiu pokutu uloženú spoločnosti za neodstránenie materiálov: v decembri 2021 dostal Google pokutu 7,2 miliardy rubľov a v júli 2022 21,07 miliardy rubľov.
Rusko sa so zahraničnými technologickými spoločnosťami sporí o obsah, cenzúru, údaje a miestne zastúpenie v rámci dlhotrvajúceho sporu, ktorý sa zintenzívnil po tom, ako Rusko vo februári 2022 zaútočilo na Ukrajinu, poznamenal britský denník The Guardian.
Platforma YouTube spoločnosti Alphabet je osobitným terčom hnevu ruského štátu, ale na rozdiel od Twitteru a Facebooku či Instagramu nebol prístup k nej v Rusku zablokovaný.
Ruská dcérska spoločnosť Google LLC podala 16. júna na moskovský arbitrážny súd žiadosť o vyhlásenie konkurzu, uviedla RFE/RL.



V americkom štáte New Jersey sa zrútil vrtuľník televízie WPVI, na mieste zahynul pilot aj fotograf. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AP a portálu televízie Fox News.
Vrtuľník sa zrútil v utorok o 20.00 h miestneho času do lesa v obci Washington Township v okrese Burlington.
"Vo vrtuľníku sa v čase pádu nachádzal pilot a fotograf z nášho spravodajského tímu, práve sa vracali z práce v pobrežnej oblasti Jersey Shore. Obaja zahynuli," uviedla WPVI.
Totožnosť obetí televízia zatiaľ nezverejnila, pretože čaká, kým správu oznámia ich príbuzným. Uviedla však, že obe obete pre ňu pracovali roky.
"Štátnej polícii v New Jersey sa podarilo lokalizovať miesto, kde sa vrtuľník zrútil. Je veľmi ťažko prístupné, pretože sa nachádza v lese," dodala televízia.
Zatiaľ nie je jasné, čo nehodu spôsobilo, no incident vyšetruje Federálny úrad pre kontrolu leteckej dopravy (FAA).



Copyright  © TASR 2023