30. 12. 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Česká televízia bude od januára označovať malými obrázky, či relácie, ktoré vysiela, obsahujú sex, drogy, alkohol, násilie, strach a vulgárne vyjadrovanie. Označovanie má podľa verejnoprávnej televízie pomôcť rodičom v ich rozhodovaní, či sa na program bude môcť pozerať dieťa, alebo nie. Na prítomnosť násilia v relácii upozorní nôž v ruke, na strach ruka zakrývajúci oko, na sex tri putujúce spermie.
"K tomuto samosprávnemu označovanie relácií pristupuje ČT na základe rozhodnutia generálneho riaditeľa, a to už od začiatku januára 2020," oznámila dnes ČTK tlačová hovorkyňa ČT Karolína Blinková. Symbolov bude päť, okrem spomínaných ešte na alkohol a drogy upozorní pohárik s vínom a injekcie s natiahnutou drogou, na vulgarizmy potom preškrtnutý obrázok úst.
"Piktogramy sa začnú postupne objavovať primárne u relácií zaradených do programu po 20:00. Následne sa tento systém stane štandardnou súčasťou nášho vysielania," uviedol generálny riaditeľ Českej televízie Petr Dvořák. Teraz ČT označuje obrazovým symbolom aj krátkym upozornením pred začiatkom relácie tie časti programu, ktoré sú vhodné skôr pre divákov starších ako 15 rokov.
"Nová séria piatich obrazových symbolov je ale ďaleko podrobnejšia, a rodičia tak budú môcť vďaka nej ľahšie posúdiť, čo nechajú svoje mladšie deti sledovať. Nadväzujeme tak čiastočne na systém, ktorý sme zaviedli pred niekoľkými rokmi na deti. Tam označujeme relácie vhodné pre deti staršie ôsmich rokov, "doplnil Dvořák.
Česká televízia sa na samoregulačný systém označovania programov vhodných pre deti a mládež pripravovala niekoľko rokov. V roku 2015 jej zástupcovia uviedli, že sa prikláňajú k holandskému modelu, ktorý zahŕňa vedľa vekových kategórií šesť, deväť, 12 a 16 rokov až sedem piktogramov. Popri piatich, ktoré teraz zavedie Česká televízia, holandský model používa tiež treba piktogram na diskrimináciu.

Copyright © ČTK 2019