3. 1. 2020

TASR spúšťa seriál o ochotníckych divadlách na Slovensku

TASR spúšťa seriál o ochotníckych 

divadlách na Slovensku

Tlačová agentúra Slovenskej republiky (TASR) spúšťa 52-dielny seriál reportáží o histórii a súčasnosti ochotníckych divadiel na Slovensku. Prvá časť seriálu, ktorá je venovaná divadelným nadšencom v obci Kurima, sa v spravodajskom servise objaví v sobotu 4. januára. Verejnoprávna spravodajská agentúra ho pripravuje v rámci aktivít, ktoré súvisia s významnými výročiami pripadajúcimi na rok 2020.
Vláda SR vyhlásila tento rok za Rok slovenského divadla 2020. Počas neho si kultúrna verejnosť pripomenie dve významné výročia. Prvým je vznik Slovenského národného divadla (SND) v Bratislave 1. marca 1920. Druhým je 190. výročie prvého ochotníckeho predstavenia na našom území, ktoré sa uskutočnilo 22. augusta 1830 v Liptovskom Mikuláši.
„Ochotnícke divadlo má na Slovensku veľkú tradíciu. Je spojené s rozvojom kultúry a vzdelania na našom území. Pripravované reportáže zameriame predovšetkým na dedinské ochotnícke súbory zo všetkých našich regiónov. Redaktori v seriáli priblížia súčasné aktivity ochotníkov, históriu divadiel i osobnosti, ktoré významnou mierou prispeli k rozvoju divadiel na slovenskom vidieku,“ skonštatoval šéfredaktor spravodajstva Marián Kolár.
Pripomenul, že textové správy doplnené zvukovými záznamami, fotoreportážou a videozáznamom bude TASR vydávať vo svojom spravodajskom servise vždy v sobotu o 9. hodine.
Na rok 2020 pripadajú okrúhle výročia viacerých umelcov, ktorí sa výrazne podpísali pod vývoj divadelného umenia na Slovensku. Okrem dokumentačných materiálov k výročiam TASR pripraví aj seriál profilov významných slovenských interpretov, ktorí už odišli do hereckého neba.
„Pôjde o 52 krátkych profilov hercov a herečiek, ktorí zanechali v povedomí ľudí výraznú stopu a stali sa legendami slovenskej kultúry. Seriál sme nazvali Slovenské herecké nebo,“ povedal Kolár. Doplnil, že profily bude agentúra vydávať vždy v nedeľu predpoludním a na weboch budú texty doplnené dobovými fotografiami z digitalizovaného archívu TASR.

Copyright © TASR 2019