21. 12. 2023

MEDIA NEWS


MEDIA NEWS



Sociálna sieť X (predtým Twitter) Elona Muska zaznamenala vo štvrtok rozsiahle výpadky. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.
Časové osi používateľov sa aktualizovali len sporadicky a mnohí z nich hlásili problémy. Analytická spoločnosť Netblocks uviedla, že išlo o "významný medzinárodný výpadok", ktorý sa netýkal len jednotlivých krajín. Služba bola opäť obnovená po viac ako 1 hodine.
Zatiaľ nie je jasné, čo bolo príčinou výpadkov. Odkedy technologický miliardár Musk pred viac ako rokom kúpil Twitter, dochádza k opakovaným poruchám. Jedným z dôvodov je zrejme aj výrazné zoškrtanie nákladov. Muskov nedávno zverejnený životopis odhalil, že jeden z výpadkov spôsobil sám majiteľ, ktorý pomáhal presúvať servery, pred čím ho varovali jeho experti. X však už dlhší čas nezaznamenala také rozsiahle výpadky ako vo štvrtok.



Desiatky rokov patria k vianočným sviatkom piesne so sviatočnou tematikou. V elektronických médiách či nákupných centrách pália na poslucháča od začiatku decembra. Každá minca má však dve strany, vianočné pesničky často potešia, ale aj odradia od ich počúvania. A prevládajú hlavne mainstreamové skladby.
V najnovšom rebríčku popularity je na čele Mariah Carey so skladbou All I Want For Christmas Is You. Američanka ju nahrala v septembri 1994 a mesiac nato vyšla aj na albume Merry Christmas. Na druhej pozícii je pieseň Fairytale of New York' z novembra 1987 v podaní skupiny The Pogues a speváčky Kirsty MacColl. Na treťom mieste je slávny song Last Christmas v podaní dvojice Wham!, ktorú tvorili George Michael a Andrew Ridgeley. Táto pesnička je od decembra 1984 hitom každé Vianoce.
Irving Berlin, rodák z ruského Ťumeňa, je autorom skladby White Christmas. Jej prvú verziu nahral Bing Crosby v roku 1942. Od tej doby nahrali Biele Vianoce stovky spevákov, vo svete vraj existuje viac ako 2000 rôznych verzií tejto skladby. Na piatom mieste je speváčka a herečka Darlene Love s piesňou Christmas (Baby Please Come Home) z novembra 1963. Na šiestom stupienku je Portorikánec José Feliciano, v novembri 1970 nahral skladbu Feliz Navidad, ktorá má dnes po celom svete desiatky cover verzií.
Slávna americká dvojica Ella Fitzgerald a Louis Armstrong nahrala v roku 1949 skladbu Baby, It's Cold Outside. Zložil ju Frank Loesser v roku 1944. Na ôsmej pozícii je skupina Jackson Five bratov Jacksonovcov so známym songom Santa Claus is Coming to Town. Vyšla na ich vianočnom albume v roku 1970. Anglická chlapčenská formácia East 17 je na deviatej priečke s piesňou Stay Another Day. Nahrali ju v novembri 1994. Prvú desiatku uzatvára spevák John Cale so skladbou Child's Christmas in Wales z roku 1973.
V druhej desiatke popularity sú známe songy, ako Paul McCartney s piesňou Wonderful Christmas Time, Chris Rea a jeho Driving Home for Christmas či Happy Xmas (War Is Over) dvojice John Lennon a Yoko Ono.



Copyright © TASR 2023

 

 

SITA a.s Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

 




Ako porušenie ústavy kritizoval poľský prezident Andrzej Duda rozhodnutie ministra kultúry vymeniť vedenie verejnoprávnej televízie a rozhlasu a štátnej tlačovej agentúry a vyzval vládu na rešpektovanie k právneho poriadku. Premiér Donald Tusk šéfovi štátu odpovedal, že cieľom spomínaných krokov je obnoviť právo a obyčajnú slušnosť, uviedla dnes súkromná televízia TVN 24 na svojom webe.
Spomínané médiá v posledných ôsmich rokoch ovládala teraz opozičná strana Právo a spravodlivosť (PiS), z ktorej vzišiel aj Duda. "Môžete sa v tejto veci spoliehať na naše odhodlanie a železnú dôslednosť," odpovedal šéf vlády hlave štátu.
"Minister kultúry Bartlomiej Sienkiewicz v stredu hrubo porušil ústavu," povedal Duda v rozhlasovej stanici Radio Zet. "Nie je možné, aby Sejm prijal uznesenie a tieto uznesenia podľa názoru ministra nahrádzala či menila zákony," vyhlásil podľa agentúry PAP. Vláda, pokiaľ si priala zmeniť spôsob vymenovania šéfov verejnoprávnych médií, mala podľa prezidenta najskôr zmeniť príslušný zákon. Svoje námietky písomne ​​aj ústne oznámil Tuskovi. "Sú to úplne bezprávne kroky, je to anarchia," vyhlásil.
Sejm, kľúčová dolná komora poľského parlamentu, v utorok väčšinou hlasov novej vládnej koalície prijal uznesenie o obnovení nestrannosti verejnoprávnych médií, televízie TVP a rozhlasu PR, ako aj štátnej tlačovej agentúry PAP. Ministerstvo kultúry následne v stredu oznámilo, že minister Bartlomiej Sienkiewicz odvolal doterajších šéfov spomínaných médií a ich dozornej rady a povolal nové rady, ktoré vymenovali nové vedenie. Ešte pred stredajším poludním prestala vysielať spravodajská televízia TVP Info a tiež prestal fungovať jej portál.
V sídle TVP sa v stredu znovu objavili poslanci PiS, aby podľa svojich slov bránili slobodu médií a demokracii, ktorá podľa vodcu PiS Jaroslawa Kaczyńského potrebuje silné protivládne médiá. Kaczyński podľa serveru Onet tiež kritizoval Dudu za nečinnosť, kým prezident na tieto výhrady odpovedal v Radiu Zet. Opoziční poslanci podľa TVN 24 bránia hlásnu rúru svojej propagandy, ktorú si vytvorili v rokoch, keď boli pri moci.
Pred sídlom TVP demonštrovali v stredu aj prívrženci PiS, ale protesty rýchlo utíchli, napísal na svojom webe denník Gazeta Wyborcza. "Kapitol tu nebude," predpovedal denník v narážke na útok prívržencov vtedajšieho amerického prezidenta Donalda Trumpa po prehraných voľbách na sídlo Kongresu USA. Demonštrovalo sa aj pred štúdiou TVP v Poznani, Kielcoch, Bydgoszczi a Gdansku, napísal server Dziennik.pl.
"Médiá majú byť verejné, a nie patriť PiS, ale v posledných rokoch patrili PiS a neboli verejné. Noví vládcovia majú plné právo zmeniť verejnoprávne médiá. Ale spôsob, akým sa rozhodli ich zmeniť, je zjavne bezprávny a protiústavný," napísal komentátor portálu Wirtualna Poľska. "Každý sám si musí odpovedať, či v mene nápravy situácie v TVP bolo možné siahnuť po nelegálnych metódach," dodal.

 

 

Copyright  © ČTK 2023